Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 9.kolo: Soupeř se zachoval v duchu fair-play, stejně nám to nepomohlo (28.02.2010)

Jiskra Česká Skalice - DDM Kostelec nad Orlicí 2½ : 5½.




Už jsme si mysleli, že to bude 0 : 8 a půjdem domů. Ve tři čtvrtě na devět jsme stáli na hřišti před hospodou a sháněli se po restauratérce, bohužel marně. Všude pusto a prázdno, telefon nikdo nebral a začínali jsme to vidět černě, hosté dorazili včas a v plném počtu, jen ta místnost byla nedobytná. Naštěstí se nám přece jen podařilo hospodskou (ze Slatiny nad Úpou) vzbudit a se zpožděním cca 25 minut se zasedlo ke stolům. Hosté se zachovali velice sportovně, protože prohlásili, že taková věc se může stát každému a že začneme, jako by se nic nestalo. Měli jsme tak stejný čas jako oni, ale asi věděli své, protože si s námi velice snadno poradili a zanedlouho jeli domů pěkně se všemi body v kapse, ani se moc nenadřeli.

Břeťa Lesk dlouho nevzdoroval, vyměnily se figury, jenže černá věž za podpory střelce pronikla na druhou řadu, následovala ztráta pěšců na královském křídle a bylo hotovo - 0 : 1.
Na poslední šachovnici se utkal nejstarší hráč domácích s nejmladším hráčem hostí a dravé mládí tentokrát zvítězilo nad zkušeností. Bílý velice pěkně útočil, černý se nějak nemohl dostat k rošádě a tím dokončit vývin, bílé figurky tlačily na chudáka krále, pořád hrozila ztráta nějakého materiálu a nakonec to skončilo vidličkou jezdce na krále a dámu - 0 : 2.
Karel to sehrál podezřele už v zahájení, když ztratil figuru za pěšce. Chvíli ještě čeřil vodu pokusem o útok na slabého krále v centru, ale bílý všechno pokryl, dokázal povyměňovat figury a koncovka už byla jasná - 0 : 3.
Já jsem podle svého zvyku sehrál zahájení pasivně, zkusil jsem obětovat dámu za věž a střelce, abych mohl aspoň trochu něčím hrozit, ale nepodařilo se mi dostat ke králi, naopak bílý obsadil figurami centrum a když jsem mu pomohl otevřít pozici, snadno mě vyřídil, ani mu to nedalo práci - 0 : 4.
Zápas byl rozhodnutý, já jsem v tuhle chvíli tipoval tak 1 : 7, protože viditelnou výhodu jsme neměli nikde a spíš to vypadalo, že ještě něco prohrajeme. Naštěstí se to nepotvrdilo, ale na obrat v zápase to nestačilo.
Pavel nabídl remízu v horší pozici, slabší o pěšce, útok neměl a soupeř stál moc dobře, takže nemělo cenu něco znásilňovat - ½ : 4½.
Pepa hrál svoje strategické šachy, na obou stranách zůstalo po šesti pěšcích a Pepa měl střelce proti koni. Dost dlouho se lavírovalo, ale ani jedna strana nedokázala z pozice něco vytěžit, bylo to zavřené - 1 : 5.
Ostře na výhru hrál od začátku Tomáš, útočil na královském křídle těžkými figurami a už to skoro vypadalo, že tam prorazí. Jenže soupeř v obraně udržel složitou pozici, v pravou chvíli vynutil výměnu dam a pak už se s tím moc dělat nedalo, černé věže obsadily f-sloupec s matovými hrozbami a nešlo to uvolnit. Náš hráč se zachránil opakováním tahů s napadáním střelce, jinak by to projel - 1½ : 5½.
Na první šachovnici to pro nás vypadalo nejdřív pěkně, při opačných rošádách zůstal černý král skoro bez obrany, ale útok nevycházel. Jirka pak obětoval (nebo ztratil, nevím) kvalitu, černý obsadil volný g-sloupec před bílým králem hned třemi těžkými figurami, ale asi to nějak pokazil, protože vyměnil dámy a bílý začal prosazovat postup h-pěšce do dámy. Bílý jezdec se stal hrdinou dne, když ovládl centrální pole a vydatně pomohl své věži. Černý král zůstal odříznutý na poslední řadě, padlo několik pěšců a pak už se to za černého nijak rozumně bránit nedalo. Aspoň malé zmírnění kruté porážky - 2½ : 5½.

Jak je vidět, boj o záchranu se nám moc nedaří. Ještě máme dvě šance na zisk nějakých bodů, ale v současné formě to moc nevypadá na nějaký dobrý výsledek.

Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Mádr Tomáš
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Novák Jiří
1854
1734
1781
1837
1508
1606
1553
1646
1 : 0
0 : 1
½ : ½
½ : ½
½ : ½
0 : 1
0 : 1
0 : 1
Matouš Lubomír
Musil Stanislav
Jindrásek Mojmír
Kožúšek Slavomír
Dostálek Petr
Chmelař Vitězslav
Štolbová Karina
Kožúšek Daniel
1783
1727
1769
1695
1620
1527
1558
1494

Autor: Vladimír Velecký