Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Sotva jsme skončili, už se chystá nová sezóna (16.05.2011)

Šachový svaz zveřejnil návrh termínového kalendáře a rozdělení do skupin pro ligové soutěže.

Rozdělení do skupin 1. i 2. ligy pro nás má význam jenom jako zajímavost. V 1. lize máme z našeho kraje stabilního účastníka, hradeckou Slavii, a s jistotou se tam usadil také ambiciózní Jičín, který se možná jen na chvíli zastavil před útokem na extraligu. K výraznějším přesunům došlo v 2. lize, družstva našeho kraje jsou nezvykle roztržena do dvou skupin. V tradičním céčku zůstala jičínská rezerva, doplněná vítězi KP, kravaťáky z Hořic, zatímco jiný stabilní účastník, rezerva Hradce, byl společně s Rychnovem zařazen do déčka. Tam je čeká šest družstev z Pardubicka, doplněných po dvou zástupcích Vysočiny a Brna. Kdo na tom nakonec získá, to se ukáže až za rok.

1. liga 1. liga

Daleko důležitější je pro nás návrh termínů ligových soutěží, protože od toho se samozřejmě odvíjejí termíny i pro nás. Řekl bych, že je jako obvykle v kraji asi nebudeme slepě kopírovat, ale jako základní vodítko se dají použít, většinou se určitě budou shodovat. Termín losovací schůze lig zatím v kalendáři není, ale podle zvyklostí z minulých let se dá soudit, že proběhne nejspíš v sobotu 17. září a na to naváže naše krajská schůze hned druhý den. Na druhé straně je pravdou, že by pak mezi losováním a prvním kolem byla jen čtrnáctidenní pauza, což není moc a tak se klidně může stát, že k tomu důležitému aktu dojde možná o týden dřív. V každém případě už teď hlásím, že v obou termínech bych měl být na dovolené, takže se bude muset najít někdo jiný z oddílu, kdo se tohoto zahájení sezóny zúčastní a náš oddíl zastoupí. Zúčastnit bychom se určitě měli, jednak by za neúčast mohla být pokuta, ale hlavně! Béčko by si mělo převzít pohár za vítězství v přeboru!!!

Jak jsem to tedy už naznačil, 1. liga a tedy i KP by měly odstartovat 2.10., my bychom měli začít společně s 2. ligou o týden později. Další vývoj se dá dost těžko odhadovat, ve druhé polovině října je plánováno Mistrovství ČR mládeže a to obvykle bývá pro družstva volný termín. Docela klidně se může stát, že budeme čtyři týdny pauzírovat a pokračovat až v listopadu. Rok zřejmě uzavřeme 18. prosince a po vánoční přestávce se k šachovnicím vrátíme nejspíš 8. ledna. V březnu je zase obvyklá mládežnická přestávka, ale tam nevím, jestli se to krajských soutěží nějak dotkne.

Nezmiňuju se vůbec o regionálním přeboru, tam se zatím nedá ani odhadnout, kolik bude družstev a tedy i sehraných kol.

Kdo se chce se svazovými materiály seznámit podrobně, najde je na stránkách ŠSČR. A samozřejmě nesmíme zapomenout, že se zatím jedná pouze o návrh, který se teprve bude schvalovat.

Autor: Vladimír Velecký