KS 4.kolo: Konečně jsou body doma, ale soupeř nám hodně pomohl (07.12.2008)

Jiskra Česká Skalice - Slovan Broumov B 6½ : 1½.

Tenhle zápas měl být jedním z těch důležitých (ale který není?). Soupeř zatím bodoval jen jednou remízou a tak patří mezi kandidáty boje o udržení stejně jako my. Nám se podařilo zpevnit sestavu o Petra Plodka, ač není úplně zdráv, obětavě přišel, aby pomohl, ale nakonec si stejně nezahrál. Jenže to jsme před zápasem netušili. Hosté se v bráně stadiónu objevili s mírným zpožděním v pětičlenné sestavě a brzy se ukázalo, že to je také všechno, víc jich prý nebude. Důvodem byly potíže se zajištěním druhého auta, někdo k tomu asi přistoupil trochu liknavě, zkrátka věci, které i my dost často řešíme na poslední chvíli.
Vést 3:0 hned při zahájení je příjemné, předpokládali jsme, že snad nějaký ten bodík přidáme i na šachovnici. Málem k tomu došlo ještě dřív, než se začalo. Nestárnoucí a stále skvěle vypadající pan Bažant si na poslední chvíli všiml, že hostující sestava obsahuje 2xH a 2xV, což by znamenalo další kontumace. Naštěstí se to dalo do pořádku, hosté provedli malou korekci a mohlo se hrát.

Pokud by si někdo myslel, že se udělá pár formálních tahů, podepíše pár remíz a hotovo, byl na omylu. Hosté i za nepříznivého stavu nechtěli nic dát zadarmo, hrálo se naplno a v jednu chvíli to skoro vypadalo, že bychom možná ani nemuseli vyhrát. Já jsem se od začátku spíš bránil, Jirka Kubec stál dlouho nejasně a mírná výhoda byla spíš na straně soupeře, Pavel Jánský byl po přechodu do koncovky V+J proti V+S slabší o jednoho pěšce, bylo to zamotané a spousta možností, ale líp na tom byl hostující mladý Honza Miler. Jen na "posledních" dvou prknech jsme od začátku měli výhodu, Pepa Havrda otevřel h-sloupec a připravoval útok na krále, aby vzápětí přeskupil figury a začal tlačit na opačném konci. Břeťův soupeř začal předčasně utočit bez pořádného vývinu, vyrazil s oběma jezdci na výlet na soupeřovu polovinu, ale špatně to spočítal a ani za pomoci dámy nedokázal zabránit ztrátě jednoho z koníků. A tak to začalo přece jen vypadat dobře.

Trochu jsem tu radost pokazil já, protože jsem zjednodušoval, ale nedal jsem si pozor, odevzdal jsem zbytečně jednoho pěšáčka a Pepíček Pinkava mě postupně "udusil". Když se začal shánět po dámě, aby si mohl proměnit pěšce, tak jsem to radši vzdal, už nebylo co tahat. 3 : 1.
Brzy nato se prosadil na posledním stole Břeťa Lesk, mladý soupeř se sice snažil komplikovat pozici, ale figura navíc to rozhodla, dalším ztrátám se nedalo zabránit. 4 : 1 a minimálně bod máme doma.
Moc pěknou partii sehrál Pepa Havrda a vybojoval rozhodující bod. S těžkými figurami se stal pánem dámského křídla a po zjednodušení postupovali na a a c sloupci volní pěšci za podpory koní a střelce a i když pan Bažant dělal, co se dalo,  nedokázal se ubránit. 5 : 1.
Za rozhodnutého stavu nabídl Honza Miler remízu, kterou Pavel rád přijal. Jasná výhra za bílého sice vidět nebyla, ale šance na celý bod byly určitě dost vysoké, chtělo to jen "vysedět" a na to nebyla chuť. 5½ : 1½.
Všechny teď překvapil Ivo Peroutka, který v nejasné pozici několikrát odmítl remízu a pokračoval v boji. 35 tahů se převážně pozičně lavírovalo, na šachovnici zůstal skoro všechen materiál a ani jedna ze stran žádnou hmatatelnou výhodu neměla. Nakonec Ivo prohlásil "buď anebo", otevřel pozici ve středu, ale štěstí mu to nepřineslo. Oba hráči vyčerpali skoro celý čas, černé figury se pěkně rozehrály, po výměnách se dáma dostala k nekrytým bílým pěšcům a bylo hotovo. Jirka Kubec letos poprvé vyhrál, ale bez pomoci soupeře by se mu to asi nepodařilo. 6½ : 1½.

Těžko nějak objektivně hodnotit zápas, hraný za takových podmínek. Hosté museli riskovat víc než obvykle, zpackaná sestava jim taky určitě na náladě nepřidala a my jsme se zase nesměli nechat ukolébat myšlenkou, že už to máme v kapse a dohrává se jen z povinnosti. Naštěstí jsme to zvládli a trochu si vylepšili postavení v tabulce i zatím nevalné skóre.

 

Vrňata Jiří
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek Petr
Křeček Karel
Lesk Břetislav

2023
1813
1732
1864
1825
1870
1631
1566

K:0
1:0
0:1
½:½
1:0
K:0
K:0
1:0

-- (Štěpán Michal)
Peroutka Ivo
Pinkava Josef
Miler Jan ml.
Bažant Zdeněk
-- (Škoda Adam)
-- (Kulhánek František)
Hofman Tomáš

2084
1881
2076
1902
1943
1707
1484
1388

   
6½:1½
   

Autor: Vladimír Velecký