Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 10. kolo: V téměř přátelském zápase jsme měli o maličko víc štěstí (03.04.2016)

PŠ TJ Náchod C - Jiskra Česká Skalice 3,5 : 4,5.

Těžko by se hledal soupeř, se kterým bychom toho za ta dlouhá léta u šachovnice sehráli víc. Ostatně o tom svědčí i skutečnost, že hned 11 hráčů z dnešního zápasu má nárok na účast v hlavním turnaji MČR seniorů. Na jedné straně je to trochu smutné, že už je nám tolik, ale na druhé straně je zase pěkné, že málokterý sport se dá pravidelně provozovat (a na tak vysoké úrovni, samozřejmě!) i ve vyšším věku.
Atmosféra vyloženě přátelská, ani jednomu z družstev nešlo o body za každou cenu a podle toho to taky vypadalo. U několika partií se mi stalo, že jsem si šel pro partiář a konečný výsledek a s podivem jsem zjistil, že se stále ještě hraje, jen s analýzou soupeři nečekali na konec a pustili se do ní ještě při partii. Mluvilo se od začátku do konce, kupodivu si nikdo ani moc nestěžoval. Naplno se hrálo v podstatě jen na prvních třech stolech, ostatní tomu dneska moc úsilí nedali. Relativně, protože ani ta remízka se neuhraje sama od sebe a nějaký výkon musí každý předvést.

Na úvod tři nerozhodné výsledky. Pětka s rychlými výměnami těžkých figur, až zůstala takřka symetrická pozice se střelci a koníky, pokud by to nechtěl některý z aktérů lámat přes koleno za každou cenu a takzvaně to "vysedět", půlka pro každou stranu byla logickým vyústěním. 0,5:0,5.

Skoro jako přes kopírák to probíhalo u sousedů na šestce, taky výměny věží a dam, nerozhodný výsledek jen o pár tahů později. 1:1. K oběma partiím nemá cenu něco podrobnějšího říkat, prostě se vyvinuly figury, něco se vyměnilo a hotovo.

Jakýsi nesmělý náznak boje jsme předvedli na čtyřce. Dámský gambit rozehraný zřejmě podle teorie, něco nestandardního vzruchu jsem se pokusil přinést já, ale nebylo z toho nic, co by mě nějak těšilo, tak jsem radši i já nabídl podle přísloví o vrabci v hrsti remízu, která byla po krátkém váhání přijata. Opticky silný se v konečné pozici a následné analýze jevil za černého tah 26. ... Dg5, ale jak se ukázalo, neměl by bílý s obranou téměř žádné problémy. Skóre zase trochu poskočilo, ale zatím vše nejasné - 1,5:1,5.

Nekompromisním bojovníkem se ukázal jako vždycky Jirka Kubec. Při cestě v autě líčil, kolik času věnoval v sobotu přípravě na partii, jen si nejsem jistý, jestli to zahrnovalo i francouzskou obranu, která se na naší úrovni zase tak moc nehraje. Ať tak nebo tak, Jirka to uchopil za správný konec, od prvních tahů vyrazil k prudkému útoku na černého krále a byl úspěšný. Jo, to byla moc pěkná partie! Jdeme do vedení, ale ke konečnému výsledku je samozřejmě ještě hodně daleko. 2,5:1,5.

Že nic není rozhodnuto, ukázali domácí hned vzápětí. Martin opět přemýšlel, počítal a počítal, bohužel mu to nebylo nic platné. V konečné pozice se sice nic závratného neděje, černý zatím ani materiál neztrácí, jen nějak neví, co hrát a hlavně má čas téměř na nule, takže konec hry a podání ruky jako blahopřání soupeři. 2,5:2,5.

Zbývají poslední tři partie, je to naprosto otevřené a nikdo si netroufne tipovat, jak to asi dopadne. Nejdřív se končí na posledním stole, zajímavá koncovka střelce proti jezdci s různým počtem pěšáků na obou křídlech. Mysleli jsme si, že by to Karel mohl vyhrát, jenže podle názoru nás kibiců příliš váhal s postupem svých pěšců na dámském křídle, až nakonec musel dát figuru na soupeřova pěšáka. Naštěstí už bylo tak málo zbylého materiálu, že svou výhodu nedokázala černá využít a přes její materiál k dobru z toho byla jen jasná remízová koncovka vhodná jako výukový materiál pro trenéry - 3:3.

Ani předposlední ukončená partie rozhodnutí nepřinesla. Tohle zrovna byla ta asi nejvíc kecací během hry, což vedlo k tomu, že oba aktéři se v tom dost motali a chyby se děly na obou stranách na střídačku. V závěru měl Pavel velkou výhodu a nejspíš výhru na stole, ale nabídnutou remízu prostě přijal. Jak prohlásil po partii, vůbec se nebyl schopen soustředit a byl na nejlepší cestě k tomu, jak celou partii nenávratně zahodit, proto radši konec, zvlášť, když to vypadá, že zbylá partie na sedmičce je pro nás téměř vyhraná. 3,5:3,5.

Pokud se dá věřit tomu, co se píše v partiáři, měli jsme zřejmě docela kliku. Nejdřív bílý získal figuru za pěšáka, jenže si pak nechal zavřít svého koníka a černou sérii tahů završil, když si nechal dát šach, spojený se ztrátou věže. Do úplného závěru šel tak náš hráč s výhodou kvality, s realizací si celkem snadno poradil a rozhodl tak o našem úspěchu. 3,5:4,5.

Vykládat něco o zaslouženém vítězství, bla bla, to by bylo pro ostudu. Měli jsme prostě o trochu větší kliku než domácí, klidně to mohlo skončit naopak.

Hejzlar Zdeněk
Zástava Ladislav
Burdilák Milan
Kánský Josef
Cerha Petr
Drašnar Lukáš
Krtička Václav
Drašnarová Marta
1778
1638
1719
1813
1706
1542
1676
1583
1:0
0:1
½:½
½:½
½:½
½:½
0:1
½:½
Lesk Martin
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Šrůtek Václav
Motloch Martin
Křeček Karel
1738
1782
1794
1777
1812
1687
1365
1475

Autor: Vladimír Velecký

Zdeněk Hejzlar (1782) - Martin Lesk (1742)
1:0


Jiří Kubec (1769) - Ladislav Zástava (1631)
1:0


Milan Burdilák (1719) - Pavel Jánský (1796)
½:½


Vladimír Velecký (1766) - Josef Kánský (1817)
½:½


Petr Cerha (1708) - Josef Havrda (1799)
½:½


Václav Šrůtek (1687) - Lukáš Drašnar (1542)
½:½


Václav Krtička (1673) - Martin Motloch (1365)
0:1


Karel Křeček (1475) - Marta Drašnarová (1583)
½:½