Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Členskou schůzí jsme oficiálně zakončili sezónu (03.05.2010)

Na naše poměry nadprůměrná účast, po letech došlo i na oddílový přebor v blesku.

Petr Plodek Takřka v hodině dvanácté jsme zachránili krajskou soutěž a protože se hned poté našlo několik věcí, které bude muset do podzimu vyřešit, svolali jsme schůzi radši co nejdřív, dokud ještě máme myšlenky na šachy. V létě by to asi bylo horší, nehledě na to, že kapitán už se zase těší na tradiční brigádu do italských ovocných sadů a nebude k dispozici.

Že se ne vždy podaří dodržet plánovaný program, to se ukázalo hned na začátku. Z dvanácti dospělých členů oddílu chyběli jen dva, což je u nás nebývalé, bohužel to byli ti nejdůležitější - oba kapitáni, od kterých se čekalo, že stručně zhodnotí sezónu a řeknou si svoje připomínky. Nezbylo tedy než plánovaný úvodní bod odsunout a věnovat se dalším záležitostem. Dosavadní jednatel Láďa Militký už dopředu avizoval, že se chce víc věnovat svým rychle vyrůstajícím dcerkám a že si od šachu nejspíš dá na nějaký čas oddych. Jeho poslední akcí byl výběr členských příspěvků, čehož se zhostil na jedničku. V minulých letech jsme to kolikrát řešili na poslední chvíli.

O kandidátech na nového jednatele se dlouho nediskutovalo, návrhy byly dva - Břeta Lesk a já. Oba jsme nabízeli toho druhého, nakonec se všichni shodli, že bych to měl být já a tak volba proběhla jak v dobách nedávno minulých - dostal jsem 100%.

K hospodaření se toho moc říct nedalo. Účetnictví nám vede účetní v rámci celé TJ, loni jsme po dlouhých letech dostali od jednoty příspěvek na činnost a údržbu materiálu a protože žádné sponzory nemáme, bylo diskuze rychle hotová. Něco nám zbylo z vybraných členských příspěvků za loňský rok, k tomu přibylo něco z letoška a tak si s tím musíme vystačit. Cestovné ani stravné se neplatí, účast na turnajích si každý hradí sám. Největší a vlastně jediné náklady jsou pro nás startovní poplatky za účast v soutěžích družstev a dohodnutá úhrada za pronájem hrací místnosti.

A tímto posledním bodem jsme plynule přešli na téma další a to je právě hrací místnost. Teď nepotěším družstva, kterým se u nás v posledních sezónách líbilo, protože v restauraci na hřišti už hrát nebudeme. Nic jsme si s restauratérkou neudělali, rozešli jsme se v dobrém a určitě se tam budeme dál scházet, ale úhrada za nedělní zápasy, které by pro ni byla finančně zajímavá, výrazně přesahuje naše možnosti. Hospoda má přes zimu v neděli zavřeno, v sobotu končívá provoz leckdy až k ránu a trávit celou neděli v práci kvůli šachistům, ze kterých žádná extra tržba nekouká, kdo by to dělal? Zkrátka divit se jí nemůžeme.
A tak jsme už rozjeli hledání něčeho přijatelného. Do áčka, kde jsme hráli předtím - to by nešlo. Zažili jsme zápasy, kdy tam při zahájení nebylo víc než 10 stupnů, spíš ještě míň. A bylo to o zdraví, kolikrát jsem se divil, že se soupeři nesebrali a nejeli domů, pochopil bych je, měl jsem chuť udělat to taky. Zatím to vypadá, že se nová hrací místnost najde, dokonce se jich nabízí několik, tak uvidíme. Někde by to bylo za úhradu, někde dokonce zadarmo, ale znamená to před každým zápasem nastěhovat nábytek do místnosti a pak ho hned zase uklidit. Všechny možnosti si musíme rozmyslet, do všech prostor se co nejdřív podívat, ale vypadá to slibně, na dlažbě snad nezůstaneme.

Mezitím v průběhu diskuze o hrací místnosti dorazili oba kapitáni, takže došlo i na to hodnocení družstev v právě skončených soutěžích. Začal za béčko Láďa Militký a říká, že nemá důvod něco kritizovat, protože hráči se pokaždé sešli bez problému, hrálo se prakticky ve stálé sestavě a ani s dopravou nebyl problém. Jediné, co by se dalo označit za potíž, bylo zařazení družstva do západní skupiny, takže jsme to měli k soupeřům o něco dál. Ale zase byly jen tři zápasy venku a dalo se to tedy vydržet. A je jasné, že to tak bude skoro určitě i v příští sezóně, protože všichni sestupující z krajských soutěží, Broumov B, Vrchoviny a oba Trutnovy by regionálně patřily do naší východní skupiny. Spíš se dá tedy předpokládat, že nezůstane jen u nás a další přesuny budou následovat, aby byly skupiny pokud možno početně vyrovnané.
Pak si vzal slovo kapitán áčka Jirka Kubec a ten už tak spokojený nebyl. Podle něj byla disciplinovanost hráčů špatná a musel shánět hráče na poslední chvíli. Diskutovalo se o tom dost dlouho, ale jestli to bude na podzim lepší, to si nejsem tak jistý. Jirka má velký hendikep v tom, že si s počítačem nerozumí, mailovou adresu ani pravidelný přístup k internetu nemá a bez toho se zkrátka dneska těžko cokoliv organizuje. Ostatní členové družstva to samozřejmě vidí jinak, protože když se shání sestava v sobotu večer, většinou už každý nějaký program na neděli má a ne každý si dokáže doma prosadit nečekanou změnu rodinných plánů. Jinak samozřejmě byla spokojenost s udržením soutěže, u nás už to tak chodí, že jednou hrajeme málem o postup a za rok v prakticky stejné sestavě bojujeme o záchranu do posledního kola. Můžeme doufat, že tohle pravidlo bude platit i nadále a tak by nás v nové sezóně měly čekat ty lepší chvíle. Rýsují se snad i nějaké kvalitní posily na hostování, tak uvidíme, jak se bude dařit.

No a tím prakticky skončila oficiální schůze, ještě se chvíli probíraly nějaké drobnosti, dohodlo se, že koncem června bychom se zase měli sejít a mezitím vyřešit hrací místnost a domluvit napevno hosty do áčka. Potom se začalo s tím, co dřív bylo stálou tradicí, bohužel v posledních letech přerušenou - přebor oddílu v bleskové hře. Při pohledu do statistik na tomto webu je vidět, že suverénem několka posledních ročníků byl Petr Plodek a ten taky svou pověst obhájil, i když to letos bylo jen o vlásek. O vítězství před Tomášem, se kterým remizoval, rozhodlo až několikáté pomocné kritérium - lepší výsledek proti 1., 2. atd. A protože šlo o první místo, třetího v pořadí Kubce porazili oba, dá se říct, že vítěze jsem určil já ze čtvrtého místa. Petr mě porazil, už ani nevím jak, ale Tomáš nedokázal dotáhnout lepší pozici, kterou v naší partii měl, do vítězného konce, odevzdal mi nějaký materiál a šlo to s ním rychle s kopce.

 

  Plodek Mádr Kubec Velecký Jánský Lesk Šroll Novák Motloch
1. Petr Plodek
2. Tomáš Mádr
3. Jiří Kubec
4. Vladimír Velecký
5. Pavel Jánský
6. Břetislav Lesk
7. Boris Šroll
8. Jiří Novák
9. Martin Motloch
-
½
0
0
1
0
0
0
0
½
-
0
1
0
0
0
0
0
1
1
-
0
0
½
0
0
0
1
0
1
-
0
0
0
1
0
0
1
1
1
-
0
0
0
0
1
1
½
1
1
-
½
0
0
1
1
1
1
1
½
-
0
0
1
1
1
0
1
1
1
-
0
1
1
1
1
1
1
1
1
-



5
5
3

2
0

Autor: Vladimír Velecký