Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

V Náchodě se bojovalo až do posledního tahu (10.07.2011)

Novinka v hodnocení se podle všeobecného mínění osvědčila.

V minulém článku (zde) jsem napsal, že se teprve ukáže, zda nový systém bodování 3-1-0 přinese něco pozitivního, pokud jde o bojovnost účastníků. A hned po skončení turnaje se všichni hráči, pořadatelé i diváci shodli na tom, že toto hodnocení opravdu přispělo k větší zajímavosti a napětí až do posledního tahu. Jirka Bielavský v roli hlavního rozhodčího v závěrečném slově srovnával asi tři poslední ročníky podle procenta remíz na předních šachovnicích a letos je počet rezultativních výsledků opravdu výrazně vyšší. Je pravdou, že v minulých letech se na předních stolech taktizovalo a většina partií mezi lídry tabulky končila dělbou bodů, to letos nebylo. Dnes, v posledním kole, skončilo prvních šest partií nejvýše nasazených výhrou jednoho z hráčů a z prvních deseti jich takto dopadlo hned osm, to je něco neslýchaného! K vidění tak bylo mnoho zajímavých potyček. Jedinou porážku utrpěl vítěz, IM Koziak, ale o vítězství ho to nepřipravilo. Ovšem měl taky dost velkou kliku, protože v případě vítězství Kislinského nad Vološinem by na pomocné hodnocení zvítězil právě on - tedy GM Klislinsky. Ten zkusil na dvojnásobného vítěze ostrý útok s obětí dvou pěšců, ale Leon se ze všeho vysmekl, podařilo se mu vyměnit pár figur a po zjednodušení pozice bílý vzdal beznadějné trápení v případné koncovce. Mladý Jan Sodoma, dosud bez mezinárodního titulu, vyšel ze složitých kombinací střední hry s figurou navíc, Koziak sice zkoušel chvíli čarovat, ale bílý v pohodě všechno ustál a přinutil soupeře ke vzdání.

Jan Sodoma (CZE, 2365) - IM Vitali Koziak (UKR, 2484)
1 : 0

O co víc se nové bodování líbilo, o to víc práce přineslo rozhodčím. Program swiss-manager, celosvětově nejpoužívanější systém pro řízení turnajů, se v tomto připadě ukázal jako naprosto nepřipravený a autora čeká ještě dost práce na jeho vylepšení. Takhle museli rozhodčí po každém kole zadávat spoustu údajů ručně, všechno pracně kontrolovat, protože na počítač se tentokrát spolehnout nemohli, ve výpočtech pomocného hodnocení zcela selhával. Navíc se ještě na webu chess-results zobrazovala odlišná data od těch, která vytiskl program na papíře v hrací místnosti, serverová verze si s pomocným hodnocením vůbec nevěděla rady. Proto taky platí jako oficiální výsledková listina to, co je vyhlásil hlavní rohodčí na místě a nikoliv to, co se ukazuje na webu chess-results, tam jsou bohužel drobné rozdíly a chyby.

Vítězové 2011

Ale konec dobrý, všechno dobré, jak se říká. Kolem půl třetí vzdal Jirka Bednář poslední partii turnaje proti Mrověcovi, zhruba hodinu měli rozhodčí čas na určení konečného pořadí, pořadatelé (tedy hlavně Petr Dusbaba) na přípravu závěrečného ceremoniálu a asi o půl čtvrté se začalo s hodnocením. Ceny předával hlavní sponzor, Petr Pultar z firmy Niki, společně se starostou města Náchod Janem Birkem. Finanční ceny převzalo 15 nejlepších, samostatně byly vyhlášeny kategorie žák, senior, žena, invalida atd. ani si všechny nepamatuju, bylo jich moc.

Náš Pavel Jánský zakončil své vystoupení trochu zbytečnou porážkou s Jaroslavem Schánělem (2190, ŠK Staré Město). Koukal jsem na průběh jeho partie a říkal jsem si, že jestli otevře sloupec na svého krále, bude za pár tahů konec. Přesně to Pavel vzápětí udělal a taky to rychlý konec byl. Po partii jsem se s ním bavil a nechápal jsem, proč to tak zahrál. Prý se zalekl matových hrozeb, které tam ale vůbec nebyly, ztrátě materiálu nebo kvality se dalo zabránit jednoduchým tahem dámy a poté by partie zřejmě pokračovala ještě mnoho dalších tahů, přičemž na slabého krále soupeře by utočil Pavel. Není samozřejmě jasné, jakým výsledkem by to skončilo, ale tahle rychlá porážka byla vážně zbytečná. Včera si překvapivě poradil s naším bývalým členem Pavlem Postupou, kterému se turnaj vůbec nepovedl a obsadil až 59.místo. Pavel Jánský skončil 55., téměř o dvacet míst výš, než byl nasazen a tak může být asi spokojen. Litoval jen partie 7. kola s Otou Nývltem, kde prý stál jasně na výhru (to potvrdil i Ota), ale bohužel i tady to pokazil.

Partiový materál postupně zpracovává Ota Nývlt, v tuto chvíli je na náchodském webu prvních šest kol, doufejme, že další ještě co nejdřív přibudou.

Příští ročník bude jubilejní desátý, v kuloárech se mluvilo o tom,, že se snad turnaj přestěhuje do reprezentativnějších prostor, tak uvidíme. Do fotogalerie ještě přidám nějaké fotky z dnešního dne, hlavně předávání cen a vyhlášení výsledků. Jsou to reportážní fotky, probíhalo to v dost rychlém tempu, omluvte tedy sníženou kvalitu některých snímků. A samozřejmě nashle příští rok. Turnaj už se chystá!

Autor: Vladimír Velecký