KS 11. (závěrečné) kolo: Začali i skončili jsme výpraskem (05.04.2009)

TJ Hronov - Jiskra Česká Skalice - 7 : 1.

V prvním kole jsme si pro ten samý výsledek dojeli do Jaroměře, ale mezitím uběhlo půl roku a ačkoliv debakl je stejný, pohlížet na můžeme zcela odlišně. Do Jaroměře jsme jeli s vírou v dobré zahájení sezóny, zatímco v Hronově jsme si velké naděje nedělali. Už odjezd na zápas nasvědčoval, že asi žádnou díru do světa neuděláme, sestava se lepila do poslední chvíle a jel každý, kdo mohl. Domácí naproti tomu chtěli potvrdit dosavadní neporaženost, nastoupili v silném složení a náhradníků bylo v místnosti připraveno ještě na jeden zápas. No a podle těchto předpokladů to taky dopadlo.

Dneska to moc podrobné nebude, nějak jsem neměl čas na sledování dalších partií a tak jen drobné postřehy:
Ještě se ani pořádně nezasedlo, Novák přehodil tahy hned v zahájení a šel shánět autobus na cestu domů - 1 : 0.
Pak už se začalo hrát normálně, další končil Křeček asi po třech hodinách. Do koňské koncovky šel slabší o jednoho pěšce a když ještě musel toho koníka vyměnit, byl bez nadějí - 2 : 0.
V souboji hostů z mateřského Náchoda se prosadil ligista Čechura. Neviděl jsem to, ale obětoval někde před králem figuru a asi to šlo do matu nebo tak nějak - 3 : 0.
Další na řadě jsem byl myslím já. Partie se mně moc líbila, s Romanem jsem ještě nikdy nehrál a pořád jsem si říkal, že to je dobré. Pak jsem aktivně postoupil králem a po partii to Roman označil za rozhodující chybu, do té doby jsem prý stál určitě líp. Já jsem to taky tak viděl, jenže najednou jsem přišel o pár pěšců a protože nevyšel ani postup h-pěšce do dámy, byl konec - 4 : 0.
Pavel Jánský nezklamal ani tentokrát, jako vždycky pěšce nepočátal. Když jsem viděl jeho partii, měl o už tři míň a čaroval dámou a věží, bohužel bez úspěchu - 5 : 0.
Už to začalo vypadat možná i na potupný odchod s nulou, ale aspoň čestný úspěch zaznamenal Tomáš Mádr. Držel vyrovnanou pozici s oboustrannými šancemi a první chybu udělal domácí hráč, ač elově mnohem výš. Přehlédl ztrátu důležitého středového pěšce kvůli dámě ve vazbě a pozice se mu rozsypala - 5 : 1.
Jirka Kubec rozehrál oblíbený sicilský gambit, ale dneska s ním úspěch neměl. Nepovedlo se mu získat útok a ni materiál zpátky, obětoval ještě kvalitu, ale nakonec to stejně musel vzdát - 6 : 1.
Pepa Havrda se vzdával jako poslední, ale po pravdě už taky dost dlouho hájil beznadějnou situaci. Se střelcem proti věži se pokoušel prosadit volné pěšce, ale nebylo to k ničemu - 7 : 1.

Čechura Petr
Pražák Luděk
Pyka Roman
Gorecki Janusz
Gogela Jan
Michel Ladislav
Procházka Jan
Soukal Jiří

2247
2030
2075
1949
1868
1894
1854
1614

1:0
1:0
1:0
1:0
1:0
1:0
0:1
1:0

Vrňata Jiří
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Křeček Karel
Mádr Tomáš
Novák Jiří

2023
1813
1732
1864
1825
1631
1454
1661

   
5:3
   

Takhle nějak jsme to tipovali na náměstí ráno před odjezdem a uhodli jsme to. Hronov má dostatečně silný kádr na to, aby s námi zatočil i bez několika hráčů ze základu a bodovat tam bychom mohli jen při naší nejsilnější sestavě a velkém štěstí.
Bohužel není v tuto chvíli jasné konečné pořadí v naší skupině. Hronov se samozřejmě odvolal proti rozhodnutí o kontumacích, odvolání bude řešit Výkonný výbor HKŠS, ale není známo kdy. O vítězi soutěže se tak rozhoduje tzv "u zeleného stolu", to není nikdy pěkného a zanechá to v každém případě nepříjemnou pachuť na letošním ročníku. Navíc zřejmě sestoupí Vrchlabí z druhé ligy, díky tomu sestoupí z KP dvě poslední družstva - Náchod B i C. Kdo sestoupí z naší skupiny, to se ukáže až v době uzávěrky přihlášek do nového ročníku. Západní skupinu RP vyhrálo éčko hradecké Slavie, na jihu skončil druhý KOstelec B za béčkem Rychnova, takže si na složení soutěží v kraji musíme počkat.

Autor: Vladimír Velecký