B-družstvo vítězí: Kuna TJ Náchod - Jiskra Česká Skalice B 1,5 : 3,5

Byla zahájena i nejnižší soutěž v kraji - krajská soutěž 2. tř.

V 1.kole jsme měli za soupeře jedno ze tří náchodských družstev v soutěži. Hrají v něm převážně hráči, kteří se u šachovnice chtějí především pobavit, body a ela jsou až na druhém místě. Přesto je není možné podcenit, právě proto, že se nehoní za body, mohou hrát zcela uvolněně a nedat nic zadarmo.

Utkání se od začátku vyvíjelo příznivě: Šroll nepustil v zahájení soupeře do žádné výhody a brzy nabídl z časových důvodů remízu, kterou soupeř bez námitek přijal. Jako druhý končil Velecký, který měl od začátku partie prostorovou převahu, brzy získal pěšce a tlak. Soupeř pod dojmem nevydařeného zahájení vzdal, podle ostatních domácích předčasně, ale analýza ukázala, že v partii opravdu není co hrát a trpký konec je nevyhnutelný. Lesk udržel vyrovnanou pozici a přešel do lepší věžové koncovky s pěšcem navíc. Protivník navíc závěr partie nezvládl a po ztrátě dalšího pěšce beznadějnou pozici vzdal. Podle svého zvyku sehrál partii Kubec, mohutným útokem s obětí figury zcela rozbil soupeřovou obranu a přinutil ho ke vzdání před nekrytelným matem. Jediným, kdo odjel z Náchoda bez bodu, byl nakonec Jánský. Hrál nejdéle, ale na rozdíl od Kubcovy partie se jeho oběť figury ukázala jako nedostatečná, soupeř útoku odolal a triumfoval.

Burdilák Milan
Kuchár Milan
Kuchař Leoš
Plhal Stanislav
Král Zdeněk
1722
1737
-
-
-
½:½
0:1
1:0
0:1
0:1
Šroll Boris
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Lesk Břetislav
1858
1843
1790
1707
1614

Vítězství je pěkné, ale zarážející je fakt, že v utkání nastoupili čtyři pravidelní hráči A-družstva, a kmenoví hráči B-družstva, pro které by soutěž měla být určena, hrát nechtěli. Je otázkou, zda potom má cenu vůbec B-družstvo v soutěži držet.