Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Oslava šedesátin Jirky Kubce (06.06.2011)

Společensko-sportovní setkání u příležitosti jubilea našeho nejoblíbenějšího člena oddílu.

Jubilant přijímá gratulace Jiří Kubec Jirka je člověk, který hodně (a možná nejvíc) přispěl k tomu, že už pětatřicet let hrajeme ve Skalici šachy bez jediné přestávky, to se nikdy v historii nepovedlo, vždycky se začalo s velkým elánem, který po pár letech vyprchal a byla pauza. Naposledy jsme takhle začínali s obnovenou činností v roce 1976 a Jirka, českoskalický rodák, v té době bydlel v České Metuji a hrál úspěšně za Polici nad Metují. V roce 1978 se přestěhoval domů, přestoupil k nám a musím říct, že se to na činnosti klubu projevilo hodně výrazně. Já jsem se v té době vrátil z vojny a Jirka už byl kapitánem áčka, který pro šachy žil a udělal věci, které by těžko někdo jiný po něm zopakoval. Vzpomínám, jak bylo venku lehce pod nulou, Jirka přišel na sraz zmrzlý jako rampouch rovnou ze svatby jen tak v sáčku a lehoučké košili, ale nastoupil bez váhání. Že přišel na zápas s 38stupňovu horečkou, to bylo úplně samozřejmé a normální. Z poslední doby jen taková drobná historka: Jirka jezdí už řadu let, možná patnáct, na podzimní brigády do Itálie česat jablka. Je tak zhruba tři roky, kdy v sobotu večer vyrazil autem z Itálie, po celonoční jízdě autem (řídil, aby bylo jasno) dorazil asi půl hodiny před zápasem, zasedl k šachovnici a jako první z družstva za chvíli vyhrál. Jeho velkou předností je neskutečný optimismus, nebojí se nikoho, hraje vždycky na výhru a i když se to ne pokaždé podaří, stejně bojuje do poslední chvíle. Říkáme v oddíle, že Kubec podle svého mínění stojí vždycky na výhru, dokud nedostane mat. Škoda jen, že doba počítačová ho maličko zaskočila, přece jenom je to dneska hendikep, přestal kvůli tomu i s funkcí kapitána, to se bez počítače nedá dělat. Vůdčím duchem družstva ale zůstává i nadále. Ostatně stačí nahlédnout do statistik na těchto stránkách, kde je jasně vidět, kdo má na kontě nejvíc odehraných partií i získaných bodů. A při jeho elánu ho hned tak někdo zřejmě nepřekoná.

Přehlídka darů Ceny do turnaje věnoval oslavenec A tak tedy, jak se blížil termín 60tých narozenin, což je 08.06., začal Jirka plánovat, jak oslavit tohle pěkné výročí. Inspirací mu byla podobná akce Mirka Martinovského před pěti lety. Trochu jsem mu s organizací pomohl, hlavně korespondečně, Jirka pozval své přátele z oddílu i jiných měst a připravili jsme přátelské setkání s turnajem a malým občerstvením. Termín se našel, i když to bylo dost složité, protože jeho rozvětvená rodina si taky chtěla oslavy náležitě užít, ale povedlo se to. Je pravda, že to bylo na poslední chvíli, v sobotu 4. jsme slavili v hospodě U Slunce a v neděli už Jirka odjížděl na letní část italské brigády - protrhávku jablek. Počítali jsme, že se nás sejde o trochu víc, ne každému se to hodilo, někdo nemohl ze zdravotních důvodů, ale to je jedno, kdo přišel, určitě nelitoval. Sehráli jsme turnaj každý s každým 2x10 minut, dva nejlepší ze základní části si to pak rozdali ještě v bleskových partiích o absolutního mistra. Bylo to napínavé do posledního tahu, podobně jako na Špince před týdnem se rozhodlo až v rozstřelu, Tomáš si ve třetí rozhodující partii vybral bílé kameny s pěti minutami na hodinách a povinností zvítězit a taky se mu to povedlo. Ceny pro nejlepší účastníky věnoval oslavenec, Tomáš si odnesl láhev whisky, další v pořadí peprmintku, fernet a pivo. Z tabulky je vidět, že jubilanta nikdo nešetřil, nebyla to žádná charita a hrálo se naplno.

Přehlídka darů

Jiříku, děkujeme Ti za pěknou oslavu a budeme rádi, když toho s námi odehraješ ještě moc a moc aspoň tak dobře, jako tomu bylo dosud.

Fotografie z akce na webu.

Autor: Vladimír Velecký