KS 11.kolo: Soutěž jsme zakončili těsnou porážkou (06.04.2008)

Jiskra Jaroměř - Jiskra Česká Skalice 5 : 3.

Do Jaroměře jsme si jeli v klidu zahrát, účast v příštím ročníku jsme si zajistili už v předchozích kolech. V případě vítězství jsme se mohli posunout v tabulce o jedno místo výš a o to jsme se chtěli pokusit. Nakonec to nedopadlo podle představ, domácí se sešli v silné sestavě a my jsme jako tradičně nedokázali využít své šance a zúročit dobré pozice.

Domácí Kamil Möller pospíchal do práce a tak jeho partie s Havrdou neměla ani deset tahů - rychlá remíza - ½ : ½.
Druhý končil lesk na sedmém stole, bohužel bez bodů. Milan Borůvka ho rozebral matovým útokem v centru - 1½ : ½.
Následovala série remíz, ale o žádné se nedá říct, že by byla bez boje. Pavel Jánský přišel o čistou kvalitu ještě v zahájení, ale soupeř mu umožnil průnik dámy a střelce do svého postavení a skončilo to věčným šachem - 2 : 1.
Boris Šroll hrál s talentovanou Katkou Vlčkovou a nepodařilo se mu získat žádnou výhodu - remíza v zablokované pozici - 2½ : 1½.
V mojí partii došlo k trojímu opakování pozice, měl jsem pocit, že soupeř má v dámském gambitu lepšího střelce a on se remíze nebránil - 3 : 2.
O půl bodu jsme přišli v partii Martina Motlocha s domácím veteránem Michlem. Náš hráč předvedl pěkný útok na královském křídle, obětoval figuru, soupeř se z matu vykoupil jen odevzdáním dámy za věž, jenže pozice byla jedovatá a Martin se nechal nachytat. Po vynucené výměně dámy za dvě věže ztratil další figuru a v pozici se dvěma pěšci proti jezdci přijal nabídku remízy. Na dámském křídle to bylo 3p na 3p a asi by se k nim Martin dostal dřív. Škoda - 3½ : 2½.
Kubec rozehrál svou oblíbenou a jedovatou variantu sicilky, domácí hráč pokračoval netradičně a získal převahu, jenže místo dobrání kvality se snažil vyhrát pozičně. Do věžové koncovky šel s převahou jednoho pěšce, ale na výhru to nestačilo - 4 : 3.
Na bod to dlouho vypadalo v partii Petra Plodka. Pěkně si připravil útok na krále, jenže zaváhal v rozhodující chvíli, nezahrál přesně a obětoval jezdce v situaci, kdy to nešlo. Domácí hráč odrazil útok, vynutil výměnu dam a pak už se jen dohrával pokus o zázrak - 5 : 3.

Zahráli jsme si docela dobře, šanci na bod nebo i tři jsme měli, ale nedokázali jsme vyhrát to, co se vyhrát dalo. To je ostatně naše letitá bolest.

Další sezóna je za námi, po dlouhé době jsme na soupisce neměli žádné hosty a museli jsme vystačit s vlastními rezervami. Počítali jsme, že budeme hrát o udržení, to se potvrdilo a cíl jsme splnili. Největším kladem je nová hrací místnost na hřišti, kam jsme se na podzim přestěhovali. Předběžně jsme se s nájemcem dohodli i na sezónu příští, tak se snad hosté začnou na zápasy u nás těšit.

Autor: Vladimír Velecký

Back Tomáš
Bém David
Prouza Tomáš
Möller Kamil
Prouza Pavel
Vlčková Kateřina
Borůvka Milan
Michl Zdeněk

1993
1877
1813
1980
1903
1434
1645
1602

½:½
½:½
½:½
½:½
1 : 0
½:½
1 : 0
½:½
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek Petr
Šroll Boris
Lesk Břetislav
Motloch Martin

1837
1719
1844
1810
1863
1845
1570
-