KS 1.kolo: Vstup do soutěže se nám jako tradičně nepovedl (14.10.2007)

Jiskra Česká Skalice - Sokol Vrchoviny 3 : 5.

Je to už několik let stále stejné - v prvním kole prohráváme takřka vždy bez ohledu na sílu soupeře. Ani letos jsme tradici neporušili. Vrchoviny patří k družstvům, s nimiž budeme soupeřit o záchranu v soutěži, o to větší je škoda ztracených bodů. A stejně jako obvykle jsme cestu k vítězství hostům sami usnadnili, přestože utkání nezačalo vůbec špatně.

Brzy po zahájení sice Jánský ve své oblíbené a vyzkoušené vídeňské zaváhal a přišel o věž zcela zadarmo, naštěstí se mu povedlo zavřít soupeřovu dámu. Černý proto zvolil opakování tahů a přijal nabídku remízy. I když Pavel prohlásil, že on by ji za černého nevzal a hrál by pozici s kvalitou a pěšcem navíc, což zřejmě jeho soupeř neviděl - ½:½.
Stoprocentně bodoval Lesk. Nabídl soupeři ke konzumaci jezdce výměnou za pouhého pěšáčka, ale povedlo se mu získat náskok ve vývinu figur a díky tomu se mu bohatě vrátil obětovaný materiál. Beznadějnou koncovku s kvalitou a dvěma pěšci méně si už protivník ukázat nenechal - 1½:½.
Jenže! Vzápětí je vyrovnáno. Podle kapitána má Mádr nejlepší pozici ze všech domácích hráčů, ale zazvonění mobilu znamená zbytečný a smutný konec partie. Co je platné, že na to rozhodčí před zahájením upozorňoval - 1½:1½.
Daň za svou nezkušenost zaplatil Motloch, který vzdal vyrovnanou pozici pod dojmem neodvratitelné vidličky a ztráty dámy, nic takového ovšem nehrozilo - 1½:2½.
O moc lépe si nevedl Militký, ve střední hře ztratil figuru a nic jako kompenzaci nevymyslel - 1½:3½.
Chvíli jsme měli naději na zvrat v zápase, Havrda rozehrál klidné zahájení, získal dva pěšce a tlak těžkých figur po volném sloupci a výhru si pak ujít nenechal - 2½:3½.
Naděje to však stejně byla spíš jen teoretická. Kubec brzy po zahájení vymyslel kombinaci, přehlédl při ní mezišach se ztrátou střelce a přestože se snažil, hledal možné i nemožné, záchranu nenašel. Je rozhodnuto - 2½:4½.
Poslední partie skončila nerozhodně. Velecký byl od začátku pod tlakem na dámském křídle, povedlo se mu ale odrazit všechny hrozby a vyrovnal hru. Matové situace hrozily na obou stranách, ale o vítězství by asi rozhodla jen nějaká chyba - 3:5.

 
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Militký Ladislav
Lesk Břetislav
Mádr Tomáš
Motloch Martin

1837
1719
1844
1810
1402
1570
-
-

0:1
½:½
½:½
1
:0
0:1
1:0
0:1
0:1
Žižka Jan
Kánský Josef
Drašnar Pavel
Krtička Pavel
Skalák Aleš
Augusta Jan
Kupka Tomáš
Borůvka Jaroslav
1907
1870
1431
1365
1648
1574
1349
1696