Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Jak jsme zahodili "skorovýhru" s favoritem (20.11.2011)

KS 2.kolo: TJ Hronov B - Jiskra Česká Skalice 4,5 : 3,5.

Hrát s vítězem posledních dvou ročníků soutěže, to není žádná legrace pro nikoho, natož pro družstvo našeho formátu, které je zvyklé na stálý pohyb na opačném konci tabulky. Ve čtvrtek ohlásil náhlé zdravotní problémy Karel Křeček a nebylo jasné, jestli vůbec nastoupíme v plném počtu. Nakonec se nás na náměstí sešlo potřebných osm a vyrazili jsme směr Hronov. Domácí po našem příchodu byli zastoupeni tradičně panem Ottou a Jardou Čápem, ostatní se postupně trousili, až mohli hrát přesilovku, bylo jich určitě nejmíň deset. Sestava, kterou do zápasu postavili, nebyla úplně ta nejsilnější možná, ale stejně bylo jasné, kdo je favoritem. Bohužel, konečný výsledek je relativně příznivý, jsme od hronovských zvyklí na větší nářezy, ale tentokrát jsme měli překvapivý úspěch na stolech a že jedeme domů s prázdnou, je jen a jen naše chyba. Ne že bychom snad měli nějakou smůlu, spíš rozhodlo naše tradiční neumění vyhrát partie, kde stojíme lépe. Na 2., 7. a 8. šachovnici stály pozice, které jsme měli vyhrát, přinejhorším z nich vytěžit aspoň 2,5 bodu. že všechny tři skončily remízou, rozhodlo o naší těsné porážce.

Jirka Novák hraje minimálně, před zápasem jsem mu vysvětloval funkce digitálních hodin. Věkový rozdíl mezi soupeři byl asi šedesát let, ale na hře to moc vidět nebylo, vypadalo to spíš jako partie v rapid šachu. Jirka si asi moc nevěřil, bez konzultace nabídl remízu, kterou jeho mladý protivník bez váhání přijal. Tady jsme zřejmě přišli o první ztracenou půlku, analýzy ukázaly, že by měl bílý využít lepšího jezdce a rozložení pěšců a vyhrát. Nestalo se tak - ½ : ½.

Já jsem si moc nezahrál. Ačkoliv soupeř přišel k zápasu s malým zpožděním, začal hrát v rychlém tempu a moc hezky mě rozebral takovým způsobem, že jsem jen vlásek přežil aspoň dvacet tahů. Pak už jsem si jen mohl vybrat, jestli si nechám dát mat nebo to radši vzdám, ve výsledku to vyšlo nastejno - ½ : 1½.

Dlouho se pak hrálo beze změny skóre, až domácí zvýšili náskok vítězstvím na první šachovnici. Taková zvláštní partie to byla, bílý jakoby ani neměl zájem o nějaký útok, jeho figury se držely dlouho na své polovině. Najednou se pozice otevřela, z černého krále se stal otloukánek uprostřed šachovnice a bylo hotovo - ½ : 2½.

Začátek zápasu tedy dost nepovedený, přesto jsme stále měli slušné šance na úspěch. Pepa Havrda měl jasnou remízovou koncovku, Kubec stál nejasně a ve zbylých partiích jsme stáli výrazně lépe, takřka vyhraně. Pepa taky za chvíli zapůlil - 1 : 3.

Do zápasu nás brzy vrátil Pavel. Bílé kameny, to je jeho silná stránka a zase to potvrdil. Jednu chvíli to začínalo vypadat, že je po útoku a bude to spíš boj o remízu, ale Pavel to sehrál přesvědčivě a s přehledem zaskóroval - 2 : 3.

O našem neúspěchu se rozhodlo v následujících chvílích. Břeťa vybojoval kvalitu, černé těžké figury se natlačily do blízkosti bílého krále, ale cesta k matu se nenašla. Výsledkem bylo stažení se do pasivní obrany, ztráty pěšců, pak bílý dokonce přehlédl, že matit může sám, nakonec Břeťovi zůstala sice kvalita navíc, ale v redukované pozici už se to vyhrát nedalo. Velká škoda, asi to chtělo hned vyměnit dámy a uplatňovat převahu - 2½ : 3½.

Ještě pořád byla šance aspoň na celkovou remízu. Tomáš to hrál zase moc pěkně, taky útočil těžkou kavalerií na slabého krále, výhodu zúročil ziskem dvou pěšců, jenže si nějak nedal pozor, Janusz dokázal zaktivizovat zbylé figury a skončilo to věčným šachem - 3 : 4.

Stejně jako minule s Jaroměří dohrával Jirka Kubec jako poslední. Jenže před čtrnácti dny bojoval v horší koncovce o půl bodu, tentokrát měl těžší úkol, pokusit se horší koncovku vyhrát. Několikrát odmítl nabídku remízy, bílý pak nepokračoval přesně, nevyužil možnosti získání kvality, ale ze šachovnice mizel jeden pěšec za druhým a vyhrát nemohl ani jeden, tak aspoň přišlo nečekané rozuzlení - Jirka zakončil obětí věže s patem - 3½ : 4½.

Velecký Viktor
Gorecki Janusz
Schejbal Josef
Procházka Jan
Franc Martin
Szablewski Krzysztof
Molendzki Tomasz
Černý David
2159
1907
1995
1849
1737
1742
1838
-
1 : 0
½ : ½
½ : ½
0 : 1
1 : 0
½ : ½
½ : ½
½ : ½
Vrňata Jiří
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Lesk Břetislav
Novák Jiří
2084
1694
1845
1844
1748
1807
1529
1624

Dneska se můžeme zlobit jen sami na sebe. Tři body byly hodně blízko, ale šance jsme nevyužili, takže jsme stále bez bodu.

Zajímavou a nečekanou zprávu rozeslal v podvečer vedoucí soutěže Michal Cerha. Družstvo Pandy Rychnov C prý odstupuje ze soutěže. Nečekané to je i pro databázi soutěží, která si s tím nějak nedokáže poradit. Z tohoto důvodu nebyl zatím vydán ani zpravodaj 3. kola. Pokud se tato informace potvrdí, budou výsledky Pandy z prvních dvou kol anulovány a družstvo bude automaticky zařazeno na sestupové místo.

Autor: Vladimír Velecký

Viktor Velecký (2180) - Jiří Vrňata (2094)
1 : 0

Tomáš Mádr (1694) - Janusz Gorecki (1694)
½ : ½

Josef Schejbal (1953) - Jiří Kubec (1845)
½ : ½

Pavel Jánský (1858) - Jan Procházka (1849)
1 : 0

Martin Franc (1765) - Vladimír Velecký (1748)
1 : 0

Josef Havrda (1807) - Krzysztof Szablewski (1709)
½ : ½

Tomasz Molendzki (1838) - Břetislav Lesk (1539)
½ : ½

Jiří Novák (1624) - David Černý
½ : ½