Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 6. kolo: Moc jsme toho nepředvedli (26.01.2015)

Niki TJ Náchod B - Jiskra Česká Skalice 5,5 : 2,5.

S náchodským B-družstvem to bylo jako přes kopírák s céčkem, jen s obrácenými stranami. Před vánocemi při předehrávce posledního kola jsme v plné zbroji marně čekali na hosty, abychom teprve z telefonátu zjistili, že se podle jejich požadavků začíná až v deset. No a teď pro změnu sedím v poklidu doma, je pět minut po deváté a volá Petr Dusbaba, jestli už jsme na cestě. Říkám, času dost, hraje se až od deseti, ale ne, to už prý neplatí, to chtějí náchodští jen pro zápasy venku. Ale známe se léta, nikdy jsme si naschvály nedělali, takže jsme se rychle dohodli a před desátou jsme byli na místě. Ale ten zpravodaj bychom si měli přečíst pořádně, když už si s ním dá Míša práci.
Cestou jsme si velké naděje na úspěch neplánovali, z různých důvodů se nám omluvili tři z prvních čtyř hráčů ze soupisky a to je s takovým kvalitním protivníkem velké oslabení. Navíc v náchodském družstvu jsou na předních šachovnicích hráči z kádru áčka, kteří ještě neodehráli předepsaný počet partií, čekali jsme, že si proto přijdou zahrát, když je to doma a navíc s přijatelným soupeřem. Tohle se splnilo jen částečně, ale i tak na nás čekala kvalitní sestava a favoritem zápasu jsme nebyli.
Nakonec to dopadlo podle předpokladů, domácí to v klidu dovedli k úspěšnému konci, my jsme tentokrát nevyhráli ani jednu partii, i když někde přece jen šance byla. Dost dlouho jsme drželi nerozhodný stav, ale ty delší partie už jsme nezvládli a domácí kvalita se prosadila. Tabulka soutěže se díky tomu hodně vyrovnala, pro nás to znamenalo pád o tři příčky, ale pořád patříme do první poloviny.

Celkem bez problémů se dohodli na remíze hráči na sedmičce, kde nebyl ani z jedné strany vidět pokus o nějakou akci, chvilku se lavírovalo a pak se zrodila první půlka - ½:½.

Co říct k mé partii? Černý udělal chybu, o které se píše ve všech příručkách pro začátečníky, ale já jsem opět zaváhal. Koníka po 6. ... Jc6 jsem měl zadarmo, jenže jsem se bál o dámu, chtěl jsem to ještě vylepšit, aby to byla tutovka, ale byla to samozřejmě hloupost, nic jsem nevylepšil, naopak se mi pozice úplně přestala líbit, tak jsem něco vyměnil, stáhl dámu do obrany a nabídl remízu, která byla vzápětí přijata. Naštěstí, protože jinak by to byl ještě dlouhý boj, na který jsem už neměl náladu. A jak na to teď v klidu koukám, bylo by to i s figurou navíc dlouhá a ostrá divočina, černý by ani tak nebyl bez šancí. Držíme stále vyrovnaný průběh - 1:1.

Když nepočítám svou zahozenou šanci, Pepík Šretr měl asi jako jediný z nás naději na celý bod. Obětoval figuru za pěšce a útok, dalším cílem byla černá dáma. Vypadalo to hodně nadějně, ale Páťa se bránil dobře, v pravou chvíli vrátil získaný materiál a protože Pepík už měl na hodinách jen 8 minut, přijal nabídku remízy, i když mu převaha jednoho pěšáka zůstala. Ale i tady by to bylo na hodně dlouho, pozice nejasná a jednoduše řečeno, už se mu u toho nechtělo sedět a počítat - 1½:1½.

Útokem na krále se snažil prosadit Pepa Havrda, v jednu chvíli se zdálo, že by mohl mít úspěch, ale nakonec i on stáhl své útočné figury a přijal remízovou nabídku. Vedle sedící Jirka Kubec tam samozřejmě viděl jasnou výhru, ale nevím, tohle by asi stálo za důkladnou analýzu - 2:2.

Hrubkou hned v zahájení prakticky rozhodl Karel o své prohře. Sicilskou hraje bílými i černými dlouhá léta, přesto zaváhal už v 8. tahu. Z hrozící ztráty figury se ještě dokázal dostat, ale bylo to za cenu dvou pěšců. Černá pozice se pak hrála sama, zatímco Karel hledal něco, čím by to zkomplikoval. Jenže vymýšlení zázraku ho stálo hodně času, takže skončil pádem praporku, ale koncovka by stejně byla nejspíš prohraná - 2:3.

Zajímavou partii sehráli oba Pavlové. Ten náš se sice po celou dobu bránil, ale zase hrál pěkné neotřelé tahy a byla to bojovná partie, žádná nuda. Bohužel, bílý byl o vždycky chloupek rychlejší a tak náš Pavel nevykombinoval nic lepšího než koncovku s kvalitou míň a nedokázal to ubránit. Ale snažili se oba, to se musí uznat, moc zajímavý souboj - 2:4. Teď už je zřejmé, že asi bodovat nebudeme, v obou zbývajících partiích jsme stáli hůř.

I Jirka Kubec hrál jako vždycky zajímavou partii, sice se taky od začátku bránil a užuž to vypadalo, že Jéňa za domácí prorazí na dámském křídle a zápas rozhodne, ale Jirka tam vymyslel docela zajímavé obraty a nakonec musel bílý souhlasit s opakováním tahů, jinak by ještě dostal mat. Ale mrzet ho to nemuselo, stejně to znamenalo, že všechny body zůstanou v Náchodě - 2½:4½.

Za rozhodnutého stavu se dohrávala poslední partie. Dost dlouho to vypadalo na nejasnou, spíš remízovou koncovku, ale Pepa Pinkava je poziční hráč a ve věžovce se dokázal prosadit. Nevím přesně, co se na konci stalo, Martinův zápis končí tahem 43. d4, partie do počítače vkládal Jirka Bednář (dík za to!) a má tam ještě o půltah víc. Pokud byl takto opravdu zahrán, je to samozřejmě zadarmo odevzdaná věž a konec, možná i tady hrál roli čas - 2½:5½.

Před zápasem říkal Petr Dusbaba, že by byl rád, kdyby nás po tomhle vystřídali na 3. místě tabulky a na jeho slova téměř došlo. Na vítězství ve skupině už jsou jen dva kandidáti, ale o zbylé pořadí se zřejmě bude bojovat do posledního kola. Tak snad do toho ještě promluvíme i my.

Semerák Pavel
Pultar Petr
Novotný Jan
Bednář Jiří
Pinkava Josef
Dusbaba Petr
Havrda Daniel
Vágner Patrik
2101
1824
1942
1940
1880
1832
1654
1734
1 : 0
½ : ½
½ : ½
½ : ½
1 : 0
1 : 0
½ : ½
½ : ½
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Kubec Jiří
Havrda Josef
Motloch Martin
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Šretr Josef
1822
1784
1710
1773
1565
1554
1560
1704

Pavel Semerák (2101) - Pavel Jánský (1822)
1:0


Vladimír velecký (1784) - Petr Pultar (1824)
½:½


Jan Novotný (1942) - Jiří Kubec (1710)
½:½


Josef Havrda (1773) - Jiří Bednář (1940)
½:½


Josef Pinkava (1880) - Martin Motloch (1565)
1:0


Karel Křeček (1554) - Petr Dusbaba (1832)
0:1


Daniel Havrda (1654) - Břetislav Lesk (1560)
½:½


Josef Šretr (1704) - Patrik Vágner (1734)
½:½

Autor: Vladimír Velecký