Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 2.kolo: Škoda ztráty všech bodů, měli jsme na víc (08.11.2009)

DDM Třebechovice pod Orebem - Jiskra Česká Skalice 4½ : 3½.

S Třebechovicemi se nám většinou daří, loni jsme u nich vyhráli 6:2 a tak jsme si i tentokrát věřili na slušný výsledek. Sestava sice nebyla úplně nejsilnější, na všech šachovnicíczh měli domácí elovou převahu, ale při troše štěstí a větší bojovnosti jsme nemuseli odjíždět s prázdnou. Na místě jsme byli s dostatečným předstihem, skoro jarní počasí, jenom ten výsledek mohl být o něco lepší. Bohužel, udělali jsme víc chyb než domácí a to rozhodlo.

Nejdřív půlil Jirka Novák asi po hodině hry. Odehráno 15 tahů, šachovnice plná figur, tady se určitě mohlo ještě hrát - ½ : ½.
Smírně se rozešli i hráči na 7. stole, ale hrálo se až do koncovky V+J+4p proti V+S+4p. Aktivnější střelec byl na naší straně, ale k výhře to nestačilo - 1 : 1.
Pak jsme brzy po sobě zaznamenali dvě porážky černými barvami. Jirka Kubec hájil v sicilské trochu horší pozici, jenže přehlédl úplně jednoduchou vidličku pěšcem, vedoucí ke ztrátě figury, a i když se chvíli ještě snažil vykouzlit zázrak, nebylo to k ničemu - 1 : 2.
Okamžitě po něm skončil Pavel Jánský, který přišel ve střední hře o dva pěšce a protože při protiútoku nedokázal zabránit zjednodušení pozice, vzdal to taky. Tahat beznadějnou koncovku nemělo smysl - 1 : 3.
Rozhodující půlbod v celkovém hodnocení jsem promarnil já, jak se ukázalo po skončení zápasu. Brzy v zahájení jsem získal kvalitu, ale nedokázal jsem otevřít pozici a využít výhodu. Soupeř postavil nádherného střelce na d5 a ten udržel celou šachovnici. Přešlo to do blokovaných pěšců, dvakrát jsem odmítl nabízenou remízu, ale stejně jsem nic víc nedokázal - 1½ : 3½.
Začínalo to s námi vypadat dost špatně, ale dokázali jsme i s pomocí soupeře ještě vyrovnat a chvíli jsme měli šance i na celkovou remízu. Pepa Havrda hrál svoje zavinuté šachy, prakticky se bílými nedostal za celou partii ani na pátou řadu, ale stál pořád pevně a nic se nedělo. Pak najednou otevřel pozici, b-pěšec začal mazat dopředu a Ilja to vzdal, protože ve všech variantách si bílý stavěl novou dámu, čemuž mohl černý zabránit jedině odevzdáním nějakých figur - 2½ : 3½.
Vyrovnání zařídil Tomáš Mádr. V celé partii nebyl znát rozdíl několika stovek bodů na elu, Tomáš držel dobrou pozici i vyrovnaný materiál. Objektivně byla koncovka zřejmě remízová, ale bílý asi doufal, že se mu méně zkušeného soupeře podaří někde zmást a tak to hrál trochu neopatrně, až se dostal do vazby a ztrácel figuru. Místo dlouhého trápení si vybral jednodušší cestu a nechal si dát mat - 3½ : 3½.
Tahle výhra nám stejně moc nepomohla. Karel Křeček taky dlouho držel vyrovnanou pozici, ale v rozhodující fázi nechal pasivního krále na kraji šachovnice a protože soupeř naopak se svým králem v pravou chvíli vyrazil do centra boje, nedokázal Karel zabránit výměnám zbylých figur a v pěšcové koncovce neměl šanci - 3½ : 4½.

Slavík Jan
Baťka Jan
Sedláček Jan
Mareš Ilja
Slavík Libor
Kracík Martin
Žitný Dominik
Jarkovský Václav
1988
1910
1970
1860
1860
1800
1601
1692
1 : 0
½ : ½
1 : 0
0 : 1
0 : 1
1 : 0
½ : ½
½ : ½
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Mádr Tomáš
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Novák Jiří
1854
1734
1781
1837
1508
1606
1553
1646

Autor: Vladimír Velecký