Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Pohled na soupisky družstev v soutěžích kraje (02.10.2010)

Jaké jsou naše vyhlídky pro příští sezónu?

V databázi šachového svazu jsou již zavedeny všechny soutěže družstev našeho kraje pro příští sezónu včetně soupisek. Jejich porovnání nám může dát základní orientaci v tom, jaké asi máme šance na úspěšné umístění. Nemůžeme to brát samozřejmě úplně vážně, síla základní sestavy je něco úplně jiného než reálná síla družstva v zápasech, ale jako základní měřítko to určitě můžeme použít. V následující tabulce jsou průměrná ela základních sestav.

Krajský přebor     Krajská soutěž     Regionální přebor    
ŠK Lípa A
Jiskra Hořice v Podkrkonoší A
Slavia Hradec Králové C
Slovan Broumov
Sněžka TJ Náchod
TJ Hronov
Sokol Hradec Králové
Panda Rychnov nad Kněžnou B
Jiskra Hořice v Podkrkonoší B
TJ Dvůr Králové nad Labem
ŠK Lípa B
Jiskra Jaroměř
2152
2059
2058
2028
2008
1991
1950
1948
1944
1898
1894
1889
  Sněžka TJ Náchod B
TJ Hronov B
DDM Třebechovice pod Orebem
Jiskra Jaroměř B
Jiskra Česká Skalice
Slovan Broumov B
ŠK Dobruška
Niki TJ Náchod C
ŠK Lípa D
Spartak Rychnov nad Kněžnou
DDM Kostelec nad Orlicí
Sokol Jukov Červený Kostelec
1957
1953
1941
1869
1855
1849
1818
1808
1807
1802
1736
1690
  Sokol Vrchoviny
HSM Trutnov B
Lokomotiva Trutnov B
Tatran Hostinné
Jiskra Česká Skalice B
Kuna TJ Náchod D
Lokomotiva Trutnov C
Sokol Josi Červený Kostelec B
TJ Dvůr Králové nad Labem C


 
1752
1728
1714
1669
1660
1658
1567
1455
1401


 
 


Krajská soutěž
Pro nás nejdůležitější jsou samozřejmě soupisky krajské soutěže. Podle základního pohledu vidíme, že na tom nejsme špatně a měli bychom hrát o klidný střed tabulky. Ale! Jak jsem napsal hned po losování, začínáme s prvními třemi družstvy minulého ročníku a klidně se může stát, že po třech kolech budeme bez bodového zisku. A to se pak těžko dotahuje, protože určitá nervozita začíná působit. Navíc jsme v posledních letech nevynikali zrovna tím, že bychom pravidelně nastupovali v nejsilnější sestavě a tak reálná síla může být úplně jiná.

Podle průměru základních sestav je vidět, že nedošlo k žádným převratným změnám, úspěšná družstva minulého ročníku jsou i letos mezi favority. Je to ale hodně vyrovnané, rozdíly jsou minimální. Zdánlivě to vypadá, že oba Kostelce by měly být hlavními kandidáty sestupu, jenže ten nad Orlicí loni prakticky ve stejné sestavě vybojoval krásné 6. místo a získal skoro dvakrát tolik bodů co my. Ten Červený je sice trochu oslaben odchodem Karla Sourala, ale podcenit se určitě nedá.

Nejsilnějším hráčem soutěže podle ela je náchodský Honza Mojžíš (2146) před Tomášem Kracíkem z Třebechovic (2125) a Viktorem Veleckým z Hronova (2122).

Všechny informace k soutěži jsou v databázi na stránkách šachového svazu.


Regionální přebor
Hlavním favoritem jsou nejspíš Vrchoviny, které se budou chtít vrátit o soutěž výš, ale trutnovská družstva jim to určitě znepříjemní.

I tady se držíme uprostřed předpokládané výkonnostní tabulky, ale na soupiskách je hodně kvalitních hráčů a všichni z nich asi pravidelně hrát nebudou. Základním úkolem téhle soutěže alespoň u nás je, aby si dostatečně zahráli všichni aktivní členové oddílu, na které se třeba nedostane tolik příležitostí v áčku.

Všechny informace k soutěži jsou v databázi na stránkách šachového svazu.


  Hosté na našich soupiskách pro letošní sezónu
 
 
Jiří Vrňata Jiří Vondráček Josef Šretr
 
JIŘÍ VRŇATA
TJ Náchod
EloN 2060, EloF 2063
 
JIŘÍ VONDRÁČEK
Slezan Opava
EloN 1998, EloF 2058
 
JOSEF ŠRETR
ŠK LÍPA
EloN 1746, EloF -


Krajský přebor
V nejvyšší soutěži kraje máme zastoupení jen několika hráči na soupiskách. Kubec a Jánský jsou posilami náchodského áčka a já jsem přislíbil odehrání několika zápasů v týmu Jaroměře, abych jim zvýšil možné varianty nasazení vlastních hráčů mezi jejich A a B družstvem.

V téhle třídě je favorit jednoznačně dán, Lípa A po sestupu z ligy posílila kádr o několik pardubičáků a je jednoznačným kandidátem ligového návratu. Konkurencí by snad pro ni mohlo být hořické áčko, plné perspektivních mladíků, ale přesto bych si vsadil na Lípu. Z dalších účastníků jen těžko někdo do bojů o první místo zasáhne, Broumov a Slavia C se vyznačují podobně jako my značnou proměnlivostí sestav, Náchod je oslaben působením svých předních hráčů Čechury a Ringla, kteří budou hrát 1. ligu za Pandu Rychnov. Boj o záchranu lze očekávat asi hlavně v Jaroměři a u Lípy B, ale jistotu nemá tak 5-6 družstev.

Ratingově nejsilnější hráči jsou podle očekávání v Lípě - hostující Vařejčko (2282) a Jirásek (2264), na třetím místě je Jan Balhar (Sokol Hradec Králové, 2242), jehož mateřským oddílem je západočeský ŠK Líně.

Všechny informace k soutěži jsou v databázi na stránkách šachového svazu.

Autor: Vladimír Velecký