2.kolo KS 2.tř.: překvapivá remíza v neúplné sestavě (30.11.2003)

B-družstvo pouze se čtyřmi hráči, přesto nerozhodný výsledek se silným Sun City TJ Náchod.

V krátké době jsme již potřetí za sebou měli soupeře ze stejného města, tentokrát velice kvalitní celek tvořený dlouholetými ostřílenými hráči. Do utkání jsme určitě nešli jako favorité a vzhledem k sestavám se dalo očekávat vítězství hostí.

Bohužel musím opakovat to, co je již v glosách k prvnímu kolu: hráči, pro které je soutěž určena, nemají o hru žádný zájem a tak je osud družstva závislý na stabilních hráčích A-družstva. Tentokrát pracovní povinnosti znemožnily účast Kubcovi a tak družstvo nastoupilo nekompletní, což naše šance ještě výrazněji snížilo.

V sestavě jsme takticky vynechali první šachovnici, abychom přece jen měli aspoň nějaké šance na slušný výsledek a tato taktika se nakonec ukázal jako úspěšná. Holec, který nastoupil k soutěžní partii po dvouleté přestávce, přehrál soupeře kombinačním obratem ve střední hře a po zisku figury dovedl partii do vítězného konce. Velecký měl od počátku partie tlak, soupeř držel stísněnou pozici, ale po zjednodušení materiálu (kdy si oba soupeři mysleli, že stojí lépe) se ukázalo, že ani jedna ze stran nemůže s útokem prorazit a tak se soupeři o bod rozdělili. Jánský je ve hře černými figurami tradičně slabší, navíc Kvasničák je velice houževnatý soupeř a tak jsme zde zaznamenali ztrátu. Naštěstí v poslední partii Lesk odrazil Dusbabův útok, získal nejprve figuru, potom několik pěšců a přinutil soupeře ke vzdání v beznadějné pozici. Utkání tak skončilo opravdu překvapivou remízou.

-- (Šroll Boris)
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Lesk Břetislav
Holec Jiří

1790
1707
1614
-
0:1K
0:1
½:½
1:0
1:0
Bednář Jiří
Kvasničák Karel
Zaňka Jaroslav
Dusbaba Petr
Kebort František
1862
1863
1741
1687
-