Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 9.kolo: je to doma!!! (20.03.2011)

Lokomotiva Trutnov B - Jiskra Česká Skalice B 2 : 3.

Postřehy z dnešního zápasu se mi píší dobře, jak také jinak, když trutnovská mise byla splněna. Ale od začátku. Sešli jsme se na náměstí ve smluvený čas – 8,15 a hned ve čtyřech vyrazili směr Krkonoše. Náš další hráč Pepa Šretr jel na zápas z chalupy. Cestou jsme spřádali taktiku na dnešní zápas. Kdyby s námi jel Jirka Kubec, tak s jeho věčným optimismem by už byla výhra 5:0 jasná. Takhle jsme si řekli, že remízy v jednotlivých partiích jsou dobré, protože k celkovému prvenství nám remíza družstva bezpečně stačí, ale hrát na ní je ošidné. Úvahy, co by bylo, kdybychom vyhráli, jsme z pověrčivosti zavrhli. V Trutnově nás přivítali v útulné hrací místnosti. Hrát se začalo přesně.

Po pár tazích Břéťa Lesk nabídl soupeři remízu, ten nabídku odmítl, ale v devátém tahu byla nabídka zopakovaná a soupeř Josef Kvasničák ji už přijal. Pozice byla vyrovnaná a s černými kameny to Břéťa udělal proti opatrně hrajícímu soupeři takticky dobře - stav ½ : ½. Břéťa celou sezónu odehrál velmi solidně. Nastoupil k sedmi zápasům (3x vítězně, 3x remíza a pouze 1 prohra).

Jako druhý dohrál Martin Motloch. Jak je jeho zvykem, vrhl se hned do útoku a vypadalo to, že Josefu Harantíkovi připraví první prohru v sezóně. Leč nestalo se, Martin si z více variant vybral tu mírnější a soupeři se podařilo hrozby zahnat, partii vyrovnat – takže remíza a stav 1 : 1. Rovněž Martin byl důležitým článkem družstva po celou sezónu: 6 zápasů, 3 výhry a 3 remízy, pěkné!

Třetí dohrál Josef Šretr, který hrál s dlouholetou oporou Lokomotivy Trutnov Zdeňkem Fiebingerem. Pepův soupeř měl do dneška úspěšnost 87,5 % a tak nabídka na remízu byla oprávněná, jenomže soupeř chtěl víc, a jak to bývá, nakonec neměl nic. Pepa odmítnutí remízy správně potrestal a vyhrál! Velmi důležitá výhra! Vedeme 2 : 1! Pokud je v družstvu takový spolehlivý a úspěšný hráč jako Pepa, tak je to moc fajn. Za celou sezónu žádné zaváhání. Čtyři výhry a jedna remíza! Moc pěkné a děkujeme. Více takových hostujících hráčů.

Při vedení družstva 2:1 jsem nabídl soupeři remízu. Její přijetí by zaprvé znamenalo vítězství v celé soutěži a zadruhé jsem s černými ze zahájení nevytěžil žádnou výhodu. Radek Toman dlouho přemýšlel a pak přijal! Průběžný stav 2½ : 1½ a již jasná výhra v celé soutěži! Odehrál jsem 7 partií (5 výher, 1 remíza a 1 prohra – ta sice mrzí, ale naštěstí družstvu nic nezkazila.

Poslední, jako správný kapitán, opouštěl kolbiště Tomáš Mádr. Měl rozehranou divokou partii a cítil se na výhru. Ač nerad, tak se s Josefem Sůvou dohodl na remíze, aby „nezdržoval“ a získal družstvu vítězství v zápase. Celkem jsme tedy vyhráli 3 : 2. Tomáš jako jediný odehrál všech osm zápasů – 4 výhry, 2 remízy a 2 prohry, což je na první šachovnici velmi hodnotný výsledek.

Ve vítězné sezóně za družstvo nastoupil jednou (a vítězně) také Ing. Karel Křeček a to v důležitém zápase s Hostinným.
Dvěma remízami ve dvou partiích přispěl Jirka Novák. Po těžké operaci, obdiv, poděkování a přejeme pevné zdraví.
Nejmladšímu hráči Efimovi Kirillovi se sice moc nedařilo, ale je to těžké hrát, když vás „tahají“ na zápas na poslední chvíli a zachraňujete družstvo, aby se nehrálo jen ve čtyřech. Příští výsledky budou určitě lepší.

Text a foto: Boris Šroll

Sůva Josef
Fiebinger Zdeněk
Toman Radek
Harantík Josef
Kvasničák Josef
1800
1772
1620
1610
1586
½ : ½
0 : 1
½ : ½
½ : ½
½ : ½
Mádr Tomáš
Šretr Josef
Šroll Boris
Motloch Martin
Lesk Břetislav
1648
1746
1794
1515
1527

Srovnatelného úspěchu jsme naposledy dosáhli přesně před deseti lety, kdy se naše áčko stalo vítězem tehdejšího Okresního přeboru Náchodska a po jednoroční přestávce se vrátilo do krajské soutěže.

Josef Sůva (1800) - Tomáš Mádr (1648)
½ : ½

Josef Šretr (1746) - Zdeněk Fiebinger (1772)
1 : 0

Radek Toman (1620) - Boris Šroll (1794)
½ : ½

Martin Motloch (1515) - Josef Harantík (1610)
½ : ½

Josef Kvasničák (1586) - Břetislav Lesk (1527)
½ : ½