Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 6.kolo podruhé: Pohledem přímého účastníka (31.01.2012)

Jiskra Česká Skalice B - Spartak Sklípek Vrchlabí C 3 : 2.

Před zápasem byly trošku zmatky, ve Slatině bylo deset pod nulou, Pepík Šretr nemohl vyjet autem, překážel mu soused, tak jsme narychlo sháněli pátého do hry. Kirill byl ochotný, už se strojil, když v tom Josef volá, že je na cestě, souseda probudil a ten mu uhnul. Takže voláme Kirillovi, že nemusí a ten to akceptuje. Děkujeme, Kirille!

Soupeř přijel ve čtyřech, čímž nám dal dobrou výchozí pozici - vedeme 1 : 0.

Břeťa dohrál první - partie se pro něj nevyvíjela vůbec dobře, jeho o 2 generace mladší soupeř měl i matové hrozby, ne-li mat na talíři, které ale zřejmě neviděl, Břeťa šanci využil, našel trhlinky v soupeřově hře a nakonec přesvědčivě zvítězil - 2 : 0.

Ale vyhráno zdaleka nebylo, na prvních třech šachovnicích (pan Jánský, který nás přišel povzbudit, mi jistě dá za pravdu), jsme všichni stáli přinejlepším na remízu. Pepík to ustál a získal nám půlbod, který zajišťoval minimálně celkovou remízu - 2½ : ½.

Mohl jsem jej napodobit, ale v pozici, kdy měl protihráč K, S, V plus 6p a já jednoho maličkého ztrácel, místo výměny věží a zablokování pozice jsem zvolil riskantnější (hloupější) výměnu věží plus svého střelce za 2 pěchy s možností jít na bé sloupci do dámy. Marně - 2½ : 1½.

Osud utkání tak ležel, jako už mnohokrát, na bedrech našeho kapitána (Skalického masomlejna a postrach hvězd okresního formátu na námi milovaných čtyřiašedesáti polích). Tomáš taky ztrácel pěšáčka, ale v závěrečné strhující blicce, kterou jsme ani nestačili zapisovat, dokázal srovnat materiál a jeho nabídku remízy soupeř přijal cca 3 vteřiny předtím, než mu spadl praporek. Nutno podotknout, že bylo otázkou, komu spadne dříve, šance byly naprosto vyrovnané a remíza spravedlivá - 3 : 2.

Nu co na závěr? Štěstí tentokrát stálo na naší straně, ale to prý přeje připraveným... A hodně zdaru "áčku" v Kostelci, každý je k poražení!

Autor: Martin Motloch