KS 6.kolo: S Rychnovy se nám v této sezóně daří (11.01.2009)

Jiskra Česká Skalice - Panda Rychnov nad Kněžnou C 5½ : 2½.

Jak je uvedeno v titulku, v této sezóně jsme si přesvědčivě poradili s oběma rychnovskými soupeři. V posledním předvánočním kole jsme si odvedli tři body ze Spartaku a dnes jsme stejným výsledkem porazili mladíky z Pandy. Obě rychnovská družstva přitom nic nepodcenila a hrála v dobrých sestavách. Za nás poprvé v sezóně nastoupil (a hned zabodoval) Jirka Vondráček, první výhru ze hry zapsal i Jirka Vrňata. Já jsem tentokrát plnil jiné (soukromé) povinnosti a nehrál jsem, proto jsem o hodnocení požádal kapitána Pavla Jánského a tady je jeho popis, mnou mírně upravený:

Nejrychleji hrál tentokrát Kubec, ostrá krátká partie, cca po hodině konec - 1 : 0.
Pak se hrálo poměrně dlouho a jako druhý pokazil pěknou pozici Mádr a bylo vyrovnáno - 1 : 1.
Jánský získal v zahájení figuru (asi oběť ?), pak se celou partii bránil s králem v centru. Figurky se postupně vyměnily a figura navíc v koncovce rozhodla - 2 : 1.
Lesk hrál vyrovnanou partii, pak ztratil figuru, ale za cenu možnosti věčného šachu a tak se zrodila první remíza. 2½ : 1½.
Rozhodla  čtvrtá hodina hry, kdy skončily rychle za sebou partie, kde jsme měli po celou dobu mírnou převahu. Vyhráli Vrňata a Vondráček, remizoval Plodek. Stav 5 : 2.
Poměrně jednoduše vyhranou pozici nakonec v páté hodině zremizoval Havrda - 5½ : 2½.

A tak se zrodil výsledek snů ... Kdy jsme na prvních čtyřech šachovnicích vyhráli  4 : 0, to zatím nepamatuji. Opačný výsledek, tedy 0 : 4, to pamatuji.

Tolik tedy kapitán a rozhodčí Pavel Jánský a já jen dodávám: opět jsme hráli s družstvem, které je naším soupeřem v boji o udržení, výhra je tedy zvlášť důležitá. A když to je po dobrém výkonu, radost je ještě větší. Začátek soutěže míváme vždycky slabší, i v této sezóně jsme po 3. kole byli bez bodu na posledním místě, ale šňůra tří vítězství v řadě nás "zřejmě" přesunula do první poloviny tabulky (tady zatím platí jen to "zřejmě", protože tohle píšu v 16 hodin, neznám další výsledky kola a odhaduju to podle papírových předpokladů). Stále však platí, že kromě prvních tří družstev hrají všechna ostatní o záchranu. Nás těší, že jsme k ní udělali důležité kroky, ale definitivně vyhráno ještě není. Příště jedeme do Hradce na zatím suverénní  a vedoucí Sokol, tam můžeme jen překvapit nebo aspoň zabojovat a neodevzdat zápas moc snadno.

A ještě na závěr: gratulace Petrovi Plodkovi k jeho dnešním narozeninám. Přát mu můžeme hlavně dostatek zdraví, protože to je pro něj nejdůležitější a je škoda, že mu zdravotní problémy někdy komplikují nejen soukromý, ale i ten šachový život a zabraňují mu, aby se šachům mohl věnovat podle přestav. Pak by jeho herní síla šla určitě ještě hodně nahoru. Petře, všechno nejlepší!

 
Vondráček Jiří
Vrňata Jiří
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek petr
Lesk Břetislav
Mádr Tomáš

1969
2023
1813
1864
1825
1870
1566
1454

1:0
1:0
1:0
1:0
½:½
½:½
½:½

0:1

Daniel Jiří
Macek Leoš
Ježek Adam
Horníček Pavel
Macháň Jan
Šubrt Petr
Zahradník Tomáš
Ševčík Radek

1992
1670
1689
1618
1608
1703
1575
1402

   
5½:2½
   

Autor: Vladimír Velecký