Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 4.kolo: Konečně první body - asi proto, že jsem nehrál (05.12.2010)

Sokol Jukov Červený Kostelec - Jiskra Česká Skalice 2 : 6.

Zdánlivě malá boule v mém pravém lokti se ukázala jako velký problém, vyžadující chirurgický zákrok a pětidenní pobyt v nemocnici, odkud jsem se vrátil až dnes dopoledne. Reportáž z našeho prvního úspěšného zápasu je proto dílem kapitána Pavla, který se tentokrát kupodivu dost podrobně rozepsal - o což jsem ho ostatně už mockrát žádal. Partie budou k dispozici taky až během týdne, až si vyzvednu partiáře.

Tak tedy slova kapitána (s mými drobnými úpravami):
"Po třech prohrách jsme chtěli také už konečně udělat nějaké body. Sešli jsme se tentokrát v poměrně dobré sestavě - scházel pouze Vláďa ze zdravotních důvodů a standardně Vondráček, s čímž se více méně počítalo. Do Kostelce jsme přijeli na čas a tak jsme po přivítání hned zasedli k partiím. Z počátku šlo vše hladce, uplynuly cca 2 hodiny a vedli jsme 4:0.
Jako první vyhrál překvapivě Křeček, většinou končí mezi posledními, ale dnes se do něj soupeř pustil zcela otevřeně, udělal několik nepřesností a rychle prohrál. 1 : 0.
Na první šachovnici nastoupil poprvé Vrňata, který měl jít ještě do práce. Oba hráči hráli velmi rychle, Jirka získal převahu a po výměnách prosadil ve střelcové koncovce pěšce a vyhrál asi jako druhý. 2 : 0.
Současně s těmito dvěmi partiemi jsem skončil také já, proto mi pořadí není zcela jasné. Soupeř měl bílé, hrál d pěšcem a potom hrál až příliš opatrně, což mi vyhovovalo. Získal jsem aktivitu, potom dva pěšce a dovolil mi i pěkný závěr. 3 : 0.
Šel jsem se tedy podívat, jak hrají ostatní a zrovna jsem viděl na 8. šachovnici Borise, jak dává mat kostelecké mladé naději. Hoch to hrál prý celou partii velmi přesně a pozice byla prakticky až do konce remizová. Bohužel si nevšiml jednoduchého dvojtažce a tak jsme získali čtvrtý bod vlastně poměrně jednoduše. Jinak by výhra byla dost složitá. 4 : 0.
Uplynuly tedy cca 2 hodiny a vypadalo vše skvěle. Ve zbývajících partiích stáli Plodek, Havrda i Kubec vyrovnaně a Mádr získal 2 pěšce, ale šlo o pěšce g, h a jeho soupeř Škoda měl bílými po těchto sloupcích značný tlak, tak že to také bylo spíše vyrovnané. Za tohoto stavu se hrálo asi další dvě hodiny a zvolna se začínalo uvažovat o závěrečných tísních. Petr Plodek jako první přešel z vyrovnané jezdcové koncovky s mnoha pěšci do pěšcovky, kde měl značně méně temp pěšci a tedy partii vzdal. Prakticky ve stejnou dobu neudržel Mádr tlak na sloupcích a nuceně ztratil dámu za věž. Dohrávka byla pouze formalita. Stav 4 : 2.
Protože zbývající partie byly stále vyrovnané, Havrda stál možná i o něco hůře, začali jsme přemýšlet o nějaké remíze pro zajištění tří bodů. Soupeři však samozřejmě bojovali a tak nejprve Kubec získal jednoho pěšce, přešel do pěšcovky a poměrně jednoduše vyhrál. Rozhodnuto - 5 : 2.
Havrda si dobře propočítal možnosti ve velmi složité pozici a dovolil si tedy pustit soupeře k akci za cenu ztráty asi dvou temp. Sice to vypadalo, že je pod matem, ale věděl o tom, jak vyměnit dámy a proto se maty nekonaly a náš hráč rozhodl podstatně lepší koncovku pro sebe.
Konečný výsledek 6 : 2 je pro nás potěšující.

Rozhodly tentokrát hlavně zadní šachovnice, kterým se zatím příliš nedařilo. Hráči z čela toho zatím letos tolik neodehráli, určitá nerozehranost tedy byla znát."

Kaválek Ludvík
Kuru Martin
Škoda Pavel
Jungwirth Stanislav
Brát Libor
Klázar Václav
Bernard Roman
Kosař Matěj
1428
1869
1827
1701
1592
1811
1647
1562
0 : 1
1 : 0
1 : 0
0 : 1
0 : 1
0 : 1
0 : 1
0 : 1
Vrňata Jiří
Plodek Petr
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Křeček Karel
Šroll Boris
2060
1872
1648
1835
1865
1825
1597
1794

Autor: Vladimír Velecký