Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 10. kolo: Malý kousek štěstí byl tentokrát na naší straně (24.03.2019)

ŠK ZŠ Doudleby nad Orlicí - ŠK Česká Skalice 2:3.

No, bylo to o fous dneska. Sestava dobrá, v autě plno optimismu, ale realita někde jinde. Až na malé výjimky jsme se moc nepředvedli, domácí nám byli naprosto vyrovnaným soupeřem a klidně to mohlo skončit opačným výsledkem. Do poslední chvíle nebylo nic jasného a i když teď, dávno po zápase, je teprve vidět, jak se to vlastně hrálo a že jsme asi opravdu na tu výhru měli, v zápase samotném to vypadalo jinak a byla spousta jiných možností, jak to hrát za obě strany.

Po úvodním oťukávání a první obchůzce kolem šachovnic nic světoborného.
Jednička: Jirka má poziční převahu na dámském křídle, vypadá to dobře.
Dvojka: Pepa rozehrává svůj zavinutý systém, zdá se, že černá nemá žádné potíže s vyrovnáním hry.
Trojka: od začátku stojím pasivně a nemám žádný reálný plán protihry. Nic neobvyklého.
Čtyřka: bída. Pavel na nečekané 3. ... Sb4 v oblíbené vídeňské vůbec není teoreticky připraven, je pod tlakem a ztrácí materiál - zatím jen pěšáky, ale nevypadá to dobře.
Pětka: Vaškova rovněž oblíbená francouzská, hra vyrovnaná a výsledek ve hvězdách.

Štěstí se na nás usmálo na posledním stole. Vašek usadil jezdce na e4, bílý si na to nedal pozor a odevzdal střelce zadarmo. Bod, který spadl z nebe, hodně lacino se dostáváme do vedení, ale jak se říká, první vyhrání, z kapsy vyhání. 1:0.

Pavel nijak nevylepšil své tragické zahájení, krále ukryl velkou rošádou přímo pod kola černého útoku, ale těžko radit lepší tahy, tohle se rozumně hrát nedalo. Za černého partie snů, za bílého těžké KO. Záhy je po partii, stav zápasu vyrovnán a není moc důvodů k optimismu. 1:1.

Nyní jsem na řadě já. Jako obvykle, zahájení nic moc, pasivita, obrana, jenže horší je, že nemám žádný rozumný plán, jak zinscenovat nějaký protiútok a můžu jen čekat, co soupeř vymyslí a jestli se ubráním. Zkouším to s nabídkou remízy, bílý podle očekávání odmítá, žádné nebezpečí mu opravdu nehrozí. Jenže váhá, místo otevření pozice na dámském křídle začíná betonovat a mně se nějaké šance přece jen rýsují na královském křídle. Přichází nabídka remízy ze strany bílého, času mám dost, vývoj zápasu nejasný, vyčkávám na vývoj dalších dvou šachovnic.

Pěkně to sehrál Jirka na prvním stole a rozhodl tak o naší výhře v zápase. Už to skoro vypadalo, že po výměnách na dámském křídle, kde se celé dění odehrávalo, se jeho tlak vytrácí a nic ze své převahy nevytěží. Ale měl to zřejmě dobře spočítané, najednou tady byl nástup na druhé straně, zdvojení věží na h-sloupci, zatím bez viditelného efektu, ale přišla rychlá kombinace, bílý ztrácí minimálně kvalitu, vykoupil se z toho raději ztrátou figury, jenže to nestačí a je tady krásná závěrečná oběť 36. ... Jf4+, po které se bílý materiálně i pozičně úplně hroutí. Rozhodující partie. 2:1.

V tuto chvíli jsem přijal dávno nabízenou remízu, čas se mi krátí a Pepa na dvojce nevypadá, že by to mohl nějak prohrát. Kdyby nebylo vyhnutí, měl jsem v konečné pozici připravený tah 35. ... h4, po kterém by se otevřelo královské křídlo, ale jaký by byl další vývoj partie, to je otázka. Tak tedy malý krůček ke konečnému úspěchu, stav stále zůstává v náš prospěch. 2,5:1,5.

O celkovou zápasovou výhru se zasloužil Pepa na dvojce, ale zahrál všem na nervy. Hodně dlouho se zdálo, že černá je naprosto v pohodě a na výhru stojí spíše ona. Jenže takhle to Pepa hraje pokaždé a má s tím úspěch. Pořád se něco měnilo, zjednodušovalo se, po přechodné oběti kvality se bílý dostal do tlaku, kvalita je zpátky, to bylo jasné, jenže pak Pepa nepokračoval přesně, místo podpory volného pěšce na e6 (poté by to asi bylo jasně vyhrané) dost divoce zakombinoval a asi se trochu přepočítal. Naštěstí se pěšcová koncovka ukázala jako remízová a černá to, ač nerada, musela nakonec uznat. 3:2.

Tři body vezeme domů, vedení v soutěži je stále naše, ale žádná sláva dneska, to si přiznejme.

Štolba Oldřich
Benešová Karina
Beneš Jiří
Štolba Petr
Holcman Vladimír
1434
1665
1508
1375
1000
0:1
½:½
½:½
1:0
0:1
Kubec Jiří
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Šrůtek Václav
1797
1794
1768
1652
1664

Oldřich Štolba (1434) - Jiří Kubec (1797)
0:1


Josef Havrda (1794) - Karina Benešová (1665)
½:½


Jiří Beneš (1508) - Vladimír Velecký (1768)
½:½


Pavel Jánský (1652) - Petr Štolba (1375)
0:1


Vladimír Holcman (1000) - Václav Šrůtek (1664)
0:1

Autor: Vladimír Velecký