Kvalitní 1.ročník vánočního turnaje v Náchodě (04.01.2004)

Pod patronátem náchodské radnice byl sehrán kvalitně obsazený mezinárodní turnaj "O pohár starosty města Náchoda".

Startovní pole zpestřili především účastníci ze zahraničí, sympatická dvojice Olaf Heinzel (GER, Bayern München, 2359) a Helmut Kleissl (AUT, SK Weilheim, 2311), stejně jako dvojice mladých Bělorusů (Ilya Mironov, 2294 a Sergei Sloshnov, 2384, oba Minsk). Hlavním favoritem byl GM Lechtýnský, který svou úlohu také splnil a obsadil 1.místo. Turnaje se zúčastnilo 34 hráčů, zastoupení měl i náš oddíl. Janusz Gorecki (nasazen jako 16) si nepatrně polepšil ziskem 13.místa, Pavel Jánský (nas. 22) dodržel své nasazení a také 22. skončil. Za zmínku stojí 7.místo našeho odchovance Zbyňka Ringla (dnes TJ Náchod), který obsadil 7.místo jako druhý nejlepší z ČR

Gorecki - Horák 0:1 (5.kolo)

Španko - Jánský 0:1 (5.kolo)

Předehrou k openu byl již 40. ročník bleskového turnaje, hraný tradičně  "Na Štěpána". I zde byla účast velice kvalitní, průměrné ELO 1. finálové skupiny je velmi vysokých 2238 bodů, což ještě nikdy v minulosti nebylo. Suverénním vítězem se stal Olaf Heinzel, který odvedl velice kvalitní výkon a zvítězil s náskokem 1,5 bodu. Zajímavým účastníkem byl MM Josef Přibyl, který nakonec obsadil 3.místo za pražským talentem Jiřím Jirkou. Naše barvy hájila stejná dvojice jako v openu. Oba hráči postoupili do 3.finálové skupiny, kterou Gorecki vyhrál, Jánský obsadil 12.místo. Turnaj byl současně krajským přeborem, prvenství obhájil hradecký Martin Vacek před Zbyňkem Ringlem.

Slavnostního zahájení i zakončení se zúčastnil rovněž náchodský starosta Ing. Čtvrtečka, který vyjádřil přesvědčení, že ve městě byla tímto 1. ročníkem založena nová tradice a přislíbil podporu pořadatelům i pro připravovaný příští ročník.

Hlavním rozhodčím obou turnajů byl člen našeho oddílu Vladimír Velecký, který rovněž vytvořil webové stránky obou turnajů. Zájemci se mohou podívat na www.sweb.cz/vanocnisachy, kde naleznou podrobné výsledky obou turnajů i kompletní sbírku partiií z openu.