Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 1.kolo: Odveta za loňský rok vyšla jen napůl. (18.10.2009)

Jiskra Česká Skalice - Jiskra Jaroměř B 4 : 4.

Loni jsme za stejným soupeřem cestovali v prvním kole do Jaroměře a dostali jsme ošklivý výprask 7 : 1, takže bylo co vracet. Jenže hosté mají hlavně vpředu o dost lepší soupisku než my, navíc jako každoročně se na úvodní kola dost těžko scházíme a tak vypadalo před zápasem všelijak. Navíc mi kapitán Kubec v pátek večer psal z Itálie, že sice v sobotu ještě trhá jablka, ale potom sedá do auta a ráno bude hrát. A skutečně za deset minut devět byl v hrací místnosti. Už jednou se mu to před několika lety takhle povedlo, přijel-viděl-zvítězil, když rovnou z auta šel na zápas a jako první stoprocentně bodoval. Letos bodoval sice jen napůl, ale pro změnu sehrál nejdelší partii dne se šancemi na celý bod. Jinak se nás v místnosti jednu chvíli těsně před odevzdáním soupisek objevilo celkem deset a to se snad ještě nestalo. Zápas se nakonec vyvíjel zajímavě pro obě strany, my jsme sice pořád dotahovali mírný náskok soupeře, ale od výhry jsme nebyli zase tak daleko a asi je spokojenost na obou stranách.

Česká Skalice - Jaroměř B Česká Skalice - Jaroměř B Česká Skalice - Jaroměř B

Kdo se za domácí příliš dobře nepředvedl, to jsem byl bohužel já. Soupeřku znám, vím, že hraje velice hloubavé a houževnaté šachy, tak jsem se připravoval na dlouhý boj. Jenže! Ještě v zahájení se mi nelíbila pozice, do které jsme směřovali, tak jsem vymyslel "lepší", a ta vedla ke ztrátě kvality. Nechtělo se mi tahat dalších x tahů a nechat se postupně zválcovat, vymyslel jsem proto aktivní kombinaci, která vedla spolehlivě k dalším ztrátám, takže jsem to radši zabalil hned - 0 : 1.
Hrálo se pak ještě dost dlouho bez změny skóre, nikde zatím nebyla vidět žádná výrazná převaha ani z jedné strany. Zbytečně brzy se nechal přemluvit Karel Křeček a přijal remízu, přitom měl určitě lepší pozici a zcela vyjímečně i mnohem lepší čas. Škoda, tady nějaké šance na srovnání stavu mohly být - ½ : 1½.
Brzy potom skončil remízou také duel Břeti Leska s talentovanou Katkou Vlčkovou, loni ještě kmenovou hráčkou Jaroměře, dnes hostující z Polabin. Ta měla při přechodu do střední hry mírnou poziční převahu s tlakem na bílé figury, hrozil tam zisk kvality, ale asi to nesehrála úplně přesně a po hromadných výměnách dospěla pozice k vyrovnání - 1 : 2.
Skutečné vyrovnání v zápase zajistil Pavel Jánský. Bílými figurami útočí velice rád, stejně tak se dnes pustil do soupeře hlava nehlava, jen udělal malou chybu v propočtu a ztratil kvalitu. Nějak moc mu to ale nevadilo a pokračoval v mohutném útoku na obou křídlech, černý monarcha najednou neměl políčka, na která by se mohl bezpečně schovat. Nic na tom nezměnila ani výměna dam, bílá věž pronikla do černé pozice, za ní jezdec, to vše za podpory obou střelců a středových pěšců. Ve vítězné euforii přehlédl Pavel jednotahový mat a spokojil se dočasně jen se ziskem materiálu, na mat však stejně došlo zanedlouho - 2 : 2.
V partii Mádr-Borůvka se hrála střelcova hra a černý stál najednou o něco líp, pak už o hodně líp, získal k tomu nějaké pěšáčky a nakonec zakončil partii matovým útokem. Tady to byla převážně hra na jednu branku - 2 : 3.
V téhle fázi zápasu to vypadalo, že už moc šancí na body nemáme. Pepa Havrda měl sice pěšáka k dobru, ale dlouho se jen tak lavírovalo a čas na naší straně ubíhal daleko rychleji než u soupeře, takže otevřená záležitost. Jirka Kubec měl o pěšce míň, žádný rozhodující útok nebyl vidět. Láďa Militký taky slabší o pěšce v dámské koncovce.
Nevyužité šance, které odmítl v úvodu Karel Křeček, nám na poslední šachovnici soupeř vrátil v pravou chvíli. Černý měl zdravého pěšce navíc, bílý mohl jen zkusit pár šachů, chvíli to vypadalo zdánlivě na věčňák. To samé si myslel i černý a tak nabídl remízu, následná analýza ale ukázala, že úplně zbytečně. Po ústupu krále by partie hodně rychle skončila s nulou na naší straně. Velká klika! - 2½ : 3½.
Naděje na naši stranu překulil Pepa Havrda, i když jsme mu už moc nevěřili. Vylepšil sice pozici, bylo to však za cenu značné spotřeby času a praporek se povážlivě začal zvedat nahoru. Nebylo jisté, zda to stihne odtahat, naštěstí se mu povedla kombinace, kde zjednodušil pozici a do koncovky zbylo na každé straně po střelci a pět pěšců na naší straně proti dvěma. To už by se do matu stihnout dalo, proto soupeř zastavil hodiny. Vyrovnáno! - 3½ : 3½.
Na prvním stole zahájil Jirka sicilským gambitem, pozici si (jak jinak) dlouho pochvaloval, jenže figury se měnily, měnily a tlak se vytrácel. Naštěstí David špatně hospodařil s časem, taktak přežil kontrolu po třicátém tahu, ale zbývající hodina mu stejně rychle utekla. Sice měl dva pěšce navíc, pozice byla nejspíš vyhraná, jenže k tomu by potřeboval daleko víc času, než mu zbývalo. Jirka si vytvořil volného pěšáka na krajním sloupci, zaktivizoval věž a bez ohledu na materiál pokračoval ve hře na výhru. David ale situaci ustál, pár pěšců se vyměnilo a pak už to bylo na rozdělení bodu - 4 : 4.

Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Mádr Tomáš
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Militký Ladislav
1854
1734
1781
1837
1508
1606
1553
1410
½ : ½
0 : 1
1 : 0
1 : 0
0 : 1
½ : ½
½ : ½
½ : ½
Bém David
Rutter Lidmila
Prouza Pavel
Prouza Tomáš
Borůvka Milan
Halbich Pavel
Vlčková Kateřina
Michl Zdeněk
1914
1917
1937
1844
1737
1674
1616
1622
   
4 : 4
   

Autor: Vladimír Velecký