Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 3. kolo: Na barvy jsme prohráli, na body to skončilo nerozhodně (18.11.2012)

Sněžka TJ Náchod C - Jiskra Česká Skalice 4 : 4.

Začátek vyšel nám, domácí měli mohutný finiš a srovnali skóre. Průběh zápasu odpovídal sestavám, převaha domácích byla na předních stolech, vzadu nastoupilo jejich perspektivní mládí, ale zatím se ještě má co učit. Při troše štěstí jsme mohli vyhrát, ale stejně tak jsme při troše smůly mohli klidně odjíždět s prázdnou. Hrálo se v přátelské atmosféře, aby taky ne, Náchod, to je náš zřejmě nejčastější soupeř a vzájemné zápasy se počítají na desítky.

Jednu výjimku ze zaběhnutých zvyklostí však dnešní zápas přece jenom měl. Na posledním stole se hrálo s obrácenými barvami a hráči si toho všimli až někdy po hodině hry. Rozhodčí byl David Hepnar a v souladu s pravidly rozhodl, že se v partii bude pokračovat. Co se taky jiného dalo dělat, v té době už měl náš Martin o figuru víc, přijít a říct "sbalte to a začněte znova", to už dost dobře nešlo. Pokud se pamatuju, byl to v naší dlouhé historii první zápas, kde jsme na barvy prohráli, domácí měli 5x bílé a jen 3x černé.

Na již zmíněné 8. šachovnici bylo také nejdřív rozhodnuto. Bílý přehlédl jednoduchou kombinaci, spojenou se ztrátou figury a pak už se jen čekalo, jestli to náš hráč dotáhne k výhře, protože zkazit se dá samozřejmě všechno. Naštěstí se tak nestalo, Martin ještě v závěru nasadil vidle na krále a věž, což soupeře přimělo k okamžitému vzdání - začátek výborný, vedeme 1 : 0.

Úspěšný vstup do zápasu za chvíli podtrhl Karel. V úvodních dvou kolech odešel s prázdnou, protože se dopustil hrubých chyb, tentokrát hrál přesně, získal pěšce k dobru a prokázal znalost pěšcových koncovek. Domácí mladík takovým znalcem asi nebyl, protože několikrát nabízel remízu, ale bod putoval na naši stranu zápisu o utkání - vedeme 2 : 0 - je to výborné.

Jako tradičně se o bod dělím já, tentokrát vyjímečně stojím líp už v zahájení, ale žádné vyhrávající pokračování jsem neviděl a nechtěl jsem za výhodného stavu zbytečně riskovat nejasnou pozici. V krátké popartiové analýze jsme se shodli, že by asi záleželo na tom, kdo udělá chybu, jinak by se to vyhrát nedalo ani za jednu stranu - stále vedeme nadějným skóre 2½ : 0½.

Za chvili podepisuje partiář Pepík Havrda, sedící vedle mně, tady to asi po celou partii nevybočilo z rovnováhy a remíza byla jasná. Nám to vyhovuje, pomalu se blížíme ke konci zápasu, vedeme pořád o dva body, rozhodnuto ale ani zdaleka není - 3 : 1.

Další partie končí až po dost dlouhé době, opět remíza, ale v průběhu zápasu jsme si mysleli, že by to Martin mohl vyhrát. Nestalo se tak, těžko říct takhle narychlo, jestli se to dalo hrát líp. Figury se postupně měnily, až zbyla jednoduchá věžová koncovka, kde stačilo tahat sem a tam, to nešlo vyhrát ani za jednu stranu. Škoda, mohli jsme rozhodnout, teď už to s námi začíná vypadat všelijak, vpředu nás domácí začínají přehrávat - 3½ : 1½.

Jirka Kubec se s Pepíkem Pinkavou utkali i loni v posledním zápase sezóny, tehdy to byl dost divoký sicilský gambit s obětí bílého pěšce a skončilo to nerozhodně, spíš z pozice síly za černého. Tentokrát se hrála taky sicilská, ale v mnohem klidnější podobě. Černý měl pěknou pozici, kterou korunoval obětí střelce za cenu rozbití obránců kolem bílého krále. Obět se ukázala jako plně korektní a vedla k utažení matové sítě - domácí snižují na 3½ : 2½ a my se začínáme bát o výsledek, v posledních dvou partiích nestojíme vůbec dobře.

Naštěstí pro nás nesehrál zřejmě David závěr partie úplně nejlíp, jak se dalo a v podstatě byl přinucen k opakování tahů, jinak by na výhru hrál černý. Nejzajímavější partie zápasu, skandinávská hra s útokem na obou stranách. Zdálo se, že bílý vyšel ze zápletek líp, měl k dobru volného pěšce, dva spojení pěšce se už chystali k pochodu kupředu, jenže pak tam David přehlédl ztrátu jednoho z nich a bylo po šancích na výhru. Klika na naší straně, protože v poslední partii už jsme si šance nedělali, tam to bylo už chvíli rozhodnuté - pořád vedeme o bod, je to 4 : 3, ale je jasné, že pokud se nestane zázrak, zápas nevyhrajeme.

Zázrak se nestal, Tomáš dneska neměl nejlepší formu, prakticky sám si vlezl do vidlí a přišel o figuru. Nějakou dobu ještě zkoušel čarovat, dokud jsou na šachovnici dámy, může se to ještě všelijak zamotat. Jenže Jirka Bednář není žádný zajíc, aby se vylekal planých hrozeb, klidně odrážel všechny možné pokusy o zvrat a v poklidu si došel pro bod - zápas končí 4 : 4, těžko říct, kdo je spokojenější.

Bednář Jiří
Pinkava Josef
Hepnar David
Hejzlar Zdeněk
Kánský Josef
Vít Ondřej
Zástava Ladislav
Vítek Dominik
1933
1918
1801
1872
1842
1250
1677
1577
1 : 0
1 : 0
½ : ½
½ : ½
½ : ½
0 : 1
½ : ½
0 : 1
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Křeček Karel
Motloch Martin
Lesk Martin
1960
1825
1830
1859
1802
1592
1556
1748

Jiří Bednář (1933) - Tomáš Mádr (1960)
1 : 0


Jiří Kubec (1825) - Josef Pinkava (1918)
0 : 1


David Hepnar (1801) - Pavel Jánský (1830)
½ : ½


Vladimír Velecký (1859) - Zdeněk Hejzlar (1872)
½ : ½


Josef Kánský (1842) - Josef Havrda (1802)
½ : ½


Karel Křeček (1592) - Ondřej Vít (1250)
1 : 0


Ladislav Zástava (1677) - Martin Motloch (1556)
½ : ½


Dominik Vítek (1577) - Martin Lesk (1748)
0 : 1

Autor: Vladimír Velecký