8.kolo RP: nechybělo mnoho a favorit by u nás ztratil očekávané body (27.02.2005)

Jiskra Česká Skalice B - Niki TJ Náchod 1,5:3,5.

V předposledním kole jsme přivítali vedoucí družstvo soutěže, dosud neporažené náchodské Niki. Teoreticky to měla být jasná záležitost, ovšem nechybělo mnoho a mohli jsme si body odnést my. Doplatili jsme však na svou tradiční nemoc - neumíme vyhrávat "vyhrané" partie.

Dagmar Horniaková
Dagmar Horniaková
jedna z nemnoha dobrých šachistek

Hosté přijeli v obvyklé sestavě, domácí posílil poprvé v této sezóně stálý hráč z kádru A-družstva Karel Křeček. Bohužel to byl právě on, kdo výrazně přispěl k tomu, že si hosté odvezli všechny body.

Hosté vstoupili do utkání razantně zejména na zadních šachovnicích. Nejprve Zástava využil nepozornosti Lenfelda a připravil jej o figuru. Domácí hráč se nevzdal snadno, ale byl stále pod tlakem a zanedlouho nedokázal zabránit matu.
Také na poslední šachovnici prokázal hostující Jakl své větší zkušenosti, ve střední hře získal dva zdravé pěšce a snadno dovedl partii k vítěznému konci.
Ladislav Zástava
Ladislav Zástava
rozhodl partii jako první
Bojovná partie se hrála na 1.šachovnici. Oba soupeři jsou známi svou nekompromisní útočnou hrou. Ze zahájení vyšel s výhodou hostující Dusbaba, získal pěšce, bylo to však za cenu pozičních ztrát. Pavel Jánský při svém útoku obvykle nějaké pěšce nepočítá, pokračoval v tlaku, až přiměl soupeře k chybě, která jej stála celou partii.
Křečkovi premiéra nevyšla. Partii rozehrál dobře, se soupeřem si dlouho pohrával, získal drtivý útok se ziskem několika pěšců, ale přesto ani to na vítězství nestačilo. Neuvědomil si, že v této soutěži se hraje jiným tempem než je zvyklý, a tak pod dojmem vysoké časové tísně odevzdal zdarma celou věž. Bohužel již bylo pět tahů po časové kontrole. O výsledku utkání tím bylo rozhodnuto, s bodem pro domácí z této partie již všichni počítali.
Zajímavě se vyvíjela partie na 3.šachovnici, kde nejprve černá nabídla remízu, která byl odmítnuta, po několika tazích však naopak ona nepřijala remízovou nabídku. Stála však v tu chvíli již poněkud lépe, zesilovala tlak v koncovce těžkých figur, ale nehrála přesně a nakonec sama opět nabídla remízu. V rozhodnutém utkání ji soupeř již bez námitek přijal, šance na výhru nebyla.

Karel Křeček
Karel Křeček
při své premiéře neuspěl
Jánský Pavel
Křeček Karel
Velecký Vladimír
Lenfeld Miloslav
Militký Ladislav
1758
1678
1707
1327
-
1:0
0:1
½:½
1:0
1:0
Dusbaba Petr
Pultar Petr
Horniaková Dagmar
Zástava Ladislav
Jakl Jaroslav
1733
1710
1979
1629
-