Vítězně jsme vstoupili do nového ročníku krajské soutěže (15.10.2006)

Jiskra Česká Skalice - Niki TJ Náchod C 5 : 3.

Je už malou českoskalickou tradicí, že první kolo pro nás nedopadne nejlépe, ať se utkáme s jakýmkoliv soupeřem. Příčinou bývaly obvykle potíže se sestavou, hrací místností, o samotném herním výkonu ani nemluvě. Některé z vyjmenovaných záporů přetrvaly, ale výsledek byl tentokrát příznivý pro nás. Navíc se soupeřem, se kterým budeme bojovat o udržení v soutěži, jak v úvodu zdůraznil Petr Dusbaba.

Potíže se sestavou byly opět. Kapitán Jánský absolvoval v týdnu krátký pobyt v nemocnici, Kubec se  měl vrátit ráno před zápasem z měsíčního pracovního pobytu v Itálii, Plodek se Šrollem se omluvili předem. Vše nakonec dopadlo dobře, hráči se sešli a s chutí se pustili do úvodního utkání nového ročníku. Největším nepřítelem obou družstev tak zůstala teplota (spíše zima) hrací místnosti, neboť v naftových kamnech nebyla nafta, což je vada dosti podstatná.

Do utkání vykročili lépe hosté. Lenfeld s Burdilákem podlehli chladu, přemístili se do lokálu hospody, odkud se  brzy nato vrátil s úsměvem a bodem náchodský hráč. Brzy skončily partie Šretra a Jánského, kteří se o body se soupeřem rozdělili. Poté se přece jen hrálo déle, další končil Velecký. Černými figurami získal převahu na dámském křídle, svíral soupeře, ale po výměně dam se pozice vyrovnala. První část utkání tedy vyzněla těsně pro hosty, ale chvíle domácích měly teprve přijít. Křeček vyšel ze zahájení s horší pozicí, ve střední hře ztratil dva pěšce a nestál nejlépe. Soupeř však přehlédl jednoduchý taktický obrat a musel odevzdat dámu za věž. Dovést partii k vítězství sice dalo ještě trochu práce, ale o výsledku nebylo pochyb. Protože na poslední šachovnici stál Militký jasně lépe a pozice Škody s Kubcem byla nejasná, hrál nestárnoucí kapitán hostí Zdeněk Bažant riskantně, ale neúspěšně. Kubec vzápětí nabídl remízu (kterou v průběhu partie třikrát odmítl) a soupeři nezbylo nic jiného, než ji přijmout. Pozice už nic jiného neslibovala. Věžovou koncovku s dvěma pěšci navíc Militký zjednodušil výměnou věží a obětí pěšce, aby svého protivníka poučil o problematice kritických polí a získal tak rozhodující pátý bod.

Nelze říci, že bychom sehráli bezchybné nebo vynikající utkání. Důležité bylo, že jsme v utkání se soupeřem na stejné úrovni neudělali žádnou výraznější chybu a dokázali plně využít jeho zaváhání. Na začátku sezóny si nic lepšího přát nemůžeme.

Havrda Josef
Kubec Jiří
Šretr Josef
Jánský Pavel
Křeček Karel
Velecký Vladimír
Lenfeld Miloslav
Militký Ladislav
1816
1838
1826
1735
1620
1732
1352
1354
1:0
½:½
½:½
½:½
1:0
½:½
0:1
1:0

Bažant Zdeněk
Škoda Pavel
Dusbaba Petr
Cerha Petr
Pultar Petr
Balcar Jaroslav
Burdilák Milan
Zástava Ladislav
1887
1784
1854
1773
1724
1803
1681
1635