Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 7. kolo: Někdo bojoval víc, někdo míň, každý dle své chuti (08.02.2015)

Jiskra Česká Skalice - Spartak Rychnov nad Kněžnou 4 : 4.

Počasí i šachy jako na houpačce. Jedno auto hostí přijelo s malým zpožděním, na Rychnovsku přece jen byly asi podmínky pro cestování v neděli po ránu o něco horší, než u nás v nížině. Hlavně, že se sem všichni dostali, těch pár minut nehrálo roli. Chvíli nám svítilo sluníčko, za chvíli nebylo pro vánici skoro vidět na náměstí. A stejné to bylo na šachovnicích, chvíli stáli líp domácí, pak to vypadalo spíš na plný úspěch hostí, ke konci jsme zase měli navrch my, ale nezúročili jsme výhodu a se smírem byli nakonec všichni spokojeni. Jak podotkl někdo z hostí před zahájením, sestupovat už zřejmě nebude ani jeden z nás, tak proč to hrát na krev. Každý dle své momentální nálady, žádné kapitánské pokyny nejsou. A podle toho to i vypadalo.

Salónní blesková remíza se odehrála na prvním stole. Petr pořád zápasí se zdravotními problémy, Bohouš se chtěl jít radši podívat někam do hospody na biathlon, než dumat u stolu a tak z toho byla mini miniaturka s nerozhodným koncem - ½:½.

Za chvíli jsem plichtil já s Vojtou Krupičkou, který po Pavlovi Krejcarovi převzal štafetu mého pravidelného protivníka z Rychnova. Odehráli jsme víc o něco málo tahů, ale přesto jsme žádný lítý boj nepředvedli a šli si do vedlejší místnosti zablicat s přestávkami na občasné zhodnocení zbylých partií - 1:1.

Pořád je to nerozhodně i po třetí skončené partii. Na posledním stole se taky hrálo v poklidu, postupně ubýval materiál a koncovka se oběma aktérům jevila jako vyrovnaná, takže taky každý za půl - 1½:1½.

První rozhodnutí přišlo na 6. stole, ale jak uvidíte z partie, těžko říct, co se vlastně stalo. Podle partiáře přišlo rozhodnutí až v 57. tahu, je vidět, že se vyměnili střelci a zřejmě pak černý získal nějaký průlom. Ale to jen tak usuzuju, protože zápis je od začátku hodně zmatený a konec naprosto nepřehratelný - 1½:2½.

Dlouho pro nás nepříznivý stav nevydržel. Karel ve střední hře získal kvalitu - zdá se mi, že ji ani černý nemusel dávat, spíš se lekl nějakých planých hrozeb - a pak už to byla jen technická záležitost, jak převahu uplatnit. Chvíli to ještě trvalo, to je pravda, ale Karel to zvládl bez problémů a spolehlivě vyrovnal - 2½:2½.

V tuhle chvíli jsme s Vojtou hodnotili zbylé tři partie jako 2:1 pro nás, což by znamenalo celkovou výhru, ale ještě k tomu bylo daleko. Pavel Jánský zabodoval stejně jako Karel, i u něj soupeř zabloudil uprostřed šachovnice ve spleti kombinací a odevzdal kvalitu, což se ukázalo jako rozhodující. Bílá dvojice střelců sice vypadala dost nebezpečně, ale Pavel překvapil soupeře matovým útokem, proti kterému už nebyla obrana - jdeme do vedení 3½:2½ - ale je to zase jen na malou chvíli, sotva vteřiny. Stačil jsem si říct Pavlovi o partiář, a už slyším od vedle, jak se vzdává Jirka Kubec. Nebylo to žádné překvapení, pozice byla na prohru už hodně dlouho. Jirka nekorektně obětoval materiál, ale odhadl to špatně a slabší o celou věž už toho moc nevymyslel, i když se snažil. Opět srovnáno - 3½:3½, ale vypadá to, že v poslední partii bychom mohli vyhrát.

No, nestalo se tak, zápas tedy končí nerozhodně. Pepa Havrda stál hodně dlouho dost podezřele, ztráta figury byla jasná, jen kdyby se černý nebál. Takhle se z toho Pepa dostal nádherně, do koncovky dámy a věže mu zbyli dva pěšáci navíc, jenže času bylo málo a tak dal Pepa přednost opakování tahů před nejistotou - hotovo, 4:4.

Asi spravedlivý výsledek, vzhledem k průběhu, oba týmy se nevyvarovaly chyb a zaváhání. Během psaní tohoto povídání se už objevily na webu výsledky ostatních zápasů, pro nás se nic nezměnilo, stále nám patří šesté místo a příště jedeme nejdál - čeká nás Kostelec nad Orlicí, což by měl být další vyrovnaný zápas, i když se nám proti nim v poslední době moc nedaří. Snad aspoň počasí nám bude přát.

Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Kubec Jiří
Havrda Josef
Motloch Martin
Křeček Karel
Čechovič Petr
1911
1822
1784
1710
1773
1565
1554
1525
½ : ½
1 : 0
½ : ½
0 : 1
½ : ½
0 : 1
1 : 0
½ : ½
Kotyza Bohumil
Cvejn Jaroslav
Krupička Vojtěch
Palla Rostislav
Plachetka Milan
Ruffer Václav
Cens Bohumír
Plašil Roman
1895
1724
1847
1703
1591
1634
1365
1326

Petr Plodek (1911) - Bohumil Kotyza (1895)
½:½


Jaroslav Cvejn (1724) - Pavel Jánský (1822)
0:1


Vladimír Velecký (1784) - Vojtěch Krupička (1847)
½:½


Rostislav Palla (1703) - Jiří Kubec (1710)
1:0


Josef Havrda (1773) - Milan Plachetka (1591)
½:½


Václav Ruffer (1634) - Martin Motloch (1565)
1:0 (v 57. tahu, závěr partiáře nečitelný)


Karel Křeček (1554) - Bohumír Cens (1365)
1:0


Roman Plašil (1336) - Petr Čechovič (1525)
½:½

Autor: Vladimír Velecký