Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 2.kolo: Tohle zápis zlatým písmem do kroniky nebude (07.11.2010)

Jiskra Česká Skalice - Jiskra Jaroměř B 2,5 : 5,5.

Předzápasový sraz jsme měli tentokrát netradičně brzy, v osm hodin. Čekala nás příprava nové hrací místnosti, kam jsme se přestěhovali a protože ji nemáme jen pro sebe, museli jsme tam nastěhovat stoly, zkontrolovat topení a pod., tak jsme si radši přivstali. Po prvním zápase můžeme asi říct, že to snad bude bez problémů. Všichni se nám snažili vyjít vstříc, s vedoucí knihovny jsme to měli vyjednané, správce nám pro jistotu přišel zatopit a to tak dobře, že jsme ještě před začátkem zápasu oboje kamna vypnuli, jak tam bylo vytopeno. Chvíli nám dalo zabrat, jak rozmístit stoly, aby se kolem nich dalo chodit, ale v půl deváté bylo hotovo a čekali jsme na soupeře. Jen škoda, že se premiéra nepodařila taky výsledkově.

Když k nám hosté přijeli a začali se omlouvat, že je jich jen sedm, skoro to vypadalo, že bychom mohli udělat nějaký dobrý výsledek, např. získat tři body. Realita byla bohužel maličko jinde, i v neúplné sestavě to s námi lehce sfoukli a v jednu hodinu bylo hotovo. Po překvapivém úvodu loňské sezóny, kdy jsme sehráli v podobných sestavách vyrovnaný zápas s konečnou remízou, letos to bylo od začátku v náš neprospěch a dá se říct, že jsme na šachovnicích neměli ani náznak šance na úspěch.

Kromě první šachovnice jsme nastoupili ve stejné sestavě jako v prvním kole v Hronově, pro jistotu se ukázal ještě Jirka Novák, aby jistil případný výpadek, ale nebylo to třeba. Kirill tak "vybojoval" svůj premiérový bod za áčko, ale pak už jsme se rychle vezli - 1 : 0.
Pepa Havrda dnes neměl svůj den. V osmnácti tazích asi už hodně dlouho neprohrál, navíc po jednoduchém přehlédnutí vidličky na krále a dámu. Dámský gambit proti jaroměřské dámě Kateřině se mu zkrátka nepovedl - je vyrovnáno - 1 : 1.
Za chvíli pokládal krále i Karel. Pavel Halbich není žádný hurá útočník, hrává to většinou spíš pozičně, ale nabídnutou šanci k razantnímu útoku neodmítl. Tradiční Karlova sicilská netrvala víc než 15 tahů, přesto se bílý pěšec dokázal prodrat až na sedmou řadu (!) a nebýt vzdání, zakončil by svoji pouť hrdinnou smrtí na řadě osmé - 1 : 2.
Pavel se sice dokázal udržet přes dvacet tahů - dokonce 25 - ale konečná pozice je děsivá. Čtyři černé figury v útoku na krále a hlavně putování černých věží před vlastními pěšci se tak často nevidí. Ve francouzské se většinou černý brání, ale tady to bylo nějak naopak - 1 : 3.
Hrozící pohromu na chvíli odvrátil Boris. Zahájil tradičně anglicky a dokázal otevřít černou pozici, rozehrát těžké figury a útok zakončil ziskem figury - tedy téměř, protože soupeř se radši vzdal - na chvíli jsme vylepšili nepříznivé skóre - 2 : 3.
Naděje na dobrý výsledek netrvala dlouho. Honza Kuneš se v létě přestěhoval do stejného domu, kde bydlím já a v týdnu jsme bavili, že si spolu nejspíš zahrajeme. Vyšlo to, ale lepší pocit z partie má bohužel můj soupeř. V dámském gambitu to rozehrál líp, ale ve střední hře se mi povedlo vyrovnat hru a začal jsem plánovat nějaký matový útok po volném sloupci. Jenže Honza viděl na rozdíl ode mě všechno a mat nebo velké ztráty jsem neodvrátil já - 2 : 4.
Nějak ve stejnou dobu ukončil trápení Jirka Kubec, který doplatil na svou tradiční slabost - neuklidil včas svého krále z centra, jedna z věží se proto celou partii nedostala z rohu a to rozhodlo. V konečné pozici měl o figuru míň, navíc stál před nekrytelným matem - definitivně prohráváme zápas - 2 : 5.
Nejdéle se hrálo na prvním stole, ale v útoku dvou pěšců v Aljechinově obraně to ani nikdy nevybočilo z mezí rovnováhy. Bylo to bojovné a vyrovnané, oba se snažili o získání převahy, ale nakonec to skončilo podepsáním smíru v jednoduché pozici - 2½ : 5½.

Takže druhého těžkého soupeře máme za sebou, ale příště nás čeká další - Třebechovice. S nimi se nám sice dařívá, vždycky hrajeme vyrovnané zápasy, přestože kvalita a elová převaha je obvykle na jejich straně. Uvidíme, to nejtěžší tak budeme mít za sebou a snad už to bude jen lepší.

Plodek Petr
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Šroll Boris
Efimov Kirill
1872
1835
1865
1825
1734
1597
1794
-
½ : ½
0 : 1
0 : 1
0 : 1
0 : 1
0 : 1
1 : 0
1 : 0
Rutter Lidmila
Bém David
Borůvka Milan
Vlčková Kateřina
Kuneš Jan
Halbich Pavel
Zdeněk Michl
-
1962
1893
1917
1752
1734
1691
1592
-

Petr Plodek (1872) - Lidmila Rutter (1962)
½ : ½

David Bém (1893) - Jiří Kubec (1835)
1 : 0

Pavel Jánský (1865) - Milan Borůvka (1917)
0 : 1

Kateřina Vlčková (1752) - Josef Havrda (1825)
1 : 0

Vladimír Velecký (1734) - Jan Kuneš (1815)
0 : 1

Pavel Halbich (1691) - Karel Křeček (1597)
1 : 0

Boris Šroll (1794) - Zdeněk Michl (1592)
1 : 0

Autor: Vladimír Velecký