Soutěže družstev v kraji rozlosovány (22.09.2008)

Za tři týdny začínáme ...

Losovacího aktu se účastním již mnoho let, ať již aktivně jako vedoucí některé soutěže nebo nyní jako běžný zástupce oddílu. Bývalo obvyklé, že po krátkém a rychlém jednání došlo na družstva nejpozději v poledne, ale letos začalo losování až ve tři odpoledne a to snad ještě nikdy nepamatuju. Naštěstí žádné větší zádrhely nebyly, družstva se už naučila, že pokud požadují přidělení určitého čísla předem, je dobré přijít s vlastním návrhem a nečekat na vedoucího soutěže, proto vše mělo hladký průběh.

Vedoucím krajské soutěže, skupiny Východ, zůstává jako v minulých letech Michal Cerha, takže musíme počítat s tím, že podrobné výsledky budou k dispozici až v pondělí ráno. Co s losu samotnému? Jedeme 6x ven, 5x hrajeme doma. Nejdál to máme do Rychnova, dvakrát nás čeká cesta do Hradce. Nešikovně podle mého názoru byly letos zvoleny termíny jednotlivých kol, začínáme už 12. října, pak je měsíc pauza. Stejně tak je měsíční přestávka mezi 9. a 10. kolem, takže se soutěž protáhne bez jednoho týdne na celý půlrok. Začínáme výjezdem do Jaroměře, kde se utkáme s tamním B-družstvem, a dá se očekávat, že tím pro nás jako tradičně začíná boj o záchranu. Při pohledu na soupisky je zřejmé, že nás nic jiného nečeká, ostatně jsme na to zvyklí.

Po jednoroční přestávce jsme opět přihlásili béčko do nejnižší soutěže, kde hraje 9 družstev, ale náchodský okres opět vyklízí své pozice. Účastníků z okresu je pouhých sedm a musela k nám být zařazena dvě družstva z Trutnovska, aby soutěž měla aspoň trochu slušnou úroveň. Novým vedoucím skupiny je David Hepnar, který vystřídal Jardu Čápa. Z hlediska cestování máme díky lichému počtu družstev jen tři cesty ven, nejdál do Police, oba Trutnovy hrají u nás.

Loni jsme na soupiskách neměli žádného hosta, letos dík složení vyšších soutěží u nás hraje Jirka Vrňata z Náchoda a staronový pravidelný člen naší soupisky Jirka Vondráček. Nečekanou posilu jsme získali do béčka, kde máme na první šachovnici našeho odchovance Zbyňdu Ringla, ještě nedávno nejsilnějšího hráče okresu, dnes ligistu z Rychnova. Ten si chce od šachu na nějaký čas odpočnout a tohle účinkování u nás bere jako relaxaci. Škoda jen, že jsme ho neukecali, aby nám odehrál aspoň něco i za áčko, pomohlo by nám to, ale bohužel … Bylo by dobré, kdyby béčko bojovalo o přední místa a jistilo tak případný neúspěch áčka v kraji, ale to se všechno ukáže. Nejdůležitější je dobře si zahrát.