Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Soutěže družstev - závěrečný účet (24.04.2013)

Stručný pokus o zhodnocení uplynulé sezóny.

Termín, vhodný k bilancování letošního ročníku, právě nastal. Všechny pro nás důležité soutěže skončily o tomto víkendu a můžeme si tedy říct jednak o tom, jak jsme dopadli v tom ročníku právě skončeném a druhak, s jakými soupeři bychom se mohli na podzim potkat. Letošní sezóna byla proti jiným rokům poměrně dlouhá, začalo se v polovině října, takže se hrálo víc než půl roku. Je pravdou, že k úplnému závěru chybějí ještě tři extraligová kola, která se hrají o tomto víkendu, ale z hlediska postupů a sestupů to na nás žádný vliv nemá.

Krajská soutěž, sk. Východ

Nejdřív by se asi hodilo napsat něco o našich úspěších a neúspěších, než začnu hodnotit, jak to válely ostatní týmy kolem nás. Jenže co se dá rozebírat, když hrajeme už dvacet let v hodně podobné sestavě, se stejnými výsledky, a boj o záchranu v soutěži je naším každoročním údělem.

Krajská soutěž prošla před letošní sezónou menším zemětřesením, kdy z nejrůznějších důvodů nastala nouze o účastníky a přihlásit se mohl prakticky každý, kdo o to stál. Díky tomu se složení naší skupiny lehce obměnilo, přivítali jsme tradiční soupeře z Vrchovin a Červeného Kostelce a poprvé v historii jsme si zahráli s Kunvaldem, který se do naší skupiny přihlásil z Pardubického kraje. Težko hodnotit, jestli se nějak změnila kvalita soutěže, protože všichni nováčci krajskou soutěž pravidelně hrávají a nedalo se očekávat, že budou jen do počtu a ostatní na nich budou honit skóre. Obzvlášť to platí pro nás, protože my obvykle hrajeme vyrovanané zápasy s družstvy, která v konečném pořadí obsazují přední příčky a body odevzdáváme svým konkurentům v boji o záchranu.

Při pohledu do konečné tabulky lze výše uvedené jen potvrdit. S vítězem skupiny, Jaroměří B, jsme prohráli nejtěsnějším rozdílem, další dva medailisté, Lípa C a Dobruška, s námi vybojovali jen remízy. Naproti tomu jsme prohrávali zápasy, někdy i dost výrazně, se soupeři, kteří byli v tabulce našimi sousedy nebo i několik míst za námi. S výše zmíněnými nováčky jsme dvakrát prohráli a porazili jen poslední Kunvald. Díky tomu jsme neměli nic jistého až do samého závěru a při jiné výsledkové konstelaci posledního kola jsme klidně mohli skončit na sestupových pozicích. O výsledném umístění těsně nad hranicí sestupu se rozhodlo v posledních třech kolech, kdy jsme hráli s přímými sousedy v tabulce a z devíti možných bodů jsme získali pouhý jeden jediný. Letos to ještě bylo komplikované tím, že z ligy do našeho kraje sestupují hned dvě družstva, což má samozřejmě za důsledek vyšší počet sestupů i pro naši kategorii. Je zbytečné, abych tady rozebíral jeden zápas za druhým, od toho jsou po každém kole reportáže, nakonec, hrajeme to pořád stejně, známe se my, znají nás i soupeři a každý ví, co od nás může čekat.

Nejúspěšnějším hráčem áčka byl Tomáš Mádr na 1. šachovnici. 7 bodů z 10 je krásný výsledek, na prvním stole tuplem. Tomáš se tak na dubnové FIDE listině dostal na Elo 2007, což v historii našeho oddílu nemá obdobu. Z hráčů, kteří u nás začínali, se přes 2000 dostali ještě Postupa, Ringel a Vrňata, ale vždy až v době, kdy už hráli v jiných oddílech.

Další dobrý výsledek si zapsal Petr Plodek se ziskem 5 bodů ze 6 partií, dařilo se Martinovi Leskovi (5 bodů z 8) po návratu k soutěžní hře po několika letech, ale tím výčet úspěchů končí. Snad ještě Břeťa Lesk může být spokojen (2 body ze 3). V zápasech se vystřídalo 13 hráčů a nikdo další se přes 50% úspěšnosti nedostal.

Postupovou příčku dlouho držela Lípa C, ale v závěrečném kole překvapila remízou s posledním Kunvaldem, takže se před ni dostala jaroměřská rezerva. Ta sice ve vzájemném souboji lipským vysoko podlehla, ale jinak podávala dobré výkony po celou sezónu a stoprocentním ziskem z posledních tří kol vybojovala možná trochu nečekaný postup. Prvenství bylo o to cennější, že v tu chvíli nebylo vůbec jasné, zda se v krajském přeboru udrží jejich áčko, které mělo přes sebou ještě dva těžké zápasy. Na sestupových příčkách skončily hned tři poslední celky - Vrchoviny, Třebechovice B a Kunvald. Poslední dva se zdáli být jasní již delší dobu, body na své konto začali připisovat až v samém závěru a ztrátu už nedohnali, Vrchoviny se sice pohybovaly po celou dobu soutěže vzadu, při troše štěstí mohly ovšem klidně skončit o 1-2 místa výš a Černého Petra přenechat nám nebo někomu jinému.

A výhled do nového ročníku? Asi je zbytečné psát v tuhle chvíli o tom, kdo kde bude hrát, loni bylo taky všechno jinak. Jaroměřské áčko nakonec účast v krajském přeboru zachránilo a je tak otázkou, zda bude mít rezerva zájem o postup - přece jen se jejich družstva dost prolínala a mít dvě nezávislé soupisky pro přebor bude dost obtížné. Podle Mirka Martinovského se to rozhodne v červnu, tedy uvidíme.

Jako postupující z nejnižších tříd (RP) do naší skupiny připadají v úvahu nejspíš Sokol HK C a Panda RK B. Jestli někdo z nich skutečně bude chtít postoupit, je dneska ve hvězdách. Z KP by měly sestoupit celky Vrchlabí, Jičína C a Slavie HK C, v úvahu pro zařazení do naší skupiny by připadala nejspíš jen hradecká Slavia, ale... V červenci snad budeme vědět víc.

Regionální přebor, sk. Sever

K účinkování béčka toho můžu říct mnohem míň, přece jen to mám jen zprostředkovaně. První úspěch jsme zaznamenali ještě před losováním, když místo původního umístění do skupiny Východ (Rychnovsko) jsme byli vráceni zpět do Severu, což pro nás představuje dost podstatný rozdíl v dojezdových vzdálenostech.

Do funkce kapitána se po mnoha letech vrátil Břeťa Lesk a vedl si úspěšně, družstvo ve všech zápasech nastoupilo v úplné sestavě a do předposledního kola bojovalo o 1. místo. Taková byla i představa před sezónou, dobře si zahrát a pokusit se o co nejlepší umístění, aby se jistil případný neúspěch áčka o třídu výš. Nakonec z toho je "jen" bronzová medaile, se stejným cílem do soutěže totiž šla i trutnovská Loko C a té se to vyplatilo - jejich áčko je na sestupové příčce KS Západ.

Nejúspěšnějším členem družstva byl stoprocentní Boris Šroll (3 ze 3), Tomáš Mádr z pěti partií povolil soupeřům jedinou remízu v posledním kole. Ale dobře si vedli i všichni ostatní, žádný z členů družstva se v úspěšnosti nedostal pod 50 %.

Jak a s kým bude béčko hrát na podzim, to je v tuhle chvíli zase jen věštění z křištálové koule. Jsme uprostřed kraje, takže se můžeme dostat v podstatě do kterékoliv skupiny, jen si přejme, aby to zase nebyla ta rychnovská.

Autor: Vladimír Velecký