Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 8.kolo: Zkazili jsme, co se dalo a snad ještě víc (14.02.2010)

Niki TJ Náchod C - Jiskra Česká Skalice 5 : 3.

Tradiční soupeř, se kterým se utkáváme po celou dobu naší oddílové existence. Sešli jsme se včas, někteří z nás (hlavně kapitán) byli plní optimismu, protože soupeř, i když respektovaný, byl v tabulce za námi a určitě k poražení. Navíc jsme se po dlouhé době sešli v základní sestavě a tak jsme věřili v dobrý výsledek. Tipovali jsme, že domácí se sejdou taky v kvalitním složení, protože i pro ně byl případný zisk bodů důležitý. A to se potvrdilo, i když ještě těsně před devátou byl v místnosti z domácích jen kapitán Petr Cerha. Zápas začal s mírným zpožděním, ale nikomu to nevadilo a bojovalo se naplno. Z našeho pohledu to ovšem dopadlo úplně neuvěřitelně, protože to, co jsme dnes dokázali zahodit, to se zase hodně dlouho neuvidí.

Nejsem si jistý, jestli dokážu popsat partie v přesném pořadí, jak končily, protože mě můj soupeř dostatečně zaměstnával a měl jsem dost svých starostí. První končil velice rychle Petr Plodek, to vím stoprocentně. Tady to bylo velice rychlé z obou stran, náš Petr získal pěšce, obsadil volný sloupec těžkými figurami a bez problému zavěsil jako první - 1 : 0.
Zanedlouho patrně "vyrovnal" Karel, kterému se to nějak nepovedlo. Ačkoliv měl bílé a od začátku daleko větší spotřebu času, nekladl rychle hrajícímu soupeři prakticky žádný odpor a ztrácel pěšce jak na běžícím pásu. Partii zakončil pádem praporku v 25. tahu, ale to byl jen jiný konec stejně prohrané partie - 1 : 1.
Přibližně ve stejnou dobu jsme končili já, Tomáš a Pavel. Já jsem se celou partii bránil náporu zkušeného soupeře, který na mě tlačil těžkými figurami, ale odrážel jsem všechny pokusy o průlom. Po výměnách všech věží se mi povedlo zaktivizovat dámu, ale místo abych ji ponechal v blízkosti soupeřových slabin, vyměnil jsem ji a v pěšcové koncovce jsem byl vytempován ve všech variantách - 2 : 1.
Tomáš má v poslední době formu jako hrom, i dnes zaznamenal plný úspěch. Od začátku převzal aktivitu a ohrožoval soupeřova krále, pak sice trochu zaváhal a připustil výměnu dam, ale vzápětí kontroval ziskem figury a bez problému zvítězil - 2 : 2.
Ovšem to, co se povedlo Pavlovi, to by mohlo patřit do učebnic. Bílými je to velice nebezpečný útočník a opět to potvrdil. Otevřeným f-sloupcem zaútočil na černého krále, mně se sice zdálo, že to mohl zahrát ještě líp, ale on měl svůj plán a černý jen přihlížel. Nakonec Pavel vyměnil obě věže za dámu a protože černé věže neměly žádnou souhru, sbíral jednoho pěšce za druhým. Výsledkem byla pozice D+5p proti 2V (!!), navíc hrozil jednotahový mat. Jenže teď se stalo něco neuvěřitelného, černý nabídl oběť věže, pokud by ji Pavel odmítl, dostal by mat, nezbylo než ji vzít. Ovšem hned následovala oběť druhé věže (!) a Pavel si mohl vybrat, zda odevzdá dámu zadarmo a zkusí koncovku pěšců proti věži nebo vezme věž a skončí to patem. Vybral si druhou možnost a asi udělal dobře, protože podle analýzy by to zřejmě prohrál. Šachy hraju pětatřicet let, ale tohle jsem zatím viděl jen ve sbírce kuriozit - 2½ : 2½.
A to ještě nebylo všechno! Pepa Havrda oprávněně odmítl nabídku remízy, protože stál mnohem líp, což taky obratem potvrdil ziskem figury za pěšce. Pozice vyhraná ve všech variantách, Petr Dusbaba už několikrát natahoval ruku, aby mu blahopřál k výhře, protože už neměl proč dál hrát, ale Pepa najednou začal kombinovat jak žáček začátečník a úplně nepochopitelně odevzdával zadarmo materiál. I tak to ještě pořád bylo vyhrané, až přišla poslední chyba, přehlídnutí šachu a ztráta věže a bylo hotovo - 3½ : 2½.
Tady už v podstatě zápas skončil, protože na prvních šachovnicích jsme hájili horší pozice a velké naděje na úspěch v nich nebyly. Jirka Kubec zahájil sicilským gambitem, od začátku to bylo velice ostré, ale nejstarší domácí hráč neztratil hlavu, zkušeně nacházel dobré tahy a postupně se dostal z potíží. Odrážel hrozby, dobral pěšáka, vyměnil útočící figury a nakonec měl v nejasné pozici dva zdravé pěšce k dobru. Jenže domácí už neměli důvod riskovat, přijal proto nabídku remízy, o výsledku nebylo pochyb - 4 : 3.
Jirka Vondráček měl těžkého soupeře, který sice už moc nehraje, ale šachy hrát nezapomněl a potvrdil to i dnes. Bílé věže se dostaly na sedmou řadu, něco se sice vyměnilo, ale bílému zbyla převaha pěšce za podpory aktivního krále a bylo to jasné - 5 : 3.

A tak místo tří bodů, které jsme měli na stolech a které by nás vzdálily z pásma přímého ohrožení sestupem, jsme se propadli tabulkou a opět nás čekají záchranářské práce s nejasným výsledkem až do posledního kola.

Semerák Pavel
Bažant Zdeněk
Hejzlar Zdeněk
Pultar Petr
Dusbaba Petr
Cerha Petr
Zaňka Jaroslav
Zástava Ladislav
2081
1902
1850
1795
1795
1729
1675
1634
1 : 0
½ : ½
1 : 0
½ : ½
1 : 0
0 : 1
0 : 1
1 : 0
Vondráček Jiří
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek Petr
Mádr Tomáš
Křeček Karel
1995
1854
1734
1781
1837
1869
1508
1606

Autor: Vladimír Velecký