KS 5.kolo: Tentokrát nadějný začátek a skvělý konec! (16.12.2007)

Jiskra Česká Skalice - DDM Třebechovice pod Orebem 5 : 3.

Nová hrací místnost

Nová hrací místnost

Útulná a prostorná

16.12.2007

Pavel Jánský

Pavel Jánský

Jako vždy v útoku

16.12.2007

Tomáš Mádr

Tomáš Mádr

Zatím sbírá zkušenosti

16.12.2007

V posledním letošním kole jsme přivítali vedoucí družstvo soutěže, k utkání jsme nastupovali s respektem, ale podařilo se nám konečně nastoupit v silné sestavě a tak jsme nic předem nevzdávali. Definitivně jsme změnili hrací místnost, celý zbytek sezóny odehrajeme v klubovně na fotbalovém stadiónu. Příjemně vytopená místnost (pohled na šlehající polena v krbu byl po našich minulých zkušenostech nádherný), možnost občerstvení, co víc si přát? Po dlouhých rocích jsme utkání na domácí půdě absolvovali v tričkách s krátkými rukávy. Snad toto vše přispělo k dobrému výkonu, kterým jsme favorita nakonec zdolali.

Remízou krátce po zahájení skončila partie na 7. šachovnici, žádný ze soupeřů nezískal výhodu a tak Lesk zapsal pro nás první půlku - ½:½.
Velecký tahal od začátku partie za kratší konec, o pěšce přišel už po pár tazích a pak mladý talent z družstva hostí strategicky zvyšoval tlak, až se dalším ztrátám nedalo zabránit - ½:1½.
To však byl na delší dobu poslední bodový zisk hostí, na našem kontě začal přibývat jeden bod za druhým!
Petr Plodek přinutil soupeře ke vzdání útokem v centru - vyrovnáno 1½:1½.
Havrda
získal ve střední hře figuru a snadno dovedl partii do vítězného konce - 2½:1½.
Pavel Jánský je ve hře bílými figurami mnohem silnější a dnes to opět potvrdil. Získanou kvalitu dokázal zúročit a přes urputný odpor soupeře vybojoval další bod - 3½:1½.
V této chvíli jsme již věřili ve vítězný konec zápasu, Šroll s kvalitou navíc směřoval k výhře, Mádr a Kubec měli slušné šance minimálně na půl bodu - vypadalo to na naši překvapivě vysokou výhru, ale rozhodnuto nebylo a vzápětí se to začalo potvrzovat.
Boris Šroll obětoval dva pěšce a šel matit, jenže ten mat se mu nějak nepodařilo najít. Asi tam nějaká cesta byla (obě věže na druhé řadě, král na třetí), bohužel se mu ji nepodařilo najít a protože na hodinách začal rychle ubývat čas, nabídl remízu, která byla přijata - na výhru soupeř pomýšlet nemohl - 4:2.
Mezitím se naše šance na zbylých šachovnicích začaly snižovat, Mádr si nevěděl rady v pozici věží a nestejných střelců, bílý pěšec postoupil na sedmou řadu a za podpory krále si hostující hráč došel pro výhru - 4:3.
Tady už jsme se s Pavlem Jánským utěšovali, že remíza v zápase s takovým soupeřem vůbec není špatná, protože ani na 1. šachovnici se to pro nás nevyvíjelo moc dobře. Honza Slavík si vytvořil pěšcový řetěz v centru (dva volní pěšci!), k tomu měl dvojici střelců a jednoho pěšce navíc, no, moc šancí jsme Jirkovi Kubcovi nedávali. Jenže ten zabojoval skoro neuvěřitelně, zaktivizoval figury a v pozici, kdy si všichni mysleli, že po výměně koně za střelce bude hledat záchranu v nestejných střelcích, překvapil všechny a hlavně soupeře. Vyrazil králem kupředu, obětoval další pěšce a v okamžiku, kdy se zdálo, že bude těžko bránit černému pěšci v postupu do dámy, stačily dva tři nečekané tahy a černý stál před neodvratným matem - 5:3!!

Poprvé v této sezóně jsme sehráli zápas, který se nám opravdu povedl. Pěkné partie, zakončené bez obvyklých chyb. Pod vánoční stromeček jsme si tak dali velice pěkný dárek.

Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek Petr
Šroll Boris
Lesk Břetislav
Mádr Tomáš

1837
1719
1844
1810
1863
1845
1570
-

1:0
0:1
1:0
1:0
1:0
½:½
½:½
0:1
Slavík Jan
Kracík Tomáš
Scziranka Jan
Slavík Libor
Kracík Martin
Kubeček Jan
Baťka Jan
Jarkovský Václav

2035
2028
1931
1869
1844
1596
1632
1678

Všem šachistům přejeme pěkné vánoce a zveme na tradiční bleskový turnaj v Náchodě - viz pozvánka na hlavní stránce.