KS 10.kolo: Bod, který znamená záchranu (16.03.2008)

Jiskra Česká Skalice - Slavia Hradec Králové D 4 : 4.

Dnes nás čekal těžký zápas s nevyzpytatelným soupeřem, u kterého se nikdy dopředu neví, v jaké sestavě nastoupí. Bylo ale jasné, že ať přijedou hosté jakkoliv, favoritem nebudeme, Slavia má dostatek kvalitních hráčů i mezi náhradníky. Nakonec se hostující sestava ukázala být přijatelnou a hratelnou, po dramatickém průběhu se nám podařilo vybojovat cennou remízu, která znamená udržení v soutěži i pro příští sezónu. Jenže to jsme při podpisu konečného výsledku ještě nevěděli ...

Smírně se jako první rozešel se soupeřem Lesk, materiálně vyrovnaný, ale dva páry zdvojených pěšců by pro něj znamenaly spíš dlouhou obranu, proto nabídl remízu, kterou soupeř přijal, možná předčasně - ½ : ½.
Pěknou partii sehrál Pepa Havrda, tomu se na jaře daří. Černými si vybudoval svoji obvyklou pevnou pozici, v pravou chvíli otevřel h-sloupec a soustředěným útokem těžkých figur po křídle i v centru přinutil soupeře ke kapitulaci - 1½ : ½.
Zanedlouho se hostům povedlo vyrovnat skóre, Boris Šroll stál špatně už od zahájení, soupeř si otevřel středové linie a tlakem těžkých figur za pomoci volného pěšce rozvrátil černou pozici - 1½ : 1½.

Tady jsme začali ztrácet půdu pod nohama. Pavel Jánský ztratil pěšce a kvalitu ještě v zahájení a vypadalo to na rychlý konec, Kubec se taky jenom bránil po špatně připravené oběti figury za dva pěšce, Velecký byl pod tlakem a zdálo se být jen otázkou času, kdy se bílý dostane do jeho pozice a získá materiál. Ani Karel Křeček nesehrál zahájení dobře, obětoval pěšce za iniciativu, nic mu to nepřineslo, naopak po několika nepřesnostech stál na prohru. Jedině Petr Plodek tlačil Jindru Vochozku od začátku do úzkých a s kvalitou víc stál pěkně.

Předpoklady se potvrdily u Jirky Kubce. Nedokázal zabránit zjednodušení pozice a figura navíc rychle rozhodla - 1½ : 2½.
Naštěstí se partie obrátila u Pavla Jánského. Soupeř místo výměn, kde by snadno uplatnil materiální převahu, začal kombinovat na krásu, přenechal iniciativu a Pavel potvrdil, že útok mu jde mohem líp než obrana. Je opět vyrovnáno - 2½ : 2½.
Petr Plodek nepřipustil žádné komplikace, v klidu stupňoval svou výhodu kvality a výsledkem byl zisk další figury. To už soupeř nečekal a vzdal to hned, nic jiného se taky dělat nedalo - 3½ : 2½.
Já jsem v tuhle chvíli už měl nabídku remízy od soupeře, vyčkával jsem, jak dopadnou ostatní partie a za tohoto stavu jsem remízu přijal, asi jsem stál líp, ale bylo by to nadlouho s nejasným výsledkem, takže 4 : 3.
Téměř vzápětí vzdal podle předpokladů Karel Křeček na poslední šachovnici - 4 : 4.

Že prohrál Náchod D vysoko s béčkem Jaroměře, to jsme už věděli, radost nám udělal Spartak Rychnov, který těsně porazil Vrchoviny a rozhodl tak o tom, že před posledním kolem už nemůžeme skončit hůř než desátí a tak si krajskou soutěž zahrajeme i v příští sezóně.

Partie ke stažení (pgn).

Autor: Vladimír Velecký

Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek Petr
Šroll Boris
Křeček Karel
Lesk Břetislav

1837
1719
1844
1810
1863
1845
1625
1570

0 : 1
½:½
1 : 0
1 : 0
1 : 0
0 : 1
0 : 1

½:½
Nevole Vladimír
Kuneš Jan
Vlasák Ladislav
Fátor Jaroslav
Vochozka Jindřich
Kutal Lukáš
Walter Jaroslav
Vávra Jiří
1954
1876
1795
1747
1853
1712
1614
1732