Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Petr Plodek obhájil titul oddílového přeborníka v blesku (20.04.2011)

Oddílovou schůzí jsme definitivně udělali tečku za soutěžemi družstev.

V restauraci Na Hřišti, kde jsme ještě před rokem hrávali naše zápasy, jsme v úterý 19. dubna v podvečer zakončili letošní (nebo už minulou?) sezónu soutěží družstev. Počasí bylo nádherné a tak celá schůze proběhla u stolů na otevřeném prostranství před hospůdkou, kde nás jen chvílemi ohrožovala nepřesná kanonáda trénujících fotbalistů. Účast podle očekávání, pozvali jsme všechny členy oddílu i hosty, ale ne každému termín uprostřed týdne vyhovoval. Takže se nás nakonec na schůzi sešlo sedm, jako poslední dorazil hned po skončení schůze Karel Křeček, který si spletl začátek a tak si aspoň zahrál přebor v blesku.

Kapitáni stručně zhodnotili svá družstva, v podstatě jediné připomínky v áčku byly k tomu, že sestava se většinou upřesňuje až v sobotu před zápasem a to je dost pozdě. Přestože kapitán posílá pozvánky s víc než týdenním předstihem, stejně jen málokdo reaguje obratem. K úrovni hry se nemá cenu moc vyjadřovat, lepší to už těžko někdy bude a boje o záchranu na nás budou určitě čekat i dál.
Naprostá spokojenost a pohoda vládla letos v béčku, nebyl problém s docházkou, spíš naopak. Hodně pomohl pohodový host Pepa Šretr, takovou osobnost bych chtěl mít v každém družstvu, nejen po stránce hry, ale i pokud jde o "mezilidské vztahy" v kolektivu. Herně se dařilo i ostatním a tak výsledek předčil očekávání.

S úspěchem béčka se ovšem vynořil i zásadní problém, co s ním dál. Vzdát se práva vybojovaného postupu nebo se pokusit o sestavení dvou družstev v krajské soutěži? Těžká otázka! Abychom na schůzi nelovili v kalných vodách, připravil jsem předem materiál, ve kterém jsem shrnul všechna pro a proti a rozeslal jsem ho členům se čtrnáctidenním předstihem na rozmyšlení. I tak jsme diskuzí o problému strávili nejmíň hodinu, závěr je zatím takový, že Břeta Lesk si vezme na starost složení družstva a pokusí se do něj sehnat dostatek hráčů. Zájem projevili někteří neaktivní nebo bývalí členové oddílu, ale je zřejmé, že budeme potřebovat i hráče z jiných oddílů, a to jak na hostování, tak i na přestup, byť třeba jen na sezónu. Takže, pokud toto čtete a máte zájem zahrát si v příští sezóně krajskou soutěž, ozvěte se. Nechceme potají lanařit hráče jiným oddílům, ale třeba jsou zájemci např. z Vrchovin, Červeného Kostelce, kteří by si vyšší soutěž než region rádi zahráli. Ale nezříkáme se samozřejmě nikoho. A vždycky se chceme dohodnout i s mateřským oddílem.

Na závěr ted už večera přišel tradiční oddílový přebor v blesku. Když se podíváte do sekce "Oddílové přebory" na tomto webu, uvidíte, že suverénem posledních ročníků je Petr Plodek, který vyhrál posledních pět ročníků, nastupoval tedy i letos jako hlavní favorit. Z tabulky je vidět, že své prvenství obhájil a stal se tak nejůspěšnějším hráčem v historii oddílu v této kategorii, ale měl to letos hodně těžké. Takhle vyrovnané to, řekl bych, ještě nikdy nebylo a o medailích rozhodla až minitabulka vzájemných partií. Tímhle turnajem jsme prakticky ukončili sezónu, Pavel už se těší do Jánek na tradiční KPj, čeká nás další ročník náchodského NIKI openu a pak už musíme mít vyřešeno, jestli dvě družstva v KS opravdu mít budeme. Loni byla uzávěrka přihlášek ke konci července, letos to asi bude podobné, moc času na shánění družstva není, uteče to jako voda. Tak uvidíme. Ale stejně, tím hlavním zůstává, abychom si užili krásné léto a ve zdraví se všichni sešli na podzim plní chuti do příští sezóny.

Blesk 2011

Autor: Vladimír Velecký