Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 4.kolo: Ani další náš zápas neměl vítěze (27.11.2022).

PŠ TJ Náchod D - ŠK Česká Skalice C 2,5:2,5.

Kdyby se měl náhodný divák před zápasem řídit jen pohledem na ela jednotlivých hráčů, musel by říct, že hosté jsou jasnými favority. Zdání klame, mladí kluci v domácím družstvu, ale hráli velice dobře, až na jednu výjimku se prakticky nedopustili žádné chyby a sehrál se naprosto vyrovnaný zápas. Spíš těch chyb bylo víc na naší straně.

A taky po první velké chybě na poslední šachovnici jsme zapsali první ztrátu. Přitom jsme měli založeno na úspěch, Pepa bez problémů uhájil pěšce navíc v přijatém dámském gambitu, jenže přehlédl malou kombinaci s vidličkou na dámu a jezdce uprostřed hracího pole a bylo po nadějích. Bílý měl figuru navíc, aktivní dámu a obě věže, není divu, že za pár tahů bylo po partii. 0:1.

Naštěstí nám domácí zanedlouho umožnili vyrovnat podobnou hrubkou na vedlejší šachovnici. Vašek sice měl určitou poziční převahu a možná o trochu lepší figury, ale nic konkrétního k výhře vidět nebylo a spíš se hra vyrovnala. Domácí hráč začal přebírat iniciativu, získal pěšáka, aby vzápětí odevzdal úplně zadarmo střelce na poslední řadě. Pak už si Vašek převahu vzít nenechal, černý bojoval, jenže jezdec navíc je v koncovce znát a když volný bílý pěšec mířil nezadržitelně do dámy, bylo hotovo. 1:1.

Jedinou remízu jsem v zápase zaznamenal jako obvykle já. Ze zahájení jsem kupodivu vyšel docela obstojně, ale k nějaké protihře jsem nenašel příležitost. Bílý dobře opevnil všechny případné slabiny, chvíli jsme lavírovali, ale nakonec jsme skončili opakováním tahů v rovné pozici. Bílý se k nějakému útoku neodhodlal, já jsem mohl pokoušet štěstí na dámském křídle, ale nezdálo se mi jako dobrý nápad oslabit přitom svého krále a čekat, jak to dopadne. 1½:1½.

Naději na výhru přinesl Jirka, největší bojovník z družstva, na prvním stole. To byla super partie z pohledu diváka. Nějaká varianta královské indické, dlouho se zdálo, že bílý stojí líp, černé figury stepovaly převážně zavinuté na vlastní polovině. Postupně se pozice začala měnit a hlavně černí jezdci se začali dost nebezpečně přibližovat na dostřel bílého monarchy. Petr nedokázal vhodně zkoordinovat svoje figury do obrany a král se dostal pod útok dámy a jezdce. V analýze se oběma soupeřům zdálo, že se Petr vzdal předčasně, ale když to teď v klidu prohlížím, nevidím možnost záchrany, černý má několik cest k výhře, ať hraje bílý cokoliv. 2½:1½.

Remíza v zápase je jistá, ale víc z toho asi nevytěžíme. Na dvojce se hrála nevšední varianta caro-kannu, černý obětoval (?) pěšáka, ale bílý ho úspěšně hájil a získal výraznou převahu na dámském křídle. Odehrálo se celkem víc než šedesát tahů, ale hodně dlouho to už byl boj za ztracenou věc. Zdá se, že rozhodující chyba přišla už ve 20. tahu, kdy Boris postavil na a3 střelce místo věže, což černému umožnilo vyměnit dámy a rozehrát věže do útočného postavení. Bílé figury neměly potřebnou souhru a přestože černý nehrál nejsilnější tahy, jeho převaha narůstala až do konečného rozhodnutí.

Nevím, kdo může být nakonec spokojenější. Ze začátku se zdálo, že bychom zápas mohli dovést k poměrně rychlému vítězství, víc chyb z naší strany nás bohužel vyvedlo z omylu. Tak snad příště. 2½:2½.

Petr Dusbaba (1753) - Jiří Kubec (1716)
0:1


Boris Šroll (1786) - Simon Bubeníček (1216)
0:1


Jakub Schön (1112) - Vladimír Velecký (1719)
½:½


Václav Šrůtek (1655) - Andreas Otakar Zima
1:0


Vítězslav Vlček (1135) - Josef Zikmund (1551)
1:0

Autor: Vladimír Velecký