Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 9.kolo: Zápas plný chyb - my jsme jich bohužel udělali víc (20.02.2011)

Jiskra Česká Skalice - ŠK Dobruška 2,5 : 5,5.

Nebyl to dneska moc hezký zápas. Atmosféra dobrá, hrálo se v přátelském duchu, ale že by se to nějak projevilo na kvalitě hry, to se zrovna říct nedá. Hosté to možná vidí maličko jinak, nakonec výsledek je jednoznačný. Že by se ale hrála nějaká partie, která by si zasloužila cenu za krásu, to asi ne. Omylů a přehlédnutí bylo na jeden zápas docela dost. Nejvíc litovat může Tomáš, který si mohl připsat další cenný skalp do své sbírky, Jirku Bednáře jednoznačně přehrál, ale jedním pasivním tahem všechno zahodil. Prohranou koncovku jsem zachránil já, Pavel Jánský přišel o kvalitu, ale soupeř mu to bohatě vynahradil, Petr Plodek stál taky hodně podezřele, ale aspoň půlku zachránil. Takže je vidět, že jsme prohráli naprosto zaslouženě, soupeř nastoupil v silné sestavě a plně využil své převahy na předních stolech, tam jsme s ním nedokázali udržet krok a to rozhodlo.

Tradičně to zremizoval Pepa Havrda, ale ani on nesehrál dobrou partii. V dámském gambitu obvykle přetažení bílého pěšce na c5 neznamená při správné hře černého nějakou hmatatelnou výhodu, ale tentokrát si Pepa ponechal dvojici střelců, která se v zablokované pozici nemohla prosadit. Do koncovky sice přešel s pěšcem navíc, ale protože to byl dvojpěšec a navíc soupeř měl volného pěšce, kterého bylo potřeba neustále hlídat, nebylo z toho přes třistabodový rozdíl na elu nic víc než remíza - ½ : ½.

Po druhé partii jsme poprvé a naposled v zápase vedli. Pavel rozehrál sicilku dost podivně, proti svému zvyku hodně brzy vyměnil dámy, aby se okamžitě dostal do problémů se zavřeným střelcem na f7, kterým neopatrně sebral pěšce. Výsledkem záchranné kombinace byla sice "jen" ztráta kvality, ale pozice nevypadala nadějně a převaha dvojice věží se měla projevit. Naštěstí se soupeř porazil prakticky sám, když si nechal dát šach jezdcem a odevzdal za něj celou věž. Koncovku už Pavel sehrál bezproblémově a soupeř to zbytečně neprotahoval - 1½ : ½.

Já jsem dámský gambit rozehrál dost pochybně a koncovka bělopolných střelců vypadala na první pohled jako jednoznačně prohraná pro mě. Po partii se ukázalo, že to byla pravda, jenže to by černý musel hrát daleko ostřeji a začít okamžitě uplatňovat převahu na dámském křídle. Místo toho zvolil špatný plán, dovolil si pár měkčích tahů a můj osamocený pěšáček na e5, ničím nekrytý, se stal za podpory střelce naprostým pánem šachovnice. Pětapadesát tahů trvalo, než soupeř uznal, že se do bílé pozice žádným způsobem nedostane a souhlasil s remízou - 2 : 1.

Zápas se zlomil na třetí šachovnici. Tomáš sehrál perfektní partii, Jirka Bednář byl celou partii pod tlakem a bílý ho těžkými figurami po středových sloupcích úplně válcoval. Bohužel, stačil jeden slabý tah a je konec. 33. De8! a bylo by to hotové, místo toho přišlo 33. De5???, černý má po problémech a snadno vítězí. Rozhodující moment celého zápasu, od této chvíle už jsme si ani neškrtli - 2 : 2.

Martin na posledním stole dneska svůj den určitě neměl. Jestli je zápis v pořádku, odevzdal jezdce úplně zbytečně a zadarmo už v 15. tahu a pak už to byla jen povinná dohrávka, sice ještě nějakých pětadvacet tahů, ale bylo to jednoznačné. Hostující Jirka Řehák se po mnohaleté absenci vrátil k šachům a dneska to pro něj určitě byla příjemná partie - 2 : 3.

Jirka Vrňata se vůbec nedostal k rozumné hře. V sicilce s nestejnými rošádami černý útočil vším, co měl na šachovnici a bílý nestačil odolávat, natož aby mohl pomýšlet na nějaké ohrožení soupeřova krále. Rekonstrukci partie jsem dal dohromady za pomoci hostujícího Mirka Pavlíčka, zápis je po 23. tahu dost zmatený, tak jsem to snad pochopil správně - 2 : 4.

Další Jirka, příjmením Kubec, skončil taky bez bodu. Sicilská je jeho korunní zbraň, kde zaznamenal hodně úspěchů, naposled před čtrnácti dny v Rychnově. Dneska to ale byla úplně jiná partie. Bílý se nepustil do žádného útoku, hrál jen klidné tahy, měnil figury a mezitím si jen tak mimochodem dobral nějakého pěšce. Koncovka už byla úplně jednoznačná, šance by byla, jen kdyby bílý udělal nějakou hrubou chybu. A protože se tak nestalo, dopadlo to podle očekávání a prohráváme celý zápas - 2 : 5.

Petr Plodek měl hodně těžkého soupeře, Vlastík Jonáš je ostříleným ligovým borcem z Rychnova. Dlouho to vypadalo, že své zkušenosti zúročí, ale závěr nějak nezvládl. Koncovka, ve které má kvalitu a pěšce k dobru, by měla být pro hráče jeho kvalit jasná, ale nakonec z toho byla jen dělba bodů. Černý rozehrál dvojici střelců, ze šachovnice zmizeli všichni pěšci. Bílý chtěl zkusit hrát na výhru ještě koncovku věže proti střelci, ale po několika tazích uznal, že to asi nepůjde - 2½ : 5½.

Že to dneska můžeme prohrát, to nám bylo jasné už před zápasem, soupeři nejsou žádná ořezávátka a plně se to potvrdilo. Výsledek mohl být trochu jíný, mohli jsme uhrát víc i míň, ale rozhodně jsme prohráli zaslouženě po hodně špatném výkonu. Naštěstí ztráceli i naši přímí sousedé v boji o záchranu s výjimkou Rychnova a tak jsme se propadli jen o jedno místo s dostatečným odstupem na sestupové pozice. Ale nějaký bodík by se ve zbývajících dvou kolech určitě ještě hodil, tak se snad něco povede.

Vrňata Jiří
Plodek Petr
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Motloch Martin
2060
1872
1648
1835
1865
1825
1734
1515
0 : 1
½ : ½
0 : 1
0 : 1
1 : 0
½ : ½
½ : ½
0 : 1
Pavlíček Miroslav
Jonáš Vlastimil
Bednář Jiří
Šubrt Petr
Konopka Jakub
Rambousek Josef
Dubský Jiří
Řehák Jiří
2089
2078
1927
1787
1572
1547
1846
-

Jiří Vrňata (2060) - Miroslav Pavlíček (2089)
0 : 1

Vlastimil Jonáš (2078) - Petr Plodek (1872)
½ : ½

Tomáš Mádr (1648) - Jiří Bednář (1927)
0 : 1

Petr Šubrt (1787) - Jiří Kubec (1835)
1 : 0

Pavel Jánský (1865) - Jakub Konopka (1572)
1 : 0

Josef Rambousek (1547) - Josef Havrda (1825)
½ : ½

Vladimír Velecký (1734) - Jiří Dubský (1846)
½ : ½

Jiří Řehák (-) - Martin Motloch (1515)
1 : 0

Autor: Vladimír Velecký