Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 11.kolo: Dobrá tečka za letošní sezónou (27.03.2011)

Jiskra Česká Skalice - Niki TJ Náchod C 4 : 4.

Krátce před devátou hodinou se v místnosti najednou začali rojit hosté z náchodského týmu, až jsme si mysleli, že jich přijelo na dva zápasy. Ale měli to dobře spočítané, přijelo jich akorát a tak se chvíli čekalo jen na domácího kapitána, který šel narychlo do blízkého krámu koupit balíček kafe. Sestavy byly na první pohled vyrovnané, hostující družstvo bylo možná mírným favoritem, ale tipovat předem výsledek by bylo ošidné. Zvlášť, když už se hrálo jen o čest, jak se říká. Proto měli domácí jednoduchý pokyn "dnes hraje každý sám za sebe" a bylo na každém z nás, jak s tím naloží. Nakonec se odehrálo pár pěkných partií, někdo riskoval víc, udělal víc chyb, než by bylo dobré, ale zagráli jsme si pěkný jklidný zápas a s výsledkem jsme byli všichni spokojeni. Možné jsme měli o maličko víc štěstí než Náchoďáci, na první šachovnici jsme to vyhráli spíš omylem soupeře než vlastní zásluhou, ale to se stává a chyby dělají i velmistři, nejen my "obyčejní".

Zpočátku to byla jen taková oťukávaná a první čtyři partie skončily dělbou bodů. Nejdřív Petrové Plodek a Dusbaba, tam se hrála taková dost netradiční francouzská, ani jedna ze stran se nedostala k rošádě, poměrně brzy se vyměnily dámy a protože se hrálo ve svižném tempu, byla partie dána za remízu jako první - ½ : ½.

Výhodu jsme promarnili na opačném konci startovního pole. Karel soupeřku překvapil nečekanou vidličkou se ziskem kvality, ale pak ji nechal dokončit vývin, postavit pěšce na vhodná pole a nakonec sám nabídl remízu, protože nebylo jasné, jak by svou výhodu měl uplatnit. Škoda - 1 : 1.

Pavel Jánský obvykle nekončí mezi prvními a ještě s nerozhodným výsledkem, tentokrát pravidlo porušil. Pozice vypadala dost blokovaně, ani jednomu ze soupeřů se to nechtělo nějak násilně otvírat, a protože jde o staré kamarády, dohodli se bez dlouhých řečí - 1½ : 1½.

Remízou jsem letošní, pro mě nepříliš vydařenou sezónu zakončil i já. Rozehrál jsem to snad docela aktivně, snažil jsem se tlačit středem, ale pak jsem tomu nějak přestal rozumět a začal jsem se stahovat z dobytých pozic. Tak jsem zkusil nabídku remízy a úspěšně, soupeřka řekla, že už ji chtěla nabídnout taky, ale myslela, že bych ji nevzal - 2 : 2.

A tím skončily remízy a začal skutečný boj. Vedení na naši stranu strhnul Jirka Kubec, který rozehrál připravenou variantu ve své oblíbené sicilce. Proti doporučovaným zásadám vytáhl s dámou do centra boje hned v úvodu, opanoval otevřené sloupce a ve 14. tahu měl figuru navíc. Chvíli se to ještě tahalo, ale pak snad bílému spadl čas (aspoň to tak je v partiáři, konec jsem neviděl), jenže bez figury a ve špatné pozici by to asi dopadlo stejně - 3 : 2.

"Vyrovnal" zanedlouho Pepa Havrda, který rozehrál Pircovu hru v silně pasivním pojetí a dál než na šestou řadu se dostal až době, když už bojoval za ztracenou věc. Jarda Zaňka mu svázal figury a výsledkem byla nuceně odevzdaná dáma za věž. Sice se pak ještě odehrálo přes dvacet tahů, ale v pozici nebylo nic, co by dávalo šanci na záchranu - 3 : 3.

Už už to začínalo vypadat na těsnou porážku, na prvním stole měl Jirka Vrňata dost nejasnou, ale spíš horší pozici. Ve výměnné španělce obětoval kvalitu za útok na krále, ale nepodařilo se mu dokončit včas vývin dámského křídla a určitě nestál líp. Tady jsme měli velikou kliku, když nezkušenější hráč hostujícího družstva si nechal dát jednotahový mat! Vedeme a máme přinejhorším remízu - 4 : 3.

Zajímavou partii sehrál Tomáš. Pěknou kombinací obětoval dámu za věž a dvě lehké figury, vypadalo to na výhru, ale v pozici bylo hodně možností a Tomáš někde zaváhal. V koncovce dámy proti věži a střelci už se jen bránil, ale partii nezachránil. Vyrovnáno - 4 : 4.

Tak zas je další rok za námi. Žádnou díru do světa jsme neudělali, ale to už od nás snad ani nikdo nečeká. Na zhodnocení sezóny si necháme nějaký časový odstup. V půlce dubna je plánována oddílová schůze, kde bychom si měli udělat předběžnou přípravu na další ročník - béčko má právo postupu do stejné soutěže, tak musíme zvážit, co je v našich možnostech a jestli je to reálné, měli bychom sehrát tradiční oddílový přebor v blesku a hlavně si říct, jak to samozřejmě budem v příští sezóně hrát mnohem líp a líp!!

Vrňata Jiří
Plodek Petr
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Křeček Karel
2060
1872
1648
1835
1865
1825
1734
1597
1 : 0
½ : ½
0 : 1
1 : 0
½ : ½
0 : 1
½ : ½
½ : ½
Semerák Pavel
Dusbaba Petr
Pultar Petr
Burdilák Milan
Cerha Petr
Zaňka Jaroslav
Horniaková Dagmar
Drašnarová Marta
2089
1830
1781
1774
1739
1651
1876
1904

Autor: Vladimír Velecký

Jiří Vrňata (2060) - Pavel Semerák (2089)
1 : 0

Petr Dusbaba (1830) - Petr Plodek (1872)
½ : ½

Tomáš Mádr (1648) - Petr Pultar (1781)
0 : 1

Milan Burdilák (1774) - Jiří Kubec (1835)
0 : 1

Pavel Jánský (1865) - Petr Cerha (1739)
½ : ½

Jaroslav Zaňka (1651) - Josef Havrda (1825)
1 : 0

Vladimír Velecký (1734) - Dagmar Horniaková (1876)
½ : ½

Marta Drašnarová (1904) - Karel Křeček (1597)
½ : ½