Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 1. kolo: zahájili jsme jako tradičně výpraskem (18.10.2015)

Sokol Jukov Červený Kostelec - Jiskra Česká Skalice B 5,5 : 2,5.

Dostali jsme nařezáno, ani to moc dlouho netrvalo. Měl jsem to potěšení dávat dohromady sestavu na zápas a když mi v mailu začala přistávat jedna omluvenka za druhou, nevypadalo to vůbec dobře, nakonec jsme byli rádi, že jsme dali dohromady celou osmičku.

Stejně jako loni nás domácí uvítali v prázdném sále vyhrazeném jindy cvičencům, kvůli kolizi s odpoledními tanečními hodinami jsme prý museli ustoupit z obvyklých prostor. Nijak to nevadilo, za chvíli bylo vše potřebné připraveno a nikdo si aspoň nemohl stěžovat na nedostatek prostoru.

Ani se snad nedá říct, že bychom vybouchli, nasekali hrubé chyby v lepších pozicích nebo něco podobného. Domácí prostě hráli klidné šachy a nám se hroutily pozice jedna za druhou. Výstižně to po zápase zhodnotil Tomáš, když poznamenal, že první půlku zápasu jsme sehráli skvěle. Měl pravdu, zhruba po hodině jsem si taky myslel, že bychom měli zápas vyhrát, podle mě nikdo nestál vyloženě špatně a několik pozic vypadalo hodně nadějně. Jenže za chvíli se to začalo hodně rychle sypat.

Na osmičce se skončilo v rychlém tempu, třikrát opakovaná pozice dřív, než se ostatní partie pořádně rozehrály - 0,5:0,5.

Pak to nějak pokazil Tomáš na jedničce, postupně dostal se do horší - a beznadějné - koncovky a domácí šli do vedení, které jim bohužel vydrželo až do konce. 0,5:1,5.

Někdy v tomto čase došlo v zápase k jedinému vzrušujícímu momentu. Někdo z domácích hráčů si všiml, že jsou špatně nastavené hodiny a nepřidává se 30 vteřin na tah. Nevím, jestli všechny, protože domácí mají dva typy hodin. Chvíli se řešilo, co s tím, my jsme navrhovali, ať se hraje dál, když už se špatně začalo, to se domácím nelíbilo, protože na většině stolů na tom byli s časem hůř a hrozily jim časovky. Nakonec se to vyřešilo dohodou, rozhodčí (Erban) vzal vinu na sebe, vynadal si přede všemi a hodiny se nějak nastavily, předpokládám, že dobře, protože už si nikdo víc nestěžoval.

Za další chvíli jsem skončil já, chtěl jsem vyhrát, ale špatně jsem propočítal boj o volný sloupec a musel jsem ho přenechat soupeři. Pak už jsem musel přehodnotit vyhlídky a místo snahy o celý bod z toho vzniklo "aspoň neprohrát". Povedlo se, ale řekl bych, že mě soupeř šetřil a nevyužil možností, které se mu nabízely, koncovka byla podle mě ztracená. 1:2.

Zbytek zápasu se odehrál poměrně svižně, partie končily jedna za druhou, bohužel pro nás body zapisovali především domácí. Teoreticky lepší koncovku V+S proti V+J nezvládl Petr na sedmičce, po netaktické výměně věží odevzdal pěšáka a zbytek byl jen věcí techniky, jak se říká. Byla to hra s jasným a očekávaným koncem - 1:3.

Na páté šachovnici ani jednou nezískala žádná ze stran výraznější výhodu, chybu taky žádný z aktérů neudělal a tak byla dělba bodů logickým vyústěním boje - 1,5:3,5. Smutné na to je jen to, že nám se celkový úspěch vzdaluje, domácí už pomalu můžou začít jásat.

No, trvalo to jen pár minut a výše uvedené se potvrdilo, důvod k jásotu domácí měli definitivně. V rychlém sledu se končilo na dvojce a trojce, v obou případech zklamáním pro nás. Tohle byly partie, od kterých jsme si slibovali víc a hodně dlouho jsme je hodnotili jako lepší pro nás. Bohužel, nějak se to obrátilo a jsou z toho dvě nuly, čímž je zápas rozhodnut zcela jasně pro domácí - 1,5:5,5.

Aspoň čestný úspěch a částečné zmírnění hrozícího debaklu přinesl závěr zápasu, jedinou výhru zaznamenal Boris na šestce. Při přechodu do koncovky získal k dobru jednoho pěšce, výhodu ještě zesílil spojením volných pěšců s rychlým postupem do dámy. Černému nepomohla ani vynucená oběť střelce, věž si s osamoceným jezdcem snadno poradila. Konec - 2,5:5,5.

Jak je z průběhu zápasu vidět, moc jsme se nevytáhli. Řekl bych, že dneska jsem se nejvíc nadřel já, protože luštění partiářů, to byl pěkný oříšek. I hráči, se kterými obvykle nebývají problémy, se při zápisu pořádně vyřádili a nemůžu na sto procent říct, že všechno jsem vydedukoval správně.

Erban Jiří
Kuru Martin
Škoda Pavel
Klázar Václav
Mata Michal
Jungwirth Stanislav
Vacek Jaroslav
Bernard Roman
2052
1928
1846
1733
1651
1709
1655
1656
1 : 0
1 : 0
1 : 0
½ : ½
½ : ½
0 : 1
1 : 0
½ : ½
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Zikmund Josef
Šroll Boris
Čechovič Petr
Lesk Břetislav
1895
1754
1807
1775
1570
1785
1529
1582

Jiří Erban (2052) - Tomáš Mádr (1895)
1:0


Jiří Kubec (1754) - Martin Kuru (1928)
0:1


Pavel Škoda (1846) - Pavel Jánský (1807)
1:0


Vladimír Velecký (1775) - Václav Klázar (1733)
½:½


Michal Mata (1651) - Josef Zikmund (1570)
½:½


Boris Šroll (1785) - Stanislav Jungwirth (1709)
1:0


Jaroslav Vacek (1655) - Petr Čechovič (1529)
1:0


Břetislav Lesk (1582) - Roman Bernard (1656)
½:½

Autor: Vladimír Velecký