Pohár z náchodského openu putuje do Švédska (12.7.2005)

1. Lindberg (SWE - Farsta SK), 2. Kulhánek (CZE, Slavia HK), 3. Ringel (CZE, TJ Náchod).

Bengt Lindberg
IM Bengt Lindberg
vítěz turnaje

Favorizovaný mezinárodní mistr prokázal oprávněnost svého nasazení a odvezl si z Náchoda hlavní cenu ve výši 15.000 Kč a pohár pro vítěze. Jeho odstup před ostatními nebyl nijak výrazný, o medailovém pořadí rozhodlo až pomocné hodnocení. Velmi dobře si jako vždy v Náchodě vedl českoskalický Zbyněk Ringel v barvách pořádajícho oddílu, který bojoval do posledního tahu a jako jeden z mála se v posledním kole nespokojil s remízou.

Zbyněk Ringel
Zbyňkovi Ringelovi
se v Náchodě daří

Z ostatních hráčů, spojených nějakým způsobem s naším městem, si nejlépe vedl Pavel Postupa, nyní člen ligového týmu Lysé nad Labem, který obsadil 17. místo s jednobodovou ztrátou na vítěze. Nenápadně roste šachová síla Jiřího Vrňaty (nyní Sokol Náchod), který stále zvolna stoupá na žebříčku ELO a dnes již atakuje hranici 2 000 bodů. Jiří Vondráček ze Sokola Jakartovice (náš host v A-družstvu) uhrál průměrných 50 % a Ladislav Militký se umístil téměř v závěru startovního pole, když své partie sice dokázal velmi slibně rozehrát, dokázal si získat poziční i materiální převahu, ale vlastními hrubými chybami se připravil o několik bodů.

Petr Dusbaba
Petr Dusbaba si našel čas
také na hru

Velký kus práce odvedli pořadatelé z náchodského oddílu, zejména ředitel turnaje Petr Dusbaba. Turnaje se zúčastnilo 91 hráčů z 5 zemí, nikdo neodcházel nespokojen, snad jen z vlastní hry. Tradice letních náchodských openů, kterou před více než deseti lety založil František Fuchs, tak může dále pokračovat a letošní ročník nebyl jistě posledním. Přesun termínu na začátek prázdnin turnaji prospěl a za rok lze očekávat vyšší účast. Po postupu do 2. ligy je tento turnaj dalším velkým úspěchem náchodských šachistů.

Podrobné výsledky najdete na stránkách turnaje.