Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 6. kolo: Výsledek pěkný, ale nebylo to jednoduché (20.01.2019)

PŠ TJ Náchod D - ŠK Česká Skalice 1,5:3,5.

Dnes asi náš historicky nejčastější protivník - každoročně mimimálně jedno náchodské družstvo potkáváme, ať hrajeme jakoukoliv soutěž. I přesto se kupodivu našly dvojice, které se utkaly vůbec poprvé - ovšem jen zásluhou mladíků z domácího týmu, my už v tomto směru nemáme čím překvapit.
Přijeli jsme s dostatečnou časovou rezervou, cesta naštěstí bezproblémová, v našem okrese asi silničáři opravdu makají na 110%, takže jsme na domácí dokonce chvíli čekali, ale aspoň jsme se mohli rozhýbat pohybem.

Rychlá remíza se v mé partii dala očekávat. S Petrem jsme na tom stejně, pokud jde o výkonnost i spíše smířlivý styl hry, remízová nabídka z jeho strany přišla po necelé hodině a já jsem ji bez námitek přijal. Na fotce je vidět pozice, ke které jsme došli rychlou analýzou a shodli jsme se, že jsme udělali dobře, když jsme to zabalili hned, protože do remízy bychom došli stejně při naší vzájemné opatrnosti. 0,5:0,5.

No a teď nastala situace, ve které jsme se v této sezóně ocitli poprvé, ale jednou k ní stejně dojít muselo - prohráli jsme první partii od začátku soutěže. Smolařem se stal Pepa na dvojce. Petr Dusbaba je kombinační hráč, který se jen tak něčeho nelekne a jestli má nějakou silnou stránku, tak je to právě taktika. Stačilo pár rychlých výměn ve správném pořadí a Pepa se vzdává, protože má tři varianty - odevzdat zadarmo střelce, případně koně, nebo ta třetí možnost - vzdát to hned, což udělal. Prohráváme 0,5:1,5.

Nepříznivý stav pro nás naštěstí netrval dlouho, za chvíli přinesl partiář Vašek a hlásí výhru, což domácí hráč potvrdil a vzápětí odešel. Bylo kolem toho trochu zmatku, protože ve Vaškově partiáři byl zapsán opačný výsledek, který oba samozřejmě podepsali, ale po přehrání partie se ukázalo, že je to opravdu náš hráč, který stojí jasně na výhru a bílý vzdal. Vyrovnáno. 1,5:1,5.

A teď se ukazuje, že závěr bude dramatický a výsledek zápasu je naprosto nejasný. Na jedničce Jirka stojí líp, má volný sloupec, lepší figury a získává pěšáka, k výhře je ovšem daleko, možnost nějakého přehlédnutí taky existuje. Pokud by se bílému povedlo vyměnit těžké figury a nechat na šachovnici svou dvojici střelců nebo ideálně různobarevné střelce, má pořád o co hrát.
Jak to dopadne na čtyřce, to neuhodne žádná věštkyně. Naprostá divočina od prvního tahu (Pavel tomu říká vídeňský gambit), ale buď je černý v teorii plně na výši nebo se dobře připravil - mezi řečí Pavel prohodil, že takhle tu variantu skoro nikdo nehraje. No, ať je tak nebo tak, výsledek naprosto nepředvídatelný. Uvidíme tedy.

Kdo si nakonec vsadil na Pavla, nelitoval. V záplavě možných kombinací se zorientoval líp než soupeř, místo očekávané výměny dam (známá poučka - "Jánský nerad mění dámy") sebral na e5 pěšcem, na což černý reagoval hrubkou, když přehlédl smrtelný postup pěšáka na e6. Černý ztrácí věž, hrozí mat na b7, další ztráty na obzoru, je hotovo. Ovšem jestli Jakub opravdu tohle zahájení neznal a tvořil u šachovnice, všechna čest. I podle počítače hrál téměř pořád ty nejlepší tahy. 2,5:1,5.

Plného úspěchu jsme dosáhli i na prvním stole. Jirka to sehrál mistrovsky. Bílá dvojice střelců, ostatně podobně jako ostatní bílé figury, se vůbec nedostala ke slovu. Černý kraloval celé šachovnici, v pravou chvíli takticky vyměnil a do závěrečné koncovky šel s náskokem dvou pěšců a silným jezdcem proti zcela bezzubému střelci. Domácí hráč se nehodlal trápit a sám zastavil hodiny. 3,5:1,5.

Po tom všelijakém začátku nakonec docela pěkný úspěch.

Burdilák Milan
Dusbaba Petr
Cerha Petr
Kosinka Jakub
Grulich Jaroslav
1691
1780
1676
1530
1107
0:1
1:0
½:½
0:1
0:1
Kubec Jiří
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Šrůtek Václav
1797
1794
1768
1652
1664

Milan Burdilák (1691) - Jiří Kubec (1797)
0:1


Josef Havrda (1794) - Petr Dusbaba (1780)
0:1


Petr Cerha (1676) - Vladimír Velecký (1768)
½:½


Pavel Jánský (1652) - Jakub Kosinka (1530)
1:0


Jaroslav Grulich (1107) - Václav Šrůtek (1664)
0:1

Autor: Vladimír Velecký