Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 7. kolo: Bída, bída ... (02.02.2020)

ŠK Česká Skalice - T.J. Sokol Studnice B 2,5:2,5.

Jojo, je to hrůza, co předvádíme. Hodně se hosté snažili, aby nás nechali vyhrát, nakonec jsme rádi aspoň za tu upocenou remízu. Ještě že nemáme kam spadnout.

Sestavy z obou stran nabité slavnými jmény českoskalického šachu, všech deset aktérů si v minulosti zahrálo za náš oddíl, ale nic není neměnné a dnes se z nás stali soupeři. Věkový průměr oboustranně vysoký, až na malé výjimky vše v důchodcovském zastoupení.

Jedna remíza přišla hned v úvodu. Dostal jsem prostě nabídku, která nešla odmítnout. Pepa Šretr se těšil, že si zahraje s Pavlem, což mu tedy nevyšlo a musel se spokojit se mnou, místo dlouhého boje mě pozval na kafe a pokec do vedlejší hospody, kde jsme si užili příjemnou chvilku srdečného rozhovoru. 0,5:0,5.

Vrátili jsme se zhruba po hodině, obešli zbývající stoly a zhodnotili situaci. Pepa po straně poznamenal, že to vidí tak na 4,5:0,5 pro nás, já jsem tak optimistický nebyl, ale na naši výhru jsem to viděl taky. No, ukázalo se, že jsme se spletli oba a málem to skončilo úplně obráceně.

Pavel rozehrál své obvyklé zahájení - skandinávskou, jenže bílý to pojal zcela netradičně, od třetího tahu to byla vlastní tvorba a Pavla to asi dost zaskočilo. Výlet dámou hned na začátku partie určitě není nejsilnější tah, jenže je potřeba vědět, jak ho vyvrátit a to se Pavlovi nepovedlo. Po vyrovnaném zahájení se zdánlivě silný tah 22. ... e5 v konečném důsledku ukázal jako začátek konce, bílý se snadno ubránil snaze o útok a vynutil přechod do naprosto jasné koncovky, kde se stal pánem šachovnice. 0,5:1,5.

No a netrvalo dlouho a bylo ještě hůř. Na dvojce se rozehrála jedna z variant dámského gambitu, bílý uhnul ze základní teorie přetažením pěšáka na c5, na což Pepa reagoval správně otevřením e-sloupce. Bílý se pokusil zčeřit vodu obětí jezdce na g6 za dva pěšáky, ale nebyl to dobrý nápad. Útok na krále se nekonal, naopak to byl černý, který se krásně rozehrál a přemístil všechny figury do nebezpečné blízkosti soupeřova krále. Bohužel, čas mu přitom ubíhal a rozhodující průlom nikde. Variant k výhře tam bylo několik (oběť na e3 v pravou chvíli asi řešila vše), ale na propočet to bylo těžké a Pepa promeškal rozhodující okamžik, pod hrozbou padajícího praporku odevzdal věž bez náhrady a bylo hotovo. 0,5:2,5.

Takže zase z toho bude maximálně zápasová remíza, jenže i k té je zatím dost daleko. Pokud chceme alespoň trochu bodovat, asi se bez pomoci soupeře neobejdeme. Sice na pětce máme výraznou materiální převahu, kupodivu netradičně na Karla i velký náskok v čase, ale ani jeden z hráčů zdaleka nehraje ty nejlepší tahy a jistého není nic. No a v souboji lídrů to je úplně otevřené, náš Jirka má sice velkou převahu, nejspíš i vyhranou pozici, ale černý zatím má dost materiálu na to, aby mohl dostatečně kontrovat a zlobit.

Na čtyřce se Karlovi podařilo dotáhnout partii k úspěchu, soupeři totiž spadl čas. Kdoví jak by to nakonec dopadlo, chvílema to vypadalo, jako kdyby ani jeden ze soupeřů nestál o výhru a dávali si navzájem figury grátis. V konečné pozici by to měl sice bílý s kvalitou navíc vyhrát, i kdyby černému čas nespadl, ovšem průběh partie ukázal, že možné je všechno. Ani výsledná pozice není úplně stoprocentní, sice se oba shodli, že to tak asi bude, ale v partiářích byl zmatek a jistí si při rekonstrukci nebyli. 1,5:2,5.

K remíze nám tedy musel pomoci na jedničce ještě Martin za soupeře. Tohle byla nejlepší partie celého dne, Martin dle svého zvyku od úvodních tahů přešel plynule do časové tísně, na to je ale zvyklý a s minutou na hodinách se mu asi nejlíp kombinuje. Jirka Kubec nejprve obětoval střelce za dva pěšce, pak nasadil do útoku falangu svých spojených pěšců a černého dokonale přehrál. Materiální převahu postupně zvyšoval, v jednu chvíli měl k dobru celou věž a dva volné pěšáky na šesté řadě, ale pak se do toho nějak zamotal a pustil černého do protiútoku na svého slabého krále. Po několika výměnách se vše dostalo do roviny a nevím, jestli to ještě bylo za bílého vyhratelné. Naštěstí pro nás si i Martin vybral slabší chvilku a v zatmění mysli nabídl výměnu dam, po které je rozhodnuto - bílý si staví novou dámu, černému zbývají oči pro pláč. Domácí si oddechli, hosté litují promarněné šance a s tím se rozcházíme k nedělnímu obědu. 2,5:2,5.

Kubec Jiří
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Křeček Karel
1797
1771
1754
1629
1471
1:0
0:1
½:½
0:1
1:0
Lesk Martin
Šroll Boris
Šretr Josef
Čechovič Petr
Sejval František
1745
1759
1710
1507
1238

Jiří Kubec (1797) - Martin Lesk (1745)
1:0


Boris Šroll (1759) - Josef Havrda (1771)
1:0


Vladimír Velecký (1754) - Josef Šretr (1710)
½:½


Petr Čechovič (1507) - Pavel Jánský (1629)
1:0


Karel Křeček (1471) - František Sejval (1278)
1:0

Autor: Vladimír Velecký