Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 5.kolo: Těsná výhra se soupeřovou pomocí (11.12.2022).

ŠK Česká Skalice C - Slovan Broumov 3:2.

Poměrně rychle jsme šli do dvoubodového vedení, ale...

Na pětce Vašek bodoval jako první, hrálo se tam ve svižném tempu. Vašek obětoval pěšáka za útok na krále, rozehrál aktivně figury a jeho mladá soupeřka nedokázala udržet pozornost. 18. ... Dxf6 byla hrubá chyba, která ji stála celou figuru. Po správném Sxf3 nebo Sg6 by nebylo nic jasného a šance mohly být stále na obou stranách. Takhle bylo za pár tahů po partii, černá nedokázala čelit útoku na královské křídlo, musela odevzdat dámu za věž, ale to už byla stejně jen jiná forma kapitulace, záchrana nebyla. 1:0.

Se Zdeňkem Bažantem se známe dlouhá léta, spíš desetiletí, sehráli jsme spoustu partií a hodně z nich skončilo nulou na mém kontě. I tentokrát jsem čekal těžký boj. Kupodivu se rozhodlo už v zahájení, po partii mi soupeř říkal, že podcenil útok na pěšce f7 a jeho ztrátu, bohužel přitom přehlédl, že celá varianta vede ke ztrátě kvality. Sice se ještě snažil mi to co nejvíc ztížit, jenže moje věže se hezky rozehrály, černí pěšci začali mizet ze šachovnice a nakonec to skončilo neodvratitelnou ztrátou figury, to už ovšem soupeř raději vzdal. 2:0. Ale hrát v 92 letech s takovým elánem a bojovností, to zaslouží uznání v každém případě, ať už je výsledek jakýkoliv.

Na čtyřce se rozhodlo o tom, že všechny body zůstanou doma, hráč hostí nám ale hodně pomohl. Pavel měl sice pěšáka navíc, že by stál nějak přepychově, to se rozhodně říct nedá. Bílý měl líp postavené figurky a měl slušnou naději na úspěch, na Pavlovu chybu 28. ... Vxd6 (?) reagoval úplně špatně a hrubku mu vrátil (29. Vxd6 ?), po které ztrácí figuru. Správným 29. Vxb7 mohl přejít do koncovky V+S+3p proti V+5p, kde by měl velké šance na výhru. 3:0. Uf, to jsme zase jednou měli štěstí.

Opravdu se brzy ukázalo, že tahle výhra rozhodla, protože na zbylých stolech to moc optimisticky nevypadalo. Snad na dvojce, tam se zdálo, že by to Pepa mohl udržet, na jedničce už Jirka dlouho tahal za kratší konec a bojoval víceméně za ztracenou věc.

Jirka na jedničce sehrál zahájení podobně jako můj soupeř. Přehlédl nebo podcenil ztrátu pěšce f, nechal soupeři iniciativu i prostor a jen se bránil. Hrdinou partie se stal černopolný střelec, který svou podporou postoupivšího pěšce e3 držel bílého v kleštích. Po ztrátě dalšího pěšáka a výměně dam už nebylo čím hrozit a oponovat, Jirka zastavil beznadějný boj. 3:1.

Na druhém stole se hlavní boj odehrával ve středu šachovnice, terčem útoku se stal izolovaný černý pěšec na d5. Dlouho, dlouho se zdálo, že by ho černý mohl udržet, ale bílý nakonec našel ty správné tahy a podařilo se mu soupeře vytempovat. 3:2. Za povšimnutí stojí kuriozita, která se zase tak často nestává. Po celé čtyři tahy (!), vlastně až do konce partie, mohl bílý jednotahově získat figuru (44. Vxc6+ Kxc6 45. Kxe5), což ani jeden z hráčů vůbec neviděl! Diváci, ti to samozřejmě viděli úplně všichni.

V naší soutěži jsme odehráli poslední kolo, k další hře se sejdeme po více než měsíční vánoční a novoroční přestávce.
Někteří z nás si teď od šachu odpočinou, jiní tak dlouho nevydrží a zasednou k partiím s kamarády, další si určitě zahrají nějaké vážné turnaje s vidinou zisku dalších bodů, případně cen.

Za českoskalický klub přeji všem šachistům, kamarádům i jejich blízkým, aby závěr roku prožili v v klidu, zapomněli na běžné problémy všedního dne a s nadějí na vše dobré vstoupili do nového roku.

pf 2023

Jiří Kubec (1753) - Ivo Peroutka (1811)
0:1


Karel Pelán (1858) - Josef Havrda (1768)
1:0


Vladimír Velecký (1719) - Zdeněk Bažant (1733)
1:0


Oldřich Hlavatý (1358) - Pavel Jánský (1604)
0:1


Václav Šrůtek (1655) - Sofia Mironova
1:0

Autor: Vladimír Velecký