KS 3.kolo: těsná výhra v utkání plném zvratů (19.11.2006)

Jiskra Česká Skalice - ŠK Lípa 4½ : 3½.

Tentokrát jsme se konečně sešli včas, v dobré sestavě a se snahou zabodovat se soupeřem, který je přibližně na naší úrovni. Až na Vondráčka jsme nastoupili v základní sestavě a před začátkem utkání bylo dokonce připraveno devět hráčů, což u nás nebývá zrovna zvykem.

Do zápasu jsme vstoupili úspěšně a v poledne to vypadalo na rychlé a snadné vítězství. Očekávanou velmistrovskou remízu předvedli Šretr s Douděrou, ale další partie už byly ve znamení bojovné nálady všech aktérů. Velecký si nevybral tu nejvhodnější variantu sicilské a od začátku byl pod tlakem. Soupeř pravděpodobně mohl prorazit matovým útokem, ale v rozhodujících okamžicích zvolil hru na jistotu, vrátil získaného pěšce a spokojil se s remízou v koncovce věží a nestejných střelců. Velmi podobně vypadaly partie Plodka a Šrolla. Oba kombinací ve střední hře získali figuru a snadno si se svými protivníky poradili. Jánský zahájil oblíbenou vídeňskou, jenže tlak se rozplynul, černý získal převahu, ale náš hráč uhájil cennou remízu. Vedení 3½:1½ nám dávalo slušné šance na vítězství, zvláště když Kubec i Křeček drželi vyrovnané, spíše však lepší pozice. Jenom Havrda  obětoval kvalitu v zahájení, očekávaný útok se však nedostavil a pozice moc nadějí do koncovky nedávala.

Jenže! Není nic rozhodnutého, dokud chybí podpis na partiáři. Křečkovi bylo líto dát za remízu pěknou pozici, ačkoliv jeho časové tísně jsou již pověstné a ztratil v nich hodně pozic, které se zdály být nadějné. A stejně to dopadlo i tentokrát. Remízové nabídky v okamžiku, kdy praporek visel na vlásku, již neměly u soupeře patřičnou odezvu a tak našemu hráči chyběly ještě dva tahy, když se praporek ocitl ve svislé pozici. Škoda! Dramatickou koncovku sehrál Kubec. Ze zahájení vyšel s dobrou hrou, jako vždy přesvědčen o výborné, pokud ne přímo vyhrané pozici, ale soupeř měl do průběhu partie také co říci. Při přechodu do koncovky věží, střelců a několika pěšců převzal iniciativu, získal dva pěšce k dobru a s celkovým výsledkem utkání to začalo vypadat všelijak, jen ne dobře pro nás. Naštěstí Krám zaváhal v rozhodujícím okamžiku, kdy mohl dvoutahově rozhodnout a pak už nezbývalo než vynutit remízu opakováním tahů. V tuto chvíli to vypadalo na 4:4, ale Havrda, ač od začátku materiálně slabší, rozehrál své figury, unikal z matových obrazců a sám vytvářel mnohé hrozby. Nakonec mu soupeř kvalitu vrátil a spoléhal na převahu dvou pěšců ve věžové koncovce, náš hráč však sehrál závěr mistrovsky a rozhodl o těsném vítězství.

 

Havrda Josef
Kubec Jiří
Plodek Petr
Šretr Josef
Jánský Pavel
Křeček Karel
Šroll Boris
Velecký Vladimír
1816
1838
1871
1826
1735
1620
1846
1734
½:½
½:½
1:0
½:½
½:½
0:1
1:0
½:½

Dvořák David
Krám Jiří
Mareš Ilja
Douděra Lubomír
Mrázek Vladimír
Splítek Luboš
Dvořák Radovan
Balcar Jaroslav
1798
1909
1882
1848
1835
1826
1596
1542