Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 7.kolo: Nepovedené představení ochotníků z domácího oddílu (23.01.2011)

Jiskra Česká Skalice - DDM Kostelec nad Orlicí 3 : 5.

Je to tak, dneska by se měli za svůj výkon červenat skoro všichni účinkující z řad domácích. Jediný celý bod pro nás vybojoval hostující Jirka Vrňata, bohužel v době, když už o naší porážce bylo dávno rozhodnuto. Ono to asi bylo dáno někde "nahoře", v místnosti jsme byli pro jistotu půl hodiny před začátkem, abychom v klidu připravili dobré podmínky pro očekávaný duel, jenže na místě samotném se ukázalo, že jedny kamna včera někdo nečekaně vypnul a druhé skomíraly tak, že se nám je místo zvýšení výkonu povedlo taky dokonale vypnout. A protože v noci trochu přituhlo, vypadalo to, jako když jsme soupeře týrali před několika sezónami krutou zimou v nevytopeném "áčku". Nezbylo nic jiného, než že jsem skočil do auta a vydal se za správcem, aby nám to zase roztopil. Naštěstí byl doma, nasedl a za chvíli už se z kamen linulo očekávané teplo. Bohužel, byl to poslední hřejivý moment dnešního dne, pak už se na nás valila jedna pohroma za druhou. Hosté z Kostelce jsou takové nenápadné družstvo, žádní zabijáci na soupisce, podle ela by se taky řeklo nic moc, ale hrajeme s nimi už dost dlouho na to, abychom je nepodcenili. Vždycky to jsou vyrovnané souboje a výsledek s nimi nikdy není předem jasný. A tentokrát jsme za kratší konec tahali my, ale porážka je zasloužená, dneska jsme ani nějak moc nebojovali a hostům jsme to maximálně usnadnili.

Na páté šachovnici se prakticky ani nezačalo pořádně hrát a bylo po partii. Nestandardní zahájení, výměna dam a dělba bodu - ½ : ½.
Ohavně jsem to sehrál já. F4 na mě hrál naposledy Vilda Neubauer někdy před patnácti lety a tenkrát to byla zajímavá a dlouhá partie, dnes to bylo na jednu branku, samozřejmě moji. Hrál jsem to proti všem zásadám správného vývinu, v podstatě jsem soupeři čistil cestu až k samotnému králi, ale aspoň jsem se stihl vzdát tah před matem, aby ta ostuda nebyla úplná - ½ : 1½.
Martin Motloch nezopakoval svoje úspěšné vystoupení z minulého kola. V partii plné chyb z obou stran odevzdal zbytečně pěšce v lepší koncovce a pak už se z pozice nedalo vytěžit víc než půl bodu. Škoda, bez toho zbytečného přehlédnutí by měl s lepším jezdcem reálné šance na výhru - 1 : 2.
Karel měl taky lepší pozici, ale místo stupňování tlaku po volných sloupcích měnil aktivní figury s nadějí na přechod do lepší koncovky, ale nic tam nenašel - 1½ : 2½.
Tomáš asi jako jediný odehrál svůj standard, chvílemi sice stál trochu podezřele, ale vymotal se ze všeho a po výměně dam se shodl se soupeřem na remíze. Partie měla proti tomu, co je dole, ještě asi o pět tahů víc, ale nedokázal jsem to zrekonstruovat, v zápisu je nesmysl - 2 : 3.
Jirka Kubec hrál s talentovaným mládežníkem Kožúškem mladším a protože se s ním nechtěl měřit ve znalosti variant, zkusil ho překvapit sicilským gambitem, se kterým už zaznamenal hodně úspěchů. Na mladíka ale nevyzrál, ten si po celou partii držel pěšáčka navíc, hrál to dobře a zdařile si vedl i v koncovce. Jirka k tomu přidal i jednu nepřesnost, pustil černé pěšce s věží do nebezpečné blízkosti svého krále a pak už bylo na záchranu pozdě - 2 : 4.
Ani Pavel nepodal nějak nadprůměrný výkon, sice neudělal žádnou na první pohled viditelnou chybu, ale vyrovnat hru nedokázal, do koncovky šel se ztrátou pěšce a dvojice soupeřových střelců se ukázala jako silnější - 2 : 5.
Jediný bod jsme si tak připsali až v samém závěru za rozhodnutého stavu, stejně jako minule v Náchodě. Jen místo na posledním stole to dnes bylo na tom prvním. Jirka soupeře tlačil na poslední řadu, až ho přetlačil. Oba vyčerpali čas skoro maximálně, ale koncovka byla jednoznačně vyhraná za nás, černý, ač slabší jen o jednoho pěšáka, prostě už neměl co hrát - aspoň jeden bod útěchy - 3 : 5.

Zkrátka to nebyl dobrý výkon z naší strany, hlavně bílými jsme to sehráli hodně laxně a lacino odevzdali půlky, které se nám pak černými získat zpátky nepodařilo. Takže se v tom zase budeme jako každý rok plácat až do konce a bojovat o záchranu, snad s lepšími výkony než tím, co jsme předvedli dneska. Za čtrnáct dní jedeme do Rychnova, hraje se od půl desáté, odjezd v 8:30 z náměstí.

Vrňata Jiří
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Motloch Martin
2060
1648
1835
1865
1825
1734
1597
1515
1 : 0
½ : ½
0 : 1
0 : 1
½ : ½
0 : 1
½ : ½
½ : ½
Matouš Lubomír
Jindrásek Mojmír
Kožúšek Daniel
Musil Stanislav
Kožúšek Slavomír
Dostálek Petr
Chmelař Vítězslav
Provazník Josef
1802
1798
1705
1741
1739
1630
1558
1426

Jiří Vrňata (2060) - Lubomír Matouš (1802)
1 : 0

Mojmír Jindrásek (1798) - Tomáš Mádr (1648)
½ : ½

Jiří Kubec (1835) - Daniel Kožúšek (1705)
0 : 1

Stanislav Musil (1741) - Pavel Jánský (1865)
1 : 0

Josef Havrda (1825) - Slavomír Kožúšek (1739)
½ : ½

Petr Dostálek (1630) - Vladimír Velecký (1734)
1 : 0

Karel Křeček (1597) - Vítězslav Chmelař (1558)
½ : ½

Josef Provazník (1426) - Martin Motloch (1515)
½ : ½

Autor: Vladimír Velecký