Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 1. kolo: řečeno s klasikem - to jsme opravdu nečekali (20.10.2024).

Panda Rychnov n. Kn. D - ŠK Česká Skalice 1,5:3,5.

Krásná podzimní cesta do Rychnova, počasí zřejmě přispělo k tomu, že všude vládl docela čilý dopravní ruch, ovšem zvládli jsme to bez problémů. Sluníčko sice lákalo spíš na kolo, ale co se dá dělat, začátek sezóny je tu. V hrací místnosti jsme se potkali s mnoha známými tvářemi, protože se souběžně hrálo utkání krajského přeboru, kdy domácí rezerva hostila družstvo Hronova. V úvodu tedy byl čas i na nějaké to povídání.

Minule jsem psal o tom, že mladá Panda nepatří k našim nejoblíbenějším soupeřům, chlapci znají teorii i praxi a kromě toho v prvním kole obvykle dostáváme výprask téměř od každého. Jsme rádi, že jsme tuto tradici aspoň dočasně porušili a po dobrém výkonu si vezeme domů všechny body.

Jako první spolehlivě zabodoval Jirka na jedničce, přesně jak se sluší na lídra a nejoptimističtějšího člena týmu. Taky se jako jediný z nás na zápasy svědomitě připravuje. Pircovka není úplně obvyklé zahájení, domácí příprava proto zřejmě slavila úspěch. Rošády na opačných stranách slibují vždycky zajímavý souboj, zpočátku se zdálo, že bílý bude s útokem pěšců za podpory těžkých figur rychlejší v přepadu černého krále, ale brzy se ukázalo, že slaboučký je král bílý, který zůstal bez jakékoliv podpory svých spolubojovníků. Ač stále v materiální převaze, nemá bílý svůj útok jak zesílit a proto je brzy konec. Hrát by se ještě chvíli mohlo, ale bylo by to marné. Jdeme hned do vedení 1:0.

Pepa na čtyřce se rozpomněl na své mládí, kdy přímý útok na krále patřil mezi jeho silné zbraně a taky po chvíli plně zabodoval. Černý se bránil po francouzsku, ale zahájení nezvládl, prakticky si nezahrál a byla z toho jasná miniaturka do učebnice taktiky. 2:0 pro nás.

To byl poměrně rychlý úvod, pak se přece jen začalo hrát o trochu déle. Na mě si soupeř připravil budapešťský gambit, se kterým jsem se už hodně dlouho nesetkal. Oba jsme drželi víceméně vyrovnanou pozici i materiál, za příznivého stavu pro nás jsem neměl důvod pouštět se do nějakých spekulací s nejasným koncem, proto jsem využil možnosti opakovat tahy a soupeř se nebránil. V tuhle chvíli máme nejméně jeden zápasový bod v kapse a věřili jsme, že ze zbývajících dvou partií aspoň jednu půlku ještě uděláme. 2,5:0,5.

No, nebylo to nakonec tak jasné, ale dopadlo to dobře. Na posledním stole se Franta bránil po anglicku, jenže při postupném zjednodušování materiálu se ukázalo, že bílému se partie hraje mnohem lépe s prostorovou převahou a tlakem na stísněnou černou pozici. Franta se nedostal k rošádě, věže neměly souhru a po ztrátě figury spěla partie rychle do vítězného konce pro soupeře. Tady jasná a zasloužená výhra zkušeného domácího hráče. 2,5:1,5.

V nejdelší partii dne rozhodl Pavel na třetím stole o našem úspěchu. Nedá se říct, že by se mu začátek partie nějak extra povedl, to určitě ne, i tady z toho nakonec byla francouzská. Bílý vyšel ze zahájení silnější o pěšáka, figury mu stály na dobrých místech, zkrátka všechny předpoklady k úspěchu. Jenže Pavel nikdy na materiál příliš nedbal, pro něj je vždycky rozhodující útok a dobrá pozice. Postupně se i jeho figurky rozehrály a bílý ztrácel půdu pod nohama. V rozhodujících chvílích hrál příliš pasivně, jeho král byl odříznutý na okraji šachovnice a po výměnách se už nestačil dostat včas do centra bojiště. Partie skončila vzdáním bílého v okamžiku, kdy již nebyl schopen zabránit pochodu černého pěšáka na první řadu a jeho proměně. Vítězíme 3,5:1,5 a spokojeně se vracíme domů.

Pěkný zápas na úvod, samozřejmě pro nás. Měli jsme obavy ze soupeře, to ano, ale prostě nám to dnes vyšlo. Jestli se dá něco domácím mladíkům vytknout, je to špatné hospodaření s časem. Jejich hra ve všech partiích byla na pomezí blesku a rapidu, pro nás to samozřejmě bylo výhodou a přispělo k výsledku utkání.

Štěpán Kroulík - Jiří Kubec
0:1


Vladimír Velecký - Daniel Jan Krautschneider
½:½


Robert Daniel- Pavel Jánský
0:1


Josef Zikmund - Petr Svoboda
1:0


Ilja Mareš - František Sejval
1:0

Autor: Vladimír Velecký