KS 11. (závěrečné) kolo: Začali i skončili jsme výpraskem (05.04.2009)

TJ Hronov - Jiskra Česká Skalice - 7 : 1.

V prvním kole jsme si pro ten samý výsledek dojeli do Jaroměře, ale mezitím uběhlo půl roku a ačkoliv debakl je stejný, pohlížet na můžeme zcela odlišně. Do Jaroměře jsme jeli s vírou v dobré zahájení sezóny, zatímco v Hronově jsme si velké naděje nedělali. Už odjezd na zápas nasvědčoval, že asi žádnou díru do světa neuděláme, sestava se lepila do poslední chvíle a jel každý, kdo mohl. Domácí naproti tomu chtěli potvrdit dosavadní neporaženost, nastoupili v silném složení a náhradníků bylo v místnosti připraveno ještě na jeden zápas. No a podle těchto předpokladů to taky dopadlo.

Dneska to moc podrobné nebude, nějak jsem neměl čas na sledování dalších partií a tak jen drobné postřehy:
Ještě se ani pořádně nezasedlo, Novák přehodil tahy hned v zahájení a šel shánět autobus na cestu domů - 1 : 0.
Pak už se začalo hrát normálně, další končil Křeček asi po třech hodinách. Do koňské koncovky šel slabší o jednoho pěšce a když ještě musel toho koníka vyměnit, byl bez nadějí - 2 : 0.
V souboji hostů z mateřského Náchoda se prosadil ligista Čechura. Neviděl jsem to, ale obětoval někde před králem figuru a asi to šlo do matu nebo tak nějak - 3 : 0.
Další na řadě jsem byl myslím já. Partie se mně moc líbila, s Romanem jsem ještě nikdy nehrál a pořád jsem si říkal, že to je dobré. Pak jsem aktivně postoupil králem a po partii to Roman označil za rozhodující chybu, do té doby jsem prý stál určitě líp. Já jsem to taky tak viděl, jenže najednou jsem přišel o pár pěšců a protože nevyšel ani postup h-pěšce do dámy, byl konec - 4 : 0.
Pavel Jánský nezklamal ani tentokrát, jako vždycky pěšce nepočítal. Když jsem viděl jeho partii, měl o už tři míň a čaroval dámou a věží, bohužel bez úspěchu - 5 : 0.
Už to začalo vypadat možná i na potupný odchod s nulou, ale aspoň čestný úspěch zaznamenal Tomáš Mádr. Držel vyrovnanou pozici s oboustrannými šancemi a první chybu udělal domácí hráč, ač elově mnohem výš. Přehlédl ztrátu důležitého středového pěšce kvůli dámě ve vazbě a pozice se mu rozsypala - 5 : 1.
Jirka Kubec rozehrál oblíbený sicilský gambit, ale dneska s ním úspěch neměl. Nepovedlo se mu získat útok ani materiál zpátky, obětoval ještě kvalitu, ale nakonec to stejně musel vzdát - 6 : 1.
Pepa Havrda se vzdával jako poslední, ale po pravdě už taky dost dlouho hájil beznadějnou situaci. Se střelcem proti věži se pokoušel prosadit volné pěšce, ale nebylo to k ničemu - 7 : 1.

Tady si můžete prohlédnout fotky ze zápasu.

Čechura Petr
Pražák Luděk
Pyka Roman
Gorecki Janusz
Gogela Jan
Michel Ladislav
Procházka Jan
Soukal Jiří

2247
2030
2075
1949
1868
1894
1854
1614

1:0
1:0
1:0
1:0
1:0
1:0
0:1
1:0

Vrňata Jiří
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Křeček Karel
Mádr Tomáš
Novák Jiří

2023
1813
1732
1864
1825
1631
1454
1661

   
5:3
   

Takhle nějak jsme to tipovali na náměstí ráno před odjezdem a uhodli jsme to. Hronov má dostatečně silný kádr na to, aby s námi zatočil i bez několika hráčů ze základu a bodovat tam bychom mohli jen při naší nejsilnější sestavě a velkém štěstí.
Bohužel není v tuto chvíli jasné konečné pořadí v naší skupině. Hronov se samozřejmě odvolal proti rozhodnutí o kontumacích, odvolání bude řešit Výkonný výbor HKŠS, ale není známo kdy. O vítězi soutěže se tak rozhoduje tzv "u zeleného stolu", to není nikdy pěkného a zanechá to v každém případě nepříjemnou pachuť na letošním ročníku. Navíc zřejmě sestoupí Vrchlabí z druhé ligy, díky tomu sestoupí z KP dvě poslední družstva - Náchod B i C. Kdo sestoupí z naší skupiny, to se ukáže až v době uzávěrky přihlášek do nového ročníku. Západní skupinu RP vyhrálo éčko hradecké Slavie, na jihu skončil druhý KOstelec B za béčkem Rychnova, takže si na složení soutěží v kraji musíme počkat.

Autor: Vladimír Velecký