Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 1.kolo: Úspěšné zahájení sezóny pro jedno z našich družstev (09.10.2022).

Lokomotiva Trutnov B - ŠK Česká Skalice C 0,5:4,5.

Ačkoliv se na chvíli uprostřed týdne zdálo, že snad k zápasu pojedeme ve třech, podařilo se nám dát dohromady dobrou sestavu a prvního soupeře máme zdárně za sebou. Nádherná cesta tam i zpět, sluníčko hřálo, listí už se začíná zabarvovat, na polích se válí mlha, lesy plné houbařů. Že by konečně babí léto?
Na první šachovnici byla záhy podepsána remíza opakováním tahů, zato na ostatních stolech se hrálo naplno a byli jsme to my, kdo připisoval jeden bodík za druhým.

Jak již bylo napsáno, na první šachovnici Jirka obvykle nekončívá takhle v zahájení, jenže to rozehrál nečekaně pasivně a brzy se mu to přestalo líbit. A jelikož domácí borec taky příliš bojovného ducha neměl, byla z toho rychlá remíza. 0,5:0,5. A teď už jsme bodovali jenom my.

V mé partii se rozehrála sicilská, zpočátku bílý získal o něco víc prostoru, jenže pak začal upadat do pasivity a nerozvážně ukryl krále přímo pod palbu mých těžkých figur na dámském křídle. V obraně se pak dopustil několka chyb a nedokázal beze ztrát čelit útoku po volných sloupcích. Jdeme do vedení. 0,5:1,5.

5. šachovnice končí zanedlouho. Domácí hráč jako bílý příliš útočných aktivit neukázal a navíc ignoroval hrozby černých figur svému králi. Obětí střelce Martin přešel k závěrečné exekuci a bílý dal před těžkými ztrátami materiálu přednost vzdání. Zvyšujeme na 0,5:2,5.

Pavel opět zahájil svou tradiční vídeňskou a černá tohle zahájení asi neznala, protože měla problémy od prvních tahů a nekladla moc velký odpor. Pavel v poklidu vyvinul figury, něco vyměnil a po oběti věže zakončil matem. Je rozhodnuto, vítězíme. 0,5:3,5.

Na dvojce se bojovalo nejdéle. Rozehrán byl caro-kann v trochu netradiční podobě, černý obětoval (nebo ztratil?) pěšce, kterého se marně pokoušel dobýt zpátky. Boris dokázal pokrýt všechny pokusy o protihru, po několika výměnách získal dalšího pěšáka a soupeř se vzal. Sice mohl ještě chvíli hrát a o něco se teoreticky pokoušet, ale měl svázané figury a prakticky by jen čekal na rámu z milosti. 0,5:4,5.

Úvod tedy nad očekávání vydařený, v příštím kole pauzírujeme, další zápas nás čeká za více než měsíc, kdy změříme síly s naším béčkem.

Daniel Dadok (1664) - Jiří Kubec (1753)
½:½


Boris Šroll (1786) - Karel Dupenopulos (1550)
1:0


Alan Urban (1292) - Vladimír Velecký (1719)
0:1


Pavel Jánský (1604) - Adriana Albrechtová (1413)
1:0


Adam Mareš - Martin Motloch (1561)
0:1

Autor: Vladimír Velecký