KS 10.kolo: Podle kapitána se stal malý zázrak (25.03.2007)

Jiskra Česká Skalice - Slavia Hradec Králové D 4½ : 3½.

Ten zázrak se asi doopravdy stal. Po příchodu do hrací místnosti nás uvítala teplota cca 10º C, protože večer se v Tipsport-baru konala taneční zábava a v jejím průběhu někdo ukradl jedna naftová kamna. Při sestavování soupisky se zjistilo, že je k utkání pozváno jen sedm hráčů, z nichž navíc Militký teprve po telefonické výzvě přišel na to, že je letní čas a začíná se o hodinu dříve. Kompletní sestavu doplnil narychlo povolaný Lesk. Naštěstí hosté měli také potíže, přijeli po částech, se zpožděním a pouze v sedmi. Začínalo se tedy dvacet minut po deváté.

První bod si připsal Kubec, jehož soupeř se podle očekávání do jedné hodiny po začátku nedostavil, vedeme tedy snadno 1:0.
Bohužel téměř vzápětí kapituloval Jánský, který ještě v zahájení přehodil tahy a ztrácel figury jednu po druhé 1:1.
Poté následovaly dvě remízy ve vyrovnaných pozicích - Křeček a Velecký 2:2.

V tuto chvíli se začala karta obracet spíše ve prospěch hostí. Militký stál od začátku dost podezřele. Král v centru, soustředěný tlak bílého na královském křídle, to nevěštilo nic dobrého pro další vývoj zápasu. Havrda na prvním stole ztratil pěšce, ani tam to růžově nevypadalo. Plodkova partie směřovala také k remíze a jedině u Leska se rýsovala výhoda, která by mohla přinést úspěch.

Dále pokračuje stručný komentář kapitána (Pavel Jánský): stal se zázrak, jako pátý skončil Havrda (2:3), šestý Plodek (2½:3½) a pak se dost dlouho hrálo, Lesk skončil (3½:3½) a Militký nabízel s kvalitou míň za 2 pěšce remis (asi 3x). Soupeři by souhlasili, ale hráč ne a tak to nakonec pokazil (4½:3½). Ty tři body nám byly opravdu darovány.

Havrda Josef
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Křeček Karel
Velecký Vladimír
Lesk Břetislav
Militký Ladislav

1816
1838
1871
1735
1620
1732
1576
1354

0:1
1:0K
½:½
0:1
½:½
½:½
1:0
1:0
Jezbera Jiří
-- (Škaloud Dušan)
Falta Eduard
Marek Petr
Kutal Lukáš
Rozkovec Ludvík
Doubrava Pavel
Walter Jaroslav
2128

1831
1817
1681
1769
1647
1596

Bez ohledu na to, jak dopadnou další výsledky, jestli se zachráníme nebo ne, bude důležité svolat co nejdříve po skončení soutěže valnou hromadu a říct si, co vlastně dál chceme. Měli bychom uvažovat o návratu do hrací místnosti ve sportovní hale. Tady v Tipsportu hrajeme sice zdarma, ale kvalita tomu odpovídá. Při většině domácích zápasů se hraje v zoufalých podmínkách, je s podivem, že soupeř dnes byl ochoten hrát. Kdyby se hradečtí sebrali a jeli domů, nikdo by se jim nemohl divit. Na šachovnicích jsme sice získali tři body, ale morálně si nejvyšší ocenění zaslouží hosté.