Králové Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Konečně máme digitální hodiny (25.07.2009)

Výprava na pardubický open skončila úspěchem.

Hodiny DGT 2010 Czechopen 2009 Protože jsme již byli jedním z posledních (pokud ne vůbec posledním) oddílem v kraji, který dosud neměl k dispozici vlastní digitální hodiny, byl nejvyšší čas začít tento stav urychleně řešit. Klasické hodiny, se kterými jsme dosud hráli, vykazovaly v poslední době značnou poruchovost, protože některé z nich lze označit za takřka muzeální kousky, nejstarší možná ještě z předválečného období. A tak jsme měli na několik sezón půjčené hodiny z Dolan, loni nám vypomohli náchodští, kterým stejně jen zabíraly místo ve skříni, ale výhled do budoucna žádnou perpektivu neskýtal. V zimě jsme proto zahájili kroky k tomu, abychom potřebné prostředky co nejdřív získali, protože jinak by to nejpíš znamenalo v krátké době účast v nejnižší třídě a patrně rychlý konec oddílu. Měli jsme i pořádnou dávku štěstí, prtože v dnešní složité době nikdo jen tak peníze nerozdává, ale podařilo se nám získat příspěvek z fondů Rady města Česká Skalice, podpořila nás také českoskalická firma DLNK s.r.o. (významný prodejce IT), něco jsme přidali z vlastních zdrojů a výsledkem je nákup 9 ks hodin DGT 2010, který se uskutečnil na právě probíhajícím pardubickém openu.

A co bylo k vidění v Pardubicích?
GM Movsesjan FM Roško - GM Štohl 24. července, kdy jsem se tam vypravil, začínaly 1. kolem čtyři hlavní festivalové turnaje jednotlivců. Z našich členů, pokud se pamatuju, nikdy nikdo žádný z turnajů nehrál. Vidět v akci jsme tam mohli rodáky z našeho města Zbyňdu Ringla nebo Jirku Vrňatu, ale vždycky v barvách jiných oddílů. A letos je slabší i účast hráčů z okolí, alespoň co se týče hlavních turnajů. Ve velmistrovském turnaji dostal jaroměřských odchovalec Luboš Roško na rozehrání těžkého soka, 8. nasazeného GM Štohla (SVK). Bojoval, ale zkušenost rozhodla a Luboš vyšel bodově naprázdno. Ani loňský vítěz náchodského openu, IM Jirka, neodešel od partie vítězně, ale rozdělil se o bod s netitulovaným Bentem z Německa.

K vidění bylo samozřejmě mnoho dalších hráčů z naší špičky, velmistři Láznička, Štoček, Babula, Cvek atd., populární GM Sergej Movsesjan se procházel pouze v roli diváka. Šachové stolky jsou lemovány prodejními pultíky s literaturou, upomínkovými předměty nebo sadami společenských her.

Všechny podrobnosti o pardubickém festivalu jsou k dispozici na webu.

Autor: Vladimír Velecký