KS 2.kolo: Ani dnes to za mnoho nestálo (09.11.2008)

Jiskra Česká Skalice Sokol Vrchoviny 2½ : 5½.

Dnes nás čekal tradiční soupeř z blízkého okolí, se kterým jsme chtěli bodovat, i když to byly vždycky vyrovnané zápasy a nic jsme jistého neměli. Bohužel jsme opět nedali dohromady nejsilnější sestavu a tak to skončilo dost přesvědčivě pro hosty. Především posilám z Náchoda se u nás dařilo.

Poprvé a naposledy jsme v zápase vedli po první skončené partii. Tomáš Mádr na osmičce dobře kombinoval a získal rozhodující materiální převahu, takže soupeř si ušetřil trápení a vzdal to. Naše poslední radost v zápase. 1:0.
Já jsem se po celou partii jen bránil útoku na královském křídle, ale nedokázal jsem odolat matovému útoku. Vyrovnáno 1:1.
Lesk zase pokračoval ve svém obíbeném stylu. Rychlá ztráta pěšce a pak jeden tah dámou za druhým na šachovnici plné figur. Do koncovky mu zbyl jeden střelec proti dvěma věžím a to už se hrát nedalo. 1:2.
Ani Křeček nesehrál zahájení nejlíp, kolem desátého tahu přišel o figuru. Sice ještě dost dlouho bojoval, ale celou dobu stál stísněně s králem uprostřed šachovnice a žádné větší šance na obrat neměl. 1:3.
Na zbylých šachovnicích se hrálo až do časových tísní při první kontrole. Na prvním stole stála pozice skoro se všemi figurkami a nikdo z aktérů nevěděl, jak by kryt protivníka prorazil, tak se radši dohodli na dělbě bodů. 1½:3½.
Pavel Jánský v zahájení celkem lehce pustil jednoho pěšce a po zbytek partie o něj bojoval. V závěru se mu povedlo nachytat soupeře na malou léčku, získal kvalitu, ale pozice byla zavřená a nebylo vidět, jak se dostat do bílé pozice. 2:4.
Pepa Havrda s Davidem sehrál poziční manévry, kdy nakonec zbyly jen oba páry věží a několik pěšců bez naděje na výhru ani pro jednu ze stran. Je rozhodnuto. 2½:4½.
Kubec hrál opět nejdelší partii, ve střední hře obětoval kvalitu za pěšce (u něj se nikdy nepozná, co je ztráta nebo oběť), ale nepomohlo mu to. Dlouho byl pod tlakem, ale povedlo se mu zakombinovat a bílý musel kvalitu vrátit. Jirka odmítl nabídku remízy, ale nechal se nachytat na pěkný obrat, po kterém musel před matem odevzdat věž a bylo po partii. 2½:5½.

Příště jedem navštívit hradeckou Slávii. To je nevyzpytatelný soupeř, u kterého se sice nikdy neví, v jaké sestavě nastoupí, ale zase každá sestava bude dostatečně silná. No, třeba se nám povede překvapit.

 

Vrňata Jiří
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Mádr Tomáš

2023
1813
1732
1864
1825
1631
1566
1454

½:½
0:1
0:1
½:½
½:½
0:1
0:1
1:0

Žižka Jan
Novoný Jan
Nývlt Otto
Drašnar Pavel
Hepnar David
Skalák Aleš
Borůvka Jiří
Augusta Jan

1881
1977
1946
1457
1778
1676
1776
1563

   
2½:5½
   

Autor: Vladimír Velecký